/ AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024
Épületek/Irodaépület

Média Center Campona Stúdióközpont és irodaház (MCC)

1/7

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/7

Média Center Campona Stúdióközpont és irodaház (MCC)
Épületek/Irodaépület

Média Center Campona Stúdióközpont és irodaház (MCC)

2006.01.13. 19:11

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Winkler Barnabás

Új épület a budatétényi „Dunapark" városközpontban. Vezető tervező: Winkler Barnabás  (HAP Hungaro-Austro Plan)

A Budatétényben elhelyezkedő 12 hektáros „Dunapark" területen az elmúlt tíz évben új városközpont alakult ki. Itt épület fel a Campona Bevásárló és Szórakoztatóközpont háromszintes parkolóházzal, a Campona TESCO hipermarket, a Dél-Budai Kulturális és Szabadidőközpont, a Budatétény vasútállomás, autóbusz végállomás és az MCC épülete. A terület utolsó szabad területén épület Campona Rendezvényközpont, ennek átadására is hamarosan sor kerül. Valamennyi épületet a HAP Hungaro-Austro Plan Kft. tervezte, így sikerült egy mozgalmas de mégis egységes építészeti gondolatot megvalósítani a „Dunapark" egész területen.

Az MCC épület – a többi épülethez hasonlóan - a jelentős zöldfelülettel kialakított terület belső útjáról nyílik úgy, hogy a gazdasági bejáratok ne zavarják a gyalogos forgalmat.



A Vilmos felüljáró felé került a négy televízió stúdió valamennyi kiszolgáló létesítményével. A művelődési központtal párhuzamos a hétemeletes irodaszárny, mely közvetlen kapcsolatban van a stúdiókkal. A stúdiók az épület hátsó, gazdasági útjáról szolgálhatóak ki. Az épület alatt egy szint helyezkedik el angolaknás megvilágítással, helyet adva a vendégek számára kialakított büfének, konyha-étteremnek, vetítőhelyiségnek, illetve az elektromos ellátó központnak. Az épületben külön bejáratok létesültek a stúdiók dolgozói, az irodaépület látogatói és dolgozói, továbbá a stúdiófelvételekre, nyilvános adásokra érkező látogatók számára.

Az épületben négy személyfelvonó és három teherlift működik, kettő a stúdiókat, egy a konyha-büfé üzemet szolgálja ki. A belső közlekedést ezen kívül öt lépcsőház és az alagsorba vezető autólehajtó rámpa biztosítja.

Az épület kialakításának legnagyobb figyelmet igénylő feladatát az akusztikai követelmények kielégítése jelentette: mind a külső zajok, mind az átlagnál jóval nagyobb gépészeti berendezések zajának kiszűrése. A stúdiók elektromos ellátása, a stúdiókban található nagyszámú mozgatható lámpa, a naponta változó stúdió-berendezések díszleteinek mozgatása és cseréje, valamint a szereplők, a technikai munkatársak és a közönség forgalmának szétválasztása komoly tervezési feladatot jelentett.



Az épület részben előre gyártott, részben monolit vasbeton szerkezetű. A homlokzatok tervezésekor figyelembe vettük a Dunapark épületeinél alkalmazott tégla illetve tégla jellegű burkolatigényt. A földszint és első emelet az irodatömbnél Creaton burkolatú, szürke színű. Ugyanezzel az anyaggal burkoltak a homlokzaton megjelenő lépcsőházi tömbök. Ezzel biztosítottuk a terület többi épületének homlokzatmagasságához való alkalmazkodást is. Az irodaszárny tört fehér vakolattal, míg a stúdiók és kiszolgáló részei szürke szinusz-lemezzel burkoltak. Az előtetők és az épület homlokzatán megjelenő acélszerkezetek mélykék színre festettek. A korlátok az egész épületen, külső és belső térben, szürke színűek. Törekedtünk az épület környezetéhez képest magasabb irodatömb légies kialakítására és a színek megválasztásában - melyben nagy segítségünkre volt Matzon Ákos építész-festőművész - a nem hivalkodó, a terület többi épületéhez alkalmazkodó megjelenítésre.

szerző: Winkler Barnabás (szöveg), Polgár Attila (fotók)

 



Média Center Campona Stúdióközpont és irodaház (MCC)

Hely: Budapest XXII., Nagytétényi út
Alapterület: 26.000 m2

Generáltervező: HAP Hungaro-Austro Plan Kft.
Építész vezető tervező: Winkler Barnabás
Építészet: Balázs Dénes, Baranya Szabolcs, Mészáros Béla
Szerkezet: Honti Gábor, Szegedi András
Épületgépészet: Kéry Tamás, Benkő László, Vecsey Körmendi Szilvia
Elektromosság: Benke Szilveszter, Ulrich Norbert
Stúdió: Komarovszky Henrik és Czeizel Tamás (Tevim Kft.), Németh Péter (Intelligensház Bt.)
Akusztika: Törzsök István és Fürjes Andor (Acreon Kft.), Pintér János (Delta Expert Kft.)
Stúdió technológia: Varsányi Gábor (Rexfilm Kft.)
Környezetrendezés: Karádi Gábor (Land-A Kft.)
Külső közművek: Hobl Géza (Mélyterv Kft.)
Úttervek: Borsós Ferenc (Közlekedés Kft.)

Építtető: MCC Kft.
Generál kivitelező: Swietelsky Kft.
Bonyolító: Céh Rt.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.