Közélet, hírek

Megállapodtak

1/9

?>
?>
?>
balról: Bojár Iván András, Beleznay Éva, Görözdi György, Demszky Gábor,
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/9

Megállapodtak
Közélet, hírek

Megállapodtak

2007.04.13. 09:59

A Kormányzati Negyed ügyében megállapodást írt alá Dr. Demszky Gábor főpolgármester, valamint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság képviseletében Zelles Sándor vezérigazgató és Görözdi György projektigazgató, miniszterelnöki megbízott. Demszky: "Befolyásolni akarjuk azokat, akik kivették - kiveszik a pályázati kiírást..."

Ankét kedden este: téma Budapest Szíve az N&n Galériában. Ott mintha említést sem érdemelt volna a Kormányzati Negyed...

Sajtótájékoztató csütörtökön délelőtt: téma a Kormányzati Negyed - aminek ügyében megállapodást ír alá Budapest Főváros képviseletében Dr. Demszky Gábor főpolgármester, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) nevében Zelles Sándor vezérigazgató, valamint Görözdi György projektigazgató, miniszterelnöki Megbízott. A helyszín: a WestEnd City Center tetőterasza, Semiramis függőkert.

Demszky Gábor azzal indít, hogy fejlődési robbanás előtt áll a magyar főváros, mint friss EU tag - analógiaként Portugáliát és Spanyolországot említi. Modern metropolisz, lakhatóbb, vonzóbb - határidő 2011., amikor majd Magyarország lesz az EU soros elnöke (fél évig).

Addig például más:
- 4-es metró első ütem - múlt hét óta megy a fúrópajzs;
- a Kossuth tér rendezése - park lesz, erről pénteken ír alá megállapodást Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével, és tervpályázatot fognak kiírni;
Budapest Szíve - aminek a megvalósítása megkezdődött a Kálvin téren és a Fővám téren.

Minden feltétel adott, hogy megújuljon a város centruma. 

 

 
 

Kormányzati Negyed építése: nyílt, nemzetközi tervpályázat, határidő július 11. A megadott területnek kb. 1/3-a az új kormányzati együttes, erre várnak konkrét építészeti terveket, a többire részletes városrendezési elképzeléseket (úgynevezett "mester-tervet", ha szószerint lefordítjuk az angol szakkifejezést).

"Befolyásolni akarjuk azokat, akik kivették - kiveszik a pályázati kiírást..." - jelenti ki Demszky Gábor, és nevek említésével szól arról, hogy mennyire rangos a zsűri.

A területről - amit majd a végén fentről meg is tekinthetnek a jelenlévők: nagy barnamezős beruházás a MÁV területén és a VI. kerület hatékony közreműködésével (előbbi részéről senki nincs jelen, Mihályfi László, Terézváros Önkormányzatának főépítésze az asztal jobb szélén foglal helyet, de nem kap szót).

Demszky: "Sebet fogunk itt kezelni, plasztikázni."
"A Nyugati pályaudvar Eiffel-csarnoka legyen fedett közterület, funkció-váltással." (ilyenre van remek példa Madridban - a szerkesztő megjegyzése.)

A gazdaságosság mellett ragaszkodnak az építészeti minőséghez, továbbá a fenntarthatósághoz, az energiatudatos építéshez.
Nem éjszaka halott irodaegyüttest kívánnak létrehozni, hanem élhető, lakható városnegyedet, melynek kialakításánál fontos szempont a publikusság, az átláthatóság.

Eddig 23-an váltották ki a kiírást. A megépítési határidő: 2009. május 31., addigra kész a 11 minisztérium és a miniszterelnöki hivatal új épületegyüttese. 5700 fő dolgozik majd benne, a területen 2000 személygépkocsi parkolását kell megoldani.

43,2 milliárd forintból kívánják megépíteni, plusz a kiegészítő beruházásokra 5 milliárd forintot irányoztak elő.

 

 

 

Görözdi György szerint hitelessé teszi a dolgot, hogy a főpolgármester mennyire részletes tájékoztatást adott, ismeri a részleteket is. Ebből is látszik, mennyire jól működik együtt a kormányzat és a főváros.

Revitalizációs hatása lesz a projekt megvalósításának. A főváros legszennyezettebb területe, amit most a vasút visszaad a városnak.

Steiner Pál (a fővárosi MSZP frakció vezetője): "színvonalas funkcióknak" tesznek majd eleget, és a Belváros is visszakapja régi fényét, együtt kell épülni és szépülni.

Beleznay Éva megbízott főépítész kiemeli, hogy a vasúti területek revitalizációjának mintapéldája formálódik, és szintén hangsúlyozta az összefüggést a Budapest Szíve programmal, például a tömegközlekedési fejlesztéseket illetően.

A helyi lakosságnak kell lehetőséget nyújtani a rekreációra, sportra, kultúrára, vendéglátásra - megtetézve sétányokkal, bicikli-utakkal.

A pályázat célja, hogy megoldást találjanak, és egyúttal folyik a szabályozási tervek felülvizsgálata, valamint a közlekedési hatástanulmány készítése a körzetre - ezeket lezárni akkor fogják, amikor rendelkezésre áll majd a pályázat eredménye.

Bojár Iván András városarculati tanácsnok vázlatos történeti áttekintést ad, megemlítve, hogy a 19. század második felében mennyi fontos épület született külföldi építészek keze nyomán.

Politikai tényezőként említette, hogy jelenleg 11000 fő dolgozik azokban a kormányhivatalokban, mely az új Kormányzat Negyedben 5700 fővel működik majd, megvalósítva a hatékony, korszerű munkavégzést.

A projekt gazdasági hatása máris megmutatkozik abban, hogy a környéken emelkedni kezdtek az ingatlan árak. A népjóléti cél pedig a mások által is többször hangsúlyozott rekreáció stb.

 


 

Sok kérdés nem hangzik el (a technikusok elmulasztják a kérdezőknek átadni a második rádió-mikrofont...). Az Eiffel-csarnok funkcióváltása, vágányok nélkül: talán egyet mégicsak benne kéne hagyni, hogy néha lehessen nosztalgia-szerelvényeket oda bevinni, mondja magánvéleményként Görözdi György. A pályaudvar működési megoldása a MÁV-ra tartozik.

A pályázat feltételeinek megváltoztatása (határidő hosszabbítás + a kiírási dokumentáció árának csökkentése): Görözdi előbb arról beszél, hogy szinte minden közbeszerzéssel kapcsolatos eljárásnál felmerülnek kifogások, ezért már az ügyek ütemezésénél igyekeznek számítani ezekre.

Majd elmondja, hogy a kiírással kapcsolatban a Magyar Építész Kamara egyetértését nyilvánította, bár a dokumentáció árát illetően volt vita, és az építész kongresszuson is felmerült, hogy az összeg magas. Konkrétan egy angol pályázó is kifogásolta, ezért döntöttek a csökkentés mellett.

A legvégén kiosztják a sajtóanyagot és a Megállapodás másolatát is, majd a szomszédos, vágányok fölé épített parkolóház tetejéről valóban pillantás vethető a helyszínre.

A sajtóanyag ezzel a három mondattal kezdődik: "Teljes átalakulás előtt áll Budapest. Olyan jelentős, a város funkciójának átértékelését érintő lehetőség nyílt meg Budapest előtt, mint a 19. század végén, amikor a mai városszerkezet kialakult. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy egész Budapest jövője a tét."

 


Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk