Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Helyek

Közös nevező

1/1

?>
1/1

Közös nevező
Helyek

Közös nevező

2007.11.22. 13:20

Cikkinfó

Szerzők:
Haba Péter

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
1

Letölthető dokumentumok:

A Studio Metropolitana Kht. nagy fába vágta a a fejszéjét: arra vállakozik, hogy mint a Főváros által alapított társaság, megkísérli a városfejlesztésben érintett civil szervezetek és hivatalos szervek egymástól elszigetelten felbukkanó kezdeményezéseit, innovatív javaslatait közös nevezőre hozni.

Sarkosan fogalmaznék: a főváros fejlesztése jelenleg egymástól – inkább többé mint kevésbé – elszigetelt hivatalos szervek, hatóságok kezében van. Mindenki sütögeti a maga pecsenyéjét, külön tervezik a közlekedési, út- és közműhálózati, területrendezési stb. fejlesztéseket, s csak a minimális és formális (mert előírt) egyeztetésekre kerítenek sort. Ha szerencsénk van, ezek a tervek egybevágnak, ha nem, lehet kezdeni az egészet elölről. A felek között valós kommunikáció alig van, vagy egyáltalán nincs: a kétszintű önkormányzati rendszert működtető közhivatalok általában nem is érdekeltek a szorosabb együttműködésben.

A Studio Metropolitana Kht. nagy fába vágta a fejszéjét: arra vállalkozik, hogy mint a Főváros által alapított társaság, megkísérli a városfejlesztésben érintett civil szervezetek, hivatalos szervek izoláltan felbukkanó kezdeményezéseit, innovatív javaslatait, együttműködési szándékait közös nevezőre hozni. A Studio Metropolitana szakemberei abból indultak ki, hogy a kommunikáció szinte mindent téren elégtelen: nemcsak a hivatalos szervek és a civil csoportok között van ez így, hanem az egyes szférákon belül sem tapasztalható rendszeres párbeszéd.

A Studio Metropolitana a szintézis érdekében kidolgozta háromszintű projekttervét is, melyet Futurbia Programnak nevezett el. A stratégiaalkotás (policy making) szintjén gyűjtenék egybe az összes hivatalos és civil szereplőt. Hat kulcsfontosságú partnerségi dialóguscsoportot hoznának létre (ingatlanvállalkozók, a felsőoktatás szakértői, az itt élő külföldiek, művészek, civil szervezetek, a sajtó képviselői). A várossal kapcsolatos információk rendszerbe épülését szolgálja majd a városkutatók csoportja, a fejlesztés tervezésének közhatalmi összehangolását segíti a polgármesterek és alpolgármesterek, valamint a főépítészek teamje.

A szakmai szinten töltenék meg tartalommal a policy making során megalkotott elgondolásokat – konkrét projektterveket készítenének. E projektek számára nyilvánosságot és átláthatóságot biztosítanának, a kommunikációs munkába a sajtót is bevonnák. Az operatív szinten már a legnagyobb szervezetektől a legkisebb szakmai csoportokig, kivitelezőkig mindenki szerepet kap. A Studio Metropolitana tehát egy konszenzusos városfejlesztési stratégia megszületésénél akar bábáskodni: koordináló szerepet vállal a széleskörű stratégiaalkotásban.

A Futurbia Program beindításáról szóló november 20-i beszélgetésre számos civil szervezetet hívtak meg (Zöld Fiatalok, Tájépítész Gondolkodók Szellemi Műhelye, XIII. Kerületi Környezet Baráti Kör, Az Utca Embere önkéntes hálózat, Kerékpáros Klub, Ökoszolgálat Alapítvány, Hulladék Munkaszövetség, Urbanissimus Klub, Levegő Munkacsoport, Veke, Védegylet, Budapesti Városvédő Egyesület, ÓVÁS! Egyesület stb.).

A háromszintű projektterv nem aratott sikert a civil szervezetek körében – a legtöbb képviselő azon az állásponton volt, hogy amíg a kétszintű önkormányzati rendszer működik, ez az egész csak álomszövögetés lehet. A rendszer tekintetében is szkeptikusak: a maguk részéről fontosabbnak tartják a napi ügyek, főként a közlekedési problémák azonnali megoldását. Elméleti vita kerekedett arról, hogy az induktív vagy a deduktív szemlélet a helyénvaló-e Budapest fejlesztése kapcsán, azaz a jogi kérdésekre, a törvényi hiányokra kell-e választ keresni előbb, vagy inkább olyan átfogó koncepciót kell alkotni, amely aztán a jelenlegi áldatlan állapotok megroppantására is képes lehet. A köldöknézésnek az lett a következménye, hogy a két fél elbeszélt egymás mellett, holott valójában ugyanarról beszéltek, evidens, hogy a két szemlélet egyáltalán nem zárja ki egymást.

Haba Péter

Vélemények (1)
kemtam
2007.11.23.
16:29

Furcsa banda furcsa partyja.

Pár éve naivan még azt gondoltam, ha ellátogatok egy-két általuk szervezett fórumra, közelebb kerülhetek városunk rossz úton haladásnak okaihoz. Hamar rá kellett azonban jönnöm, hogy lufiszimpóziumokkal, álkonferenciákkal nem lehet sokra menni. Akárki is szervezi őket - akármilyen hangaztos szalagcímekkel tűzdelve.

A háromoldalú párpeszéd beizzítása így meglehetősen fura számomra ettől a csapattól. Főként annak fényében, ha tudjuk mit tesznek mindezért a mindennapokban. Maradjuk szerényen annyiban: nemsokat. Olyannyira idegen tőlük a civilekkel való párbeszéd, hogy még regisztrálni sem voltak képesek magukat a Főváros honalapjának vonatkozó fórumán - annak ellenére, hogy annak témáit épp saját projektjeik megvitatásának szinteréül szánták. A beérkezett felvetésekkel érdemben soha nem tudtak/akartak kezdeni semmit - a nagy lendülettel indított kölcsönös párbeszéd igen hamar a laikusok egyirányú monologizálásává silányult.

Aki kétkedne szavaimban, látogasson el az inkriminált fővárosi fórum topikjaiba. Csodát fog látni...

LINK: http://www.budapest.hu/engine.aspx?page=forum&forum-public-state=forum-message-list&forum-page-number=5

Igencsak kiváncsi vagyok hát, hogy ezúttal mit tud még villantani a házibarát Studio Metrpolitana a civilizálódás terén...

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk