Technológia

Föld alatt, föld felett

1/4

EXPERT FIX - fotó: Austrotherm

?>
EXPERT FIX - fotó: Austrotherm
?>
EXPERT FIX lábazat - fotó: Austrotherm
?>
Kőröshegyi völgyhíd, EXPERT padló hőszigeteléssel - fotó: Austrotherm
?>
EXPERT pincefal szigetelés - fotó: Austrotherm
1/4

EXPERT FIX - fotó: Austrotherm

Föld alatt, föld felett
Technológia

Föld alatt, föld felett

2018.09.06. 09:00

Cikkinfó

Cég, szervezet:
Austrotherm

Január elsejétől költséghatékonyan szigeteljük épületeinket. Viszont azok akik előrelátóan terveznek, már most a közel nulla energiaigényre törekszenek. Mit jelent ez azoknál az épületszerkezeteknél, melyek a talajjal érintkeznek? Az Austrotherm rövid leírásában számos jó tanáccsal szolgál ilyen esetben.

A talajba kerülő szerkezetek hőszigetelésére sokáig nem fordítottunk kellő figyelmet. Való igaz, hogy a külső és a belső oldal közötti hőmérséklet különbség kisebb, mint a szabadon álló szerkezetek esetén, de mind állagvédelmi, mind hőérzeti szempontból gondoskodnunk kell ezeknek a hővédelméről is, mi több, a január 1-től módosult épületenergetikai szabályozás ezen szerkezetek követelményeit is érintette. Mostantól a talajon fekvő padlókat minden esetben hőszigetelni kell, és a pincefalak, lábazatok hőszigetelését is fokozzuk.Talajon fekvő padlók hőszigetelése

Egy talajon fekvő padló esetében a határolószerkezet általánosan a következő rétegekből áll:

 • burkolat;
 • ágyazóréteg;
 • aljzatbeton;
 • hőszigetelés;
 • vízszigetelés;
 • aljzatbeton;
 • tömörített homokos kavicságy;
 • termett talaj.

A fenti rétegrendben a hőszigetelés a talajban lévő nedvességhatástól védve helyezkedik el, tehát az MSZ 7573 számú, az EPS termékek beépítéséről rendelkező szabvány szerint normál terhelés (lakóépület) esetén legalább EPS 100 jelű termékosztályú polisztirolhabot (AUSTROTHERM AT-N100) kell beépíteni. A jelenleg hatályos követelményt (0,30 W/m2K) 12 cm hagyományos fehér polisztirolhabbal, vagy 10 cm GRAFIT® 100 alkalmazásával lehet elérni. Ha ennél kisebb energiafogyasztású épület lebeg a szemünk előtt, és nem riadunk meg az alacsony energiájú ház vagy passzívház szintjétől sem, úgy 20-24 cm vastag hőszigetelés beépítése is indokolt lehet. A szerkezet teljes vastagsága így akár a 30 cm-t is elérheti, amivel a tervezési fázisban is számolni kell.

Ha a normál terheknél nagyobb hasznos terhelésnek kell megfelelnie a padlószerkezetnek (közösségi épületek, gépjármű parkolók, raktárak, ipari csarnokok, hűtőházak), minden esetben statikai számítással kell meghatározni a terhelésnek megfelelő nyomószilárdságú polisztirolhabot (AT-N150, GRAFIT® 150; AT-N200) és a rákerülő teherelosztó vasbetonlemezt.


Kőröshegyi völgyhíd, EXPERT padló hőszigeteléssel - fotó: Austrotherm
3/4
Kőröshegyi völgyhíd, EXPERT padló hőszigeteléssel - fotó: AustrothermA gyakorlatban létezik az ún. "fordított rétegrendű" padló is, melynek felépítése a következő:

 • burkolat;
 • ágyazóréteg;
 • aljzatbeton;
 • vízszigetelés;
 • aljzatbeton;
 • hőszigetelés;
 • tömörített homokos kavicságy;
 • termett talaj.

Ilyen esetben a hőszigetelés a talajban lévő nedvességhatástól nem védett, így az XPS anyagokat, vagy a formahabosított, nagy szilárdságú, alacsony vízfelvételű EPS habot célszerű alkalmazni. Ilyen például a speciális alapanyagból készülő AUSTROTHERM EXPERT, mely kiváló hőszigetelő képességét nedves környezetben is tartósan megőrzi.


Pincefal hőszigetelése

Az EXPERT fenti pozitív tulajdonságai teszik lehetővé, hogy nemcsak padlószerkezetben, de a pincefal esetében is alkalmas a határolószerkezet külső oldali hőszigetelésének szerepét betölteni. Alkalmazása további előnyöket is rejt: a pincefalak függőleges vízszigetelését többnyire a falak külső oldalán vezetik, ezzel is védve a tartószerkezetet a nedvesség hatásától. A vékony, sérülékeny réteget a mechanikai hatásoktól óvni kell, ezt régebben a szigetelést védő fallal oldották meg. Ma az EXPERT hőszigetelő lemezek ezt a funkciót is ellátják. A kérdés már csak az, hogy milyen vastagságban alkalmazzuk?


EXPERT FIX lábazat - fotó: Austrotherm
2/4
EXPERT FIX lábazat - fotó: AustrothermAz optimális megoldás az, ha a pincefal, a lábazat és a homlokzati fal hőszigetelő képessége közel egyforma, és ez így van a jelenlegi követelmény szerint is. Ennek 14 cm vastag EXPERT lemezzel lehet megfelelni. Jövőre viszont a hatósági épületek esetében megint változni fog a szabályozás, és életbe lép a közel nulla energiafelhasználási modell (ez a magántulajdonú épületek esetében 2021-től lesz hatályos). A következő lépésben a szerkezetekre vonatkozó követelmény ugyan nem változik, de nem marad változatlan a szabályozás másik két szintje: a fajlagos hőveszteség tényező és az összesített energetikai jellemző, melyek 20- 25%-al lesznek alacsonyabbak. Ezt pedig a szerkezetek hőátbocsátási tényezőjével is le kell követni. Erre különösen fontos már most figyelni mind tervezőknek, mind a kivitelezőnek, mert az új szabályozásra az átállás másképpen történik, mint eddig. Az épület hőtechnikai jellemzőit ugyanis a közel nulla modell esetében a használatba vételkor ellenőrzik, és nem az építési engedély megadásakor. Márpedig azok a hatósági épületek, melyeket jövő év elején adnak át, mára már elég előrehaladott állapotban vannak, de még nem késő – ha lehetséges – a hőszigetelési értékeken javítani. Ugyancsak figyelmet érdemel a szigetelés a magántulajdonú épületeknél is, mert ha bármilyen okból (engedélyezés, finanszírozás csúszása) kitolódik az átadás, gond lehet a követelmények teljesítésével.

Éppen ezért célszerű már most a közel nulla modellre tervezni és építeni. Ahhoz pedig, hogy a követelményeket teljesíteni tudjuk, fokozott hőszigetelést kell alkalmaznunk a pincefalakon is. A javasolt hőátbocsátási tényező (ami megegyezik a falak hőszigetelő képességével) 0,17 W/m2K. Ez 20 cm vastag hőszigetelést jelent a formahabosított EXPERT hőszigetelő anyag esetén. Passzívházak pincefal hőszigetelését 30-34 cm vastag EXPERT adja. A rögzítésre oldószermentes, a vízszigetelés anyagát sem károsító ragasztót (például poliuretán bázisú ragasztó) kell alkalmazni, mechanikai rögzítés a vízszigetelés védelme miatt nem lehetséges.

EXPERT pincefal szigetelés Vastagság (cm)
Rendelet szerint14
Javasolt érték20
Passzívház34


Lábazati megoldás

Ha feljebb emeljük tekintetünk, és közvetlenül a talajszint feletti lábazati részt nézzük, ott is fokozott követelményeknek kell már megfelelni. Épületeink nem kis részét szigeteljük homlokzati hőszigetelő rendszerrel, melyek esetében a talajszint felett kb. fél méterrel lehet kezdeni a hőszigetelést. Az alsó sávban a fokozott mechanikai igénybevétel és a nedvességhatás miatt megint csak egy nagy szilárdságú, nedvességre nem érzékeny, formahabosított hőszigetelést célszerű használni. Az előbb említett EXPERT lábazati mutációját, az EXPERT FIX-et.

Az EXPERT FIX lemezeket az EXPERT-tel azonos alapanyagból és technológiával állítják elő. A termékek csak alakjukban különböznek. Az EXPERT FIX esetében a fokozott felületi bordázottság miatt jól tapad rá a vakolat, és a betonnal is szilárd kötést ad. Egyenes élképzése révén jól illeszkedik az homlokzat szigetelésre alkalmazott AUSTROTHERM AT-H80-as lemezhez.


EXPERT FIX - fotó: Austrotherm
1/4
EXPERT FIX - fotó: AustrothermHa a hőszigetelés mértékét szeretnénk meghatározni, akkor azt kell szem előtt tartani, hogy az optimális megoldás az, ha a fal és a lábazat hőszigetelő képessége egyforma, de ügyelni kell arra is, hogy lehetőleg a lábazat a fal síkjából ne emelkedjen ki, mert ezen megáll a csapadék, és az eső, fagy könnyebben károsíthatja a felületet. Minél jobb tehát a falazóanyag hőszigetelő képessége, annál vastagabb EXPERT FIX lemezt kell alkalmazni a beton szerkezetek előtt, hogy a fal minden pontján közel azonos legyen a hőátbocsátási tényező. A költséghatékony modell előírásai szerint legalább 14 cm vastag legyen a lábazati hőszigetelés. Ha a közel nulla modellt választjuk, úgy célszerű a 20 cm-es lemezeket beépíteni, míg a passzívházak lábazati hőszigetelését 30-34 cm vastag EXPERT FIX adja.

A rögzítésre oldószermentes, a vízszigetelés anyagát sem károsító ragasztót (például poliuretán bázisú ragasztó) kell alkalmazni, de szilikátbázisú felületekre (pl. beton) a homlokzati hőszigetelő rendszer ragasztója is alkalmazható. A mechanikai rögzítés szükségességét minden esetben vizsgálni kell. Az EXPERT FIX lemezre a homlokzati bevonatrendszerek elemei (ragasztó, üvegháló, alapozó, vakolat) felhordhatók, így a végső felületképzés is ismert technológiával történik.

Austrotherm

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk