Közélet, hírek

Építőipari Nívódíj 2012

1/13

Simplon udvar

?>
Simplon udvar
?>
Kodály Központ
?>
Skycourt
?>
Trafó irodaház
?>
Akadémia Park
?>
K&H irodaház
?>
Szegedi Árkád
?>
Hagymatikum
?>
Cementgyár
?>
Piarista Központ
?>
Móra Ferenc híd
?>
A vörösiszap-katasztrófa után felépült lakóegyüttse
?>
Iseum
1/13

Simplon udvar

Építőipari Nívódíj 2012
Közélet, hírek

Építőipari Nívódíj 2012

2012.12.19. 13:26

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének 23., a 2012. évet lezáró közgyűlésén adták át december 13-án, Budapesten az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Építőipari Nívódíját. Idén 12 létesítmény részesült elismerésben.

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2012. évben az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) és az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA), valamint a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ), a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata (MMKÉT), a Magyar Építész Kamara (MÉK), a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (MÉgKSZ), a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) és az MTF Közműtechnológiákért Egyesület (HSTT) hirdette meg 10 kategóriában. A felhívás 2012 tavaszán jelent meg, 2012. szeptember 18. beadási határidővel.

Az alábbi kategóriákban hirdettek pályázatot:

 • többlakásos lakóház
 • középület
 • irodaépület
 • kereskedelmi létesítmény
 • sport- és egészségügyi létesítmény
 • ipari és energetikai létesítmény
 • műemlék-helyreállítás és rehabilitáció
 • közlekedési létesítmény
 • infrastrukturális létesítmény
 • környezetvédelmi és vízügyi létesítmény

Pályázatot nyújthatott be minimálisan 100 millió Ft nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel minden olyan vállalkozó, mely magyar cégbíróságon építési fővállalkozói feladatok ellátására bejegyzést nyert. A megadott határidőre 18 pályázat érkezett, a formai és tartalmi szempontoknak mindegyik megfelelt. Nem érkezett pályázat a környezetvédelmi és vízügyi létesítmény kategóriában, azonban a Bíráló Bizottság a többlakásos lakóépület kategóriába jelentkezett vörösiszap-katasztrófa újjáépítési munkáit ez utóbbi kategóriába sorolta.

A benyújtott pályázatokban szereplő létesítmények tervezési és kivitelezési szempontból egyaránt magas színvonalat képviseltek. A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló 18 tagú Bíráló Bizottság az ügyrend szerint eljárva a benyújtott dokumentáció, illetve a helyszíni bejárások alapján bírálta és értékelte a pályázatokat.

A bírálat fő szempontjai a következők voltak:

a kivitelezés minősége, a funkciónak megfelelő megoldások, a kedvező üzemeltethetőség, a környezetbe illeszkedés, valamint a létesítményt létrehozók közötti – különösen a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.

A Bíráló Bizottság véleményezte a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata által alapított Építési Alkotói Díjat és a MÉK Elnöksége által alapított Sándy Díj díjazottjaira is tett javaslatokat. 

Építési Alkotói Díjban részesült :

magasépítés: Zentay Katalin - KEVIÉP Kft. (Makói Városi Fürdő)

mélyépítés: Gyöngyösi István - HÍDÉPÍTŐ Zrt. (Móra Ferenc Híd)

Sándy Gyula Díjban részesült:

Hollós István (Pécsi Kodály Központ)

A Bíráló Bizottság 12 létesítményt részesített Építőipari Nívódíjban. Az Építőipari Nívódíjat Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg. A táblák ünnepélyes felavatására 2013 tavaszán kerülhet sor. A pályázat eredményét Bálint Péter, a Bíráló Bizottság elnöke 2012. december 13-án, az ÉVOSZ év végi záró taggyűlésén hirdette ki, és adta át a Tanúsítványokat.

Simplon udvar
1/13
Simplon udvar

Építőipari Nívódíjban részesült 2012-ben az alábbi létesítmények:

Többlakásos lakóház kategóriában

cím: Budapest XI. kerület, Bercsényi – Váli u.   
fővállalkozó: Schilling & Társai Építőipari  és Kereskedelmi Kft. Budapest
építtető: ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. 
tervező: T2.a Építész Iroda Kft., Turányi Gábor DLA, Turányi Bence
alvállalkozó: ALUFE Kft. Székesfehérvár 
alvállalkozó: SIVA-MONT Épületgépészeti Kft. Budapest

Értékelés: Az épület egyszerre követi a hagyományokat és nyit új irányokat a belvárosi társasház építésben. A belső udvaros, külső folyosós alaprajzi elrendezés a belvárosi hagyományos beépítési rendszert követi, ugyanakkor az udvar közterület felé, és a szomszéd épület felé való megnyitásával mégis teljesen újszerű. Ahogy az is újszerű, hogy a külső folyosók néha belső folyosó-szerűen külső folyosók. A társasházakon nem jellemző anyaghasználat (üveg és fémszerkezetek, ráadásul sokféle színben) teljesen maivá teszi az egész épületet, ami a vevők igényével is találkozott, hiszen a válság ellenére valamennyi lakás értékesítésre került.

Kodály Központ
2/13
Kodály Központ

Középület kategóriában

cím: Pécs, Universitás utca 4.                           
fővállalkozó: Magyar Építő Zrt.- Arcadom Zrt. Konzorcium, Budapest
építtető: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata    
tervező: Építész Stúdió Kft., Keller Ferenc, Hőnich Richárd DLA, Sólyom Benedek DLA, Fialovszky Tamás
tervező (kiviteli terv): Mérték Építészeti Stúdió Kft., Fábián László, Vámosi István, Terbe Rita, Baranya Tamás, Reviczky Zalán, Bodola Péter Archibald
alvállalkozó: VIV Villanyszerelőipari Kft. Budapest 
alvállalkozó: ÉPSZERK-PANNONIA INVEST Építőipari Kft. Bp. 
alvállalkozó: RENESZÁNSZ Kőfaragó Zrt. Üröm

Értékelés: A nehéz gazdasági környezet és a kultúra kissé háttérbe szorulása ellenére, a körülmények szerencsés összeesése következtében megépülhetett ez a pompás létesítmény, mely otthont ad a zenének, a táncnak, az előadóművészetnek és a konferencia turizmusnak is. A 13 és félezer négyzetméter bruttó beépített területű, ötszintes, hármas tagozódású épület fő attrakciója az 1000 főt befogadó koncertterem, mely konferenciák plenáris üléseinek megtartására is alkalmas. Lenyűgöző a belső kialakítása, akusztikája, örömteli tény, hogy a MÜPÁ-val együtt most már két ilyen magas szinvonalú teremmel rendelkezik az ország. Építészetében és kivitelezésében is nagyszerű alkotás méltán érdemli meg a Nívódíjat.

Skycourt
3/13
Skycourt


helyszín: Budapest, BUD Nemzetközi Repülőtér                           
fővállalkozó: KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. Szeged
építtető: Budapest Airport Zrt., Budapest
tervező: Középülettervező Zrt., Tima Zoltán
alvállalkozó: KÉSZ Ipari Gyártó Kft.
Kecskemét alvállalkozó: Matech Magyar Technológiai Gyártó és Szerelő Kft. Szeged alvállalkozó: Alumont Szerelő és Gyártó Kft. Budapest

Értékelés: A Ferihegyi SkyCourt csarnoképület két meglévő modul-terminál, a 2A és 2B között valósult meg, azokat térben és tömegben világszínvonalú emblematikus egységgé kapcsolva össze. A különleges szerkezeti rendszerrel és technológiával - sajátos organizációsfeltételek mellett - megépített utas-csarnok, korszerű funkcionális és kényelmi követelmények biztosításával, maradandó vizuális élményt nyújt az érkező és távozó utasok számára egyaránt. Érdemes kiemelni a hatalmas lefedést hordozó tartókat, melyek gyártása, szállítása, helyszíni összeállítása és beemelése is külön-külön bravúrt jelentett.

Trafó irodaház
4/13
Trafó irodaház


Akadémia Park
5/13
Akadémia ParkIrodaépület kategóriában

cím: Budapest II. kerület, Hűvösvölgyi út 21-23.   
fővállalkozó: Market Építő Zrt. Budapest
építtető: Akadémia Park Kft. Budapest
tervező: Vikár és Lukács Építészstúdió Kft., Lukács István, Vikár András, Gál Árpád
tervező (Trafó): ZHJ Kft., Z. Halmágyi Judit, Pintér Tamás
alvállalkozó: AHOMLOKZAT Kft. Budapest 
alvállalkozó: Metalux Kft. Dunakeszi
alvállalkozó: Moratus Kft. Budapest

Értékelés: Market Építő Zrt. által kivitelezett két épület, mely egy beruházás keretén belül két tervező iroda által került megtervezésre mind építészeti megoldásaiban mind pedig a beruházó céljainak megvalósításában kitűnik a mai irodaépületek közül

A Lukács és Vikár Építészstúdió Kft. által tervezett Officium épületének rendkívül szellemes, esztétikailag kiemelkedő, ugyanakkor a XIX századi klasszicista épülettömbtől jól elkülöníthető, de azzal jól harmonizáló modern építési technológiákat kifogástalanul alkalmazó bővítése, és a régi épület teljes rekonstrukciója egy jól bérbe adható exkluziv irodaépületet eredményezett, mely példamutató lehet a budapesti századfordulós épületek mai igények szerinti értékmentésére.

A fenti irodaház mellett álló ipari épületből (generátor házból) varázsolt TRAFÓ irodaház, mely régi vázszerkezetében és új „ruhájában" építészeti minőségében és térformálásában a mai kor követelményeit messzemenően kielégítő önmagában megálló mintaszerű alkotás, mely a tervező Z. Halmágyi Judit építész munkájának köszönhető.

Mindkét épület a pályázatot benyújtó kivitelező szakértelmét és hozzáértését bizonyítja.  

K&H irodaház
6/13
K&H irodaház


    

cím „K" épület: Budapest IX. kerület, Lechner Ödön fasor 9.
cím „H" épület: Budapest IX. kerület, Lechner Ödön fasor 10.
fővállalkozó: Duna Kongresszus Ingatlanfejlesztő Kft. Budapest
építtető „K" épület: K & H Ingatlanlízing Zrt. Budapest     
építtető „H" épület: Millenium Irodaház Kft. Budapest
tervező: Finta és Társai Építész Stúdió Kft., Szabó Tamás János DLA, Péter Gábor, Mezei Gábor   
alvállalkozó: P.A.M Invest 2000 Ingatlanforg. és Építőipari Kft.Bp.
alvállalkozó: ÉPSZERK-PANNONIA INVEST Kft. Budapest
alvállalkozó: ALUFE Kft. Székesfehérvár
alvállalkozó: Gordiusz 95’ Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Bp.
alvállalkozó: Kraft FM Üzemeltetési és Szolgáltató Kft. Bp

Értékelés: Példaértékűen megtervezett és kivitelezett irodaházi együttes a Millenniumi Városközpont egyik meghatározó eleme lett. Az épület nem csak építészetileg újszerű és innovatív,  de gépészeti rendszereinek, homlokzati strukturájának, árnyékolási rendszerének és még számos, idehaza még alig alkalmazott forradalmi újításának köszönhetően Magyarországon az elsők között elnyerte a LEED Gold minősítést. Az alkalmazott anyagok és szerkezetek kiváló minőségűek, csakúgy mint azok kivitelezése és elhelyezése.

Külön erénye az épületnek, hogy a belsőépítészet is a generáltervező kezében maradhatott, így az tökéletesen illeszkedik a tömeghez és a homlokzatokhoz, mind hangulatában, mind magas minőségében, a központi bankfiók ügyféltere pedíg - mindezek kontrasztjaként - futurista hangulatú különleges színfoltja a belső tereknek.

Szegedi Árkád
7/13
Szegedi Árkád

Kereskedelmi létesítmény kategóriában

cím: Szeged, Londoni Körút 3.  
fővállalkozó: Market Építő Zrt. Budapest
építtető: Einkaufs-Center Szeged GmbH/Co KG, Budapest                     
tervező: ECE Budapest Kft., Germán Géza, Markal Roland, Harangi László, Kecskés Imre
tervező: 3h Építésziroda Kft., Csillag Katalin, Gunther Zsolt     
alvállalkozó: Alufe Fémszerkezeti Kft. Székesfehérvár                           alvállalkozó: Színes Ház Kft. Pilisszántó                      
alvállalkozó: Lengyel Építéstechnikai Kft. Budapest

Értékelés: A Szeged Árkád Bevásárló központ a Szegedi Kenderfonó helyén épült, a körülvevő négy utcával határolt területen. Tervező megőrizte a korábbi térbeépítést. A terület teljesen beépített, csak a személy és áruforgalmi bejáratokkal nyitott a környezet felé. Az épület főhomlokzata a Belváros fele néz. A Rigó utca homlokzatába integrálták a korabeli Kenderfonó Gyár csarnokhomlokzatát.

Szeged a „napfény városa".  Az épület hosszanti tengelyében kialakított átrium (Mall) több szintes, az épület teljes magasságában megjelenik. Az átrium felfele szélesedik, hogy a természetes fény minden szintre bejusson, így érvényesül a mondás.

A homlokzat a főbejárati oldalon látszóbordás acél- alumínium függönyfal rendszer. A homlokzat jellemzően klínkertégla, a lépcsőházaknál üvegburkolat. Kivitelező kiváló minőségben építette meg, ez a minőség vonatkozik a többi munkanemre is.  

Hagymatikum
8/13
Hagymatikum

Sport és egészségügyi létesítmény kategóriában

cím: Makó, Marczibányi tér
fővállalkozó: KEVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. Debrecen
építtető: Makó Város Önkormányzata
tervező: MAKONA Kft., Makovecz Imre, Csernyus Lőrinc, Turi Attila     
alvállalkozó: H.V.C.Kft.  Szeged 
alvállalkozó: SOKON Építőipari és Kereskedelmi Kft.  Agárd           
alvállalkozó: SZEGÉP-ZSALU Építőipari, Ker. és Szolg. Kft. Debrecen

Értékelés: Makó új fürdőkomplexuma - Makovecz Imre utolsó nagy álma, Csernyus Lőrinc és Turi Attila építészek voltak a munkatársai.

Az épület kupolái A földből felbugyogó termálvizet érzékeltetik.  Belül a feltörő vizet szökőkutak, vízesések szimbolizálják. A fürdő egy nagy egészségügyi központot, és a wellness-részleget is magába foglalja.

Az épület még a Nívódíjat megelőzően több szakmai elismerésben is részesült, így többek között  Építőipari Mesterdíjat kapott a vasbeton szerkezet, a tetőszerkezet és héjalási munkákért.

Cementgyár
9/13
Cementgyár

Ipari és energetikai létesítmény kategóriában

helyszín: Királyegyháza
fővállalkozó: STRABAG-MML Kft. Budapest
építtető: Nostra Cement Kft. Budapest
tervező: M Mérnöki Iroda Kft., Perl Tamás, Armbruszt Zsolt, Duga Marcell, Jakobi Balázs, Keresztes Béla, Orosz Ferenc, Pallós Balázs, Sándor Zsolt, Szován Géza 
alvállalkozó: Altaform Kft. Budapest 
alvállalkozó: Coordinátor Zrt. Pécs           
alvállalkozó: D-P Konzorcium Kft. Bélapátfalva

Értékelés: A zöldmezős beruházással épült nagyüzem évtizedek óta az egyetlen ilyen nagyberuházás a cementiparban Magyarországon. Építészetileg újszerű épületeivel, roppant látványos külső megjelenésével – a rossz talajviszonyok ellenére – sikeresen megépített, kitűnő minőségben kivitelezett létesítmény. Hatékony energiagazdálkodást valósít meg, korszerű a klinker – és cement készítésére a vasúti és közúti kapcsolat, az egész technológiai lánc. Irodaépülete különlegesen jól sikerült külsővel és belső tereivel, megjelenésével a hazai ipar büszkesége lett.

Műemlék helyreállítás, rehabilitáció kategóriában

Piarista Központ
10/13
Piarista Központ


cím: Budapest V. kerület, Pesti Barnabás u. 1.
fővállalkozó: Confector Mérnök Iroda Kft. Budapest  
építtető: Piarista Rend Magyar Tartománya, Budapest
tervező: M-Teampannon Kft., Golda János
tervező: Kollektív Műterem Kft., Kovács Zoltán, Mészáros Erzsébet
alvállalkozó: Techno-Csek Kft. Budapest
alvállalkozó: Autrex Kft. Érd                                                                          
alvállalkozó: CLH Hűtés és Klímatechnikai Kft. Budapest             
alvállalkozó: ÉPUNIÓ Kanizsa Épületgépészeti és Szolgáltató Kft.

Értékelés: A létesítmény rendeltetése: Gimnázium, tartományfőnökség, rendház, üzlet és iroda bérleményekkel.

A 20. század végén a Piaristák visszatérhettek évszázados gyökereikhez a belvárosi épületükbe. A háborúban több bombatalálatot kapott épület jelentős felújításra és átépítésre szorult. A felújítás során létrejött egy olyan épület, amely ötvözi a régi hagyományokat a modern értékekkel, alkalmassá téve a patinás épületet a korszerű oktatás és üzemeltetés megvalósítására, és maradéktalanul visszaadja a Kegyes oktatórend szellemiségét.

Az átalakítás során az eredetileg rossz arányú udvar beépítésre került, így helyet biztosítva egy rendezvény teremnek és a tornateremnek. A tornaterem tömege az udvarban a földből kinövő monolitikus jel, amely az egyes történelmi korok egymásra épülésére utal, a folytonosságot jelképezi. Ez az új épülettest külön áll a meglévő épület falaitól és az udvar funkcióját megőrizve, sok fényt tud bejuttatni a belső terekbe.

A tornaterem és az aula lefedése felett a 4. emeleten kialakult egy kellemes arányú és léptékű iskolaudvar, amely a belvárosban egyedülálló.

Iseum
13/13
Iseum

Műemlék helyreállítás, rehabilitáció kategóriában

cím: Szombathely, Rákóczi Ferenc u.2.
fővállalkozó: ZÁÉV Építőipari Zrt. Zalaegerszeg
építtető:  Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala           
tervező: M&M ARCHITEKTÉSZ Mérnöki Iroda Kft., dr. Mezős Tamás
alvállalkozó: „Reneszánsz" Kőfaragó Zrt. Üröm
alvállalkozó: CE GLASS Classic Kft.  Szatymaz
alvállalkozó: Bit-Ép Építőipari és Kereskedemi Bt. Táplánszentkereszt

Értékelés: Saváriában a Pannónián átvezető bazaltburkolatú Borostyánkő nevű római kereskedelmi út mellett építették fel a rómaiak kr.u. I – III. században, az egyiptomi eredetű istenség számára az ISIS templomot. Isist a rómaiak az anyaság, termékenység és a szerelem istennőjeként tisztelték. A kereszténység elterjedésekor, a IV. században a rómaiak a templomot lebontották.

Hajnóczi Gyula tervei alapján 1963-ra megépült Iseum bemutató épületegyüttes, mely a hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedően fontos műemlék bemutató alkotás volt. A 40 évig fennálló  Iseum úgy műszakilag, mint tartalmilag elavult, így 2005-ben előtérbe került a megújítás gondolata.
Az új elképzelések alapján 2011 márciusára elkészült az új három épültből álló épületegyüttes és a romkert.

A rekonstrukció során megépített romkert, fogadóépület, szentély és a múzeumépület kiválóan mutatja be az eredeti római tér és épületek tömegét és hangulatát.    

Közlekedési  létesítmény kategóriában

Móra Ferenc híd
11/13
Móra Ferenc híd


 • Móra Ferenc híd                                              

helyszín: M43 autópálya II. szakasz, 16+202 km szelvény – Tisza híd
fővállalkozó: HÍDÉPÍTŐ Zrt. Budapest
építtető: Nemzeti Infrasruktúra Fejlesztő Zrt. Budapest                        
tervező: Pont-Terv Zrt., Fornay Csaba, Uvaterv Zrt., Kovács Zsolt   
alvállalkozó: A-HÍD Zrt. Budapest 
alvállalkozó: Hídépítő Speciál Kft. Budapest      
alvállalkozó: Hídtechnika Kft. Budapest    

Értékelés: Európában eddig csak Németországban alkalmaztak hasonló, vagyis függesztett-feszített hídszerkezetet, mely átmenetet képez a gerendahíd és a ferdekábeles híd technológiája között.

Az úgynevezett trapéz-övlemezes megoldással korábban csak Japánban készült korábban  hídszerkezet.
Ezzel a megoldással a szerkezet önsúlya jelentősen csökkent, de a hasznos teherbírás nem változott.

Az egyedi elgondolások és innovációs ötletek megvalósításáért és a pályázati feltételek teljesítésével érdemelte ki, a MÓRA FERENC híd a nívódíjat.  

Infrastrukturális létesítmény kategóriában
NEM LETT ODAÍTÉLVE                                                                

Környezetvédelmi és vízügyi létesítmény kategóriában

A vörösiszap-katasztrófa után felépült lakóegyüttse
12/13
A vörösiszap-katasztrófa után felépült lakóegyüttse


helyszín: Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely         
fővállalkozó: VeszprémBer Zrt. Veszprém
építtető:  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Budapest
tervező: Kós Károly Egyesülés – Triskell Kft., Turi Attila    
alvállalkozó: Kivszer Kft. Veszprém                                         
alvállalkozó: Rimex Plusz Kft. Tüskevár
alvállalkozó: Optimál Ép Kft. Pápakovácsi   

Értékelés: 109 db lakóház, összesen 12227 m2 alapterületen.
A katasztrófa áldozatainak kártalanítására rövid idő alatt, /Devecserben 87 db, Kolontáron 21 db, Somlóvásárhelyen 1 db/ a három településen összesen 109 db különálló épület épült fel, igényes külső és belső kialakítással, teljes infrastruktúrával, a leendő lakók bevonásával, véleményük és egyéni kéréseik figyelembevételével.

Az épületek nem a sérült területen, hanem a település belterületi részeként a rendezési tervek által meghatározott célterületen épültek fel. A lakóépületek az alapvető lakhatási feltételeket kielégítő lakófunkciók mellett- a helyi hagyományos építészeti elemeket figyelembe véve- a települések utcaképileg egységes hangulatát mutatják, egyedi megjelenésük, homlokzati architektúrájuk változatosságának biztosításával egyidejűleg.

A hagyományos magyar falukép megtartása fő törekvésként érvényesült, az utcavonalra és az oldalhatáron álló telepítéssel, a nyeregtetővel, az oromfallal, a különböző beépítésű tornáccal, megőrizve a helyi jellegzetességeket, azoktól nem térnek el.

Az épületek szerkezete, anyagai a használati és hőtechnikai igények kielégítése mellett esztétikusak és egyben gazdaságosak is.
A kiemelten példaértékű a kivitelezés gondossága, színvonala és minősége. A résztvevők együttműködése a bonyolult és sokrétű kivitelezési és építési feltételek és nehézségek során ugyancsak példaértékű volt.

Az együttesek szociális értékük, funkcionális megoldásuk, korszerű anyaghasználatukon felül az épületek hagyományos de ugyanakkor változatos megjelenéssel képviselik a hagyomány és fejlesztés harmoniáját.

forrás: Építőipari Mesterdíj Alapítvány                                               

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Egy hely – A vizsolyi szeráf

2021.12.09. 13:25
00:06:38

Vizsoly neve ismert, ám leginkább Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának nyomtatásával kapcsolatban említjük. Kevesen tudják, hogy református temploma középkori eredetű, azt pedig még kevesebb, hogy az épületben csodás freskók láthatók. Az Egy hely mai részében a szeráfot ábrázoló látványos falfestménnyel ismerkedhetünk meg.

Vizsoly neve ismert, ám leginkább Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának nyomtatásával kapcsolatban említjük. Kevesen tudják, hogy református temploma középkori eredetű, azt pedig még kevesebb, hogy az épületben csodás freskók láthatók. Az Egy hely mai részében a szeráfot ábrázoló látványos falfestménnyel ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

Egy hely – a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

2021.12.09. 13:22
00:06:40

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nem csak a festőóriásnak állít emléket, de a város érdekes történetét is megismerhetik a látogatók. Az Egy hely legújabb része a nemrég újrarendezett állandó kiállítást mutatja be.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nem csak a festőóriásnak állít emléket, de a város érdekes történetét is megismerhetik a látogatók. Az Egy hely legújabb része a nemrég újrarendezett állandó kiállítást mutatja be.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk