/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Épülettervek/Hallgatói terv

Ház, térrel és templommal – Jakab Zsófia terve a Ranolder téri telefonközpont átépítésére

1/24

Szent Anna templom - fotó: Jakab Zsófia

?>
Szent Anna templom - fotó: Jakab Zsófia
?>
Homlokzat - fotó: Jakab Zsófia
?>
Homlokzat - fotó: Jakab Zsófia
?>
Környezet - fotó: Jakab Zsófia
?>
Környezet - fotó: Jakab Zsófia
?>
Lépcsőház - fotó: Jakab Zsófia
?>
Várbörtön - fotó: Jakab Zsófia
?>
Várbörtön - fotó: Jakab Zsófia
?>
Lépcsőház - fotó: Jakab Zsófia
?>
Motívumok - fotó: Jakab Zsófia
?>
Utcakép - fotó: Jakab Zsófia
?>
Homlokzat - építész: Jakab Zsófia
?>
Homlokzat - építész: Jakab Zsófia
?>
Helyszínanalízis - építész: Jakab Zsófia
?>
Helyszínrajz - építész: Jakab Zsófia
?>
Koncepció - építész: Jakab Zsófia
?>
Koncepció - építész: Jakab Zsófia
?>
Koncepció - építész: Jakab Zsófia
?>
Látványterv - építész: Jakab Zsófia
?>
Homlokzat - építész: Jakab Zsófia
?>
Látványterv - építész: Jakab Zsófia
?>
Látványterv - építész: Jakab Zsófia
?>
Látványterv - építész: Jakab Zsófia
?>
Látványterv - építész: Jakab Zsófia
1/24

Szent Anna templom - fotó: Jakab Zsófia

Ház, térrel és templommal – Jakab Zsófia terve a Ranolder téri telefonközpont átépítésére
Épülettervek/Hallgatói terv

Ház, térrel és templommal – Jakab Zsófia terve a Ranolder téri telefonközpont átépítésére

2020.09.23. 18:32
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Veszprém, Magyarország

Építészek, alkotók:
Jakab Zsófia, Veres Gábor, Jakab Gergő

Ranolder téri telefonközpont újragondolása

Tervezés éve:
2020

Stáblista

Építész tervező: Jakab Zsófia, Veres Gábor, Jakab Gergő

Beruházó: Unicap Zrt.

MÉD:

A veszprémi Ranolder téren álló, egykori telefonközpontra tervpályázatot írtak ki, amelyben az épület átalakítása mellett új funkciójára is javaslatot kellett tennie a nevezőknek. Jakab Zsófia, Veres Gábor és Jakab Gergő nem csak új homlokzatot adott az épületnek, de annak környezetét is átszabta tervében.

Helyszínanalízis

Veszprém, a Királynék városa. Földrajzi elhelyezkedése révén gyakran látogatott város, számtalan történelmi emlék hordozója. A Balaton közelsége miatt turisztikailag fejlett, egyetemi város lévén fiatalok szociális életének színtere, mindemellett kb. 50 000 polgárnak ad otthont. Városszövetének gócpontja a történelmi belváros, melynek jellegzetessége, hogy a Veszprémi várból minden pontja belátható domborzatának köszönhetően. A környékén számos kirándulóhely található, ami rekreációs tevékenységekre ad lehetőséget.

Utcakép - fotó: Jakab Zsófia
11/24
Utcakép - fotó: Jakab Zsófia

A Ranolder János tér Veszprém szívében, a Vár sétányától dél-keleti irányban található, a Bem József utca és Toborzó utca kereszteződésében. Érdekessége, hogy a Jókai Mór utca közvetett szomszédja a várfalba épített Várbörtön épülete. Azt mondják, a jó akusztikai körülmények miatt ebből az utcából tudtak a lakosok kommunikálni a börtönben fogvatartott rabokkal. Ez a tér közrefogja többek között a Padányi Katolikus Iskola és a Szent Anna templom épületét is.  

A tér nemrég átépítésen esett át, melynek célja az útmenti parkoló visszafogása és a templom előtti tér minőségi használata volt. Jellemző anyaghasználat figyelhető meg: a szűkös, veszprémi utcácskákban gyakran találkozhatunk rakott kőfallal, lábazattal, valamint minőségi fa kiegészítőkkel. A parkolót határoló kőfalak az utcaképből kitörölték a sivár placc látványát, helyette fákkal telepített, fedett parkoló jött létre, valamint a Szent Anna-kút, amely pihenőpontként is szolgál a városnéző séták során. 

Homlokzat - fotó: Jakab Zsófia
2/24
Homlokzat - fotó: Jakab Zsófia

 

Koncepció

A lépcsőház elbontásával kirajzolódnak a városszöveti tengelyek. A templom előtti tér folytatása egy tengelyre sorolja a parkolót, a teret, az új épület kapuját és a telefonközpont jelenlegi bejáratát, bekapcsolva ezzel a Jókai Mór utcát és annak parkolóját, ami alatt a gyalogos és autós utak körültekintő leválasztását is értjük. A tér új központjában maga a templom áll. 

A burkolt területek arányát intenzív zöldfelület telepítéssel célszerű kompenzálni. A jelenleg gazdasági udvarként használt előtér egyik ékessége a kőből épített trafóház. Építészeti megfontolásból, valamint gazdasági szempontból is megtartandó épület, de közvetlen környezete rendezésre szorul. A telekhatáron futó beton támfal meghosszabbításával a trafóház leválik az épület intim terétől, valamint így lehetőség nyílik a terepszintet olyannyira feltölteni, hogy az a jelenlegi padlószinttel egy magasságba kerüljön. Az udvar erős kapcsolatot képes teremteni a dolgozók és zöld környezet között.

Helyszínanalízis - építész: Jakab Zsófia
14/24
Helyszínanalízis - építész: Jakab Zsófia

A telefonközpont gerincét monolit vasbeton pillérek és födémek teszik ki. A földszint kivételével minden szinten a födémekhez kapcsolt, előregyártott betonelemek képezik a homlokzati megjelenést. Néhány tömör rész kivételével ezek biztosítják a nyílászárók beépítését. Építészeti és hőtechnikai értékek nélkül nem lenne ésszerű a megtartásuk. Üvegezés és homlokzatképzés nélkül visszakanyarodunk a csupasz vázszerkezetre, immáron ennek logikájára applikálunk egy veszprémi miliőbe illeszthető, nem hivalkodó, új homlokzati megjelenést.

Koncepció - építész: Jakab Zsófia
18/24
Koncepció - építész: Jakab Zsófia

 

Tömegalakítás

A vasbeton szerkezet paraméterei arányos tömegű épületet eredményeznek, ugyanakkor szabályossága a megjelenését statikussá teszi. A földszint feletti födém centrikus elforgatása beállítja az épületet a városszövet erővonalainak irányába, dinamikusabb kompozíciót létrehozva ezzel, továbbá biztosítja a természetes árnyékolást a földszinti terek számára, így az első emeleti szintnek publikus külső teret ad. A hátsó kültéri lépcsőház elbontásával lehetőség nyílik egy, a dolgozók (vagy látogatók) számára kialakított, intimebb kert kialakítására. A Ranolder János térről vezető, új sétány kijelöli az épület bejárati helyzetét, amely a csatlakozó homlokzati vonalak lecsapásával egyértelműsödik, így fedett, köztérről jól látható, átmeneti teret kapunk.

Homlokzat - építész: Jakab Zsófia
13/24
Homlokzat - építész: Jakab Zsófia

Az emeleti szintek betonelemi elbontása után a hosszanti homlokzatok üvegezése következik, mely az irodák, kulturális vagy szociális terek bevilágítását szolgálja. A harántirányú homlokzatok üvegezése nem szükséges, ugyanis délkeletről a lakóépületek, északnyugatról pedig a kétszintes telefonközpont közelsége ezt nem kívánja, de azért sem, mert a megmaradó szerkezet merevítése is ezeken a homlokzatokon történik. Ezekre a felületekre helyezhetők el a mellékfunkciók, raktárak, vizes és gépészeti helyiségek, valamint a kialakítandó belső lépcsőházak. 

Az emeleti terasz fedéseként egy filigrán, acél árnyékoló szerkezet szolgál. A megmaradó pillérraszter egyes elemei a homlokzaton kívülre kerülnek. Ennek oka részben a tartószerkezeti megfelelés, másrészről a kimozgatott horizontális szerkezetek összefogása, így tömegében illeszkedik a mellette álló kétszintes épülethez. 

Látványterv - építész: Jakab Zsófia
22/24
Látványterv - építész: Jakab Zsófia

 

Funkció

Az Unicap Zrt. ingatlanfejlesztő által kiírt tervpályázat célja az egykori telefonközpont új homlokzati megjelenésének kialakítása volt. A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekteket figyelembe véve minél többféle hasznosításra lehetőséget kívántunk biztosítani. A tervezés során olyan gazdasági szempontból is megfeleltethető funkciókra leltünk, mint a kulturális központ, klinika vagy szálloda. 

Látványterv - építész: Jakab Zsófia
24/24
Látványterv - építész: Jakab Zsófia

 

Illeszkedés

Az épület koronája egy finombeton szimbólumraszter. Mintáját a Veszprémre jellemző építészeti motívum, a boltíves formák ihlették, ennek absztrakciója és sokszorosítása alkotja a „hálót", amely egy megfelelő hátszerkezettel kapcsolódik a meglévő födémekhez. Kellemes hangulatot áraszt és finom megjelenést kölcsönöz az épületnek. Mélysége miatt elegendő árnyékolást ad a belső tereknek, viszont perforációja által fényes belső terek alakulhatnak ki. A beton tömege továbbá az épület túlmelegedését is megakadályozza.

Az alsó két szint a környező beépítések arányát követi, a felső két szint burkolata a tetőformákhoz, tetőidomokhoz alkalmazkodik. Ezzel a homlokzatkialakítással az épület funkcióválasztása rugalmasan kezelhető. A lapostető kihasználása opcionális: mérete megengedi a félig hasznosítható, félig zöldtető kialakítását is. Ezek harmonikus aránya élhető teret adhat a 2023-as EKF projektkiírásban szereplő Lapostető fesztiválnak. Elhelyezkedése miatt teljes panoráma nyílhat a várra és a történelmi belváros több pontjára.

Jakab Zsófia

 

Szerk.: Sütöri Laura

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Városépítészet

WEKERLETELEP // Egy hely + Építészfórum

2020.10.28. 14:46
00:06:33

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk