Nézőpontok/Kritika

"Mindent megőrizni, ami megmaradt, de semmit sem rekonstruálni"

1/10

a berlini Neues Museum - fotó: Kovács Dávid

?>
a berlini Neues Museum - fotó: Kovács Dávid
?>
a berlini Neues Museum - fotó: Kovács Dávid
?>
a berlini Neues Museum - fotó: Kovács Dávid
?>
a berlini Neues Museum - fotó: Kovács Dávid
?>
vitrinek között 2009 - berlini Neues Museum - fotó: Karácsony Tamás
?>
vitrinek között 2018 - a berlini Neues Museum - fotó: Karácsony Tamás
?>
bevilágítók a kollonádban - a berlini Neues Museum - fotó: Karácsony Tamás
?>
a léptér tetőszerkezete - a berlini Neues Museum - fotó: Karácsony Tamás
?>
Shin Takasuga: ház vasúti talpfákból
?>
déli kupola, a berlini Neues Museum - fotó: Karácsony Tamás
1/10

a berlini Neues Museum - fotó: Kovács Dávid

Nézőpontok/Kritika

"Mindent megőrizni, ami megmaradt, de semmit sem rekonstruálni"

2018.09.17. 10:00

"A megújult épület ereje abban mutatkozik meg, hogy a megmaradt épületrészeket, építészeti elemeket úgy őrizték meg, hogy azok az idő nyomait magukon viselik." - írja Kovács Dávid a berlini Neues Museum felújítása kapcsán. 

Kovács Dávid – Karácsony Tamás: A berlini Neues Museum felújítása (David Chipperfield Architects

A megújult épület ereje abban mutatkozik meg, hogy a megmaradt épületrészeket, építészeti elemeket úgy őrizték meg, hogy azok az idő nyomait magukon viselik. Ezeknek a nyomoknak, rétegeknek a rögzítése, a viszonyok meghatározása különösen aprólékos, több szakma képviselőinek együttműködésén alapuló munkát igényelt. Az alapelv rögzítésén túl – "mindent megőrizni, ami megmaradt, de semmit sem rekonstruálni" - teremről teremre, részletről részletre kellett megoldást találni, de úgy, hogy a részek végül mégis valamiféle egységet képezzenek. Az elpusztult vagy sérült épületrészek pótlásai, illetve a funkció megkívánta új elemek ugyanakkor kortárs építészeti formanyelvet tükröznek.

Kovács Dávid


vitrinek között 2018 - a berlini Neues Museum - fotó: Karácsony Tamás
6/10
vitrinek között 2018 - a berlini Neues Museum - fotó: Karácsony Tamás



A lépcsőtér valóban nagyvonalú. Az első látogatással szemben most napsütéses időnk volt. Gyönyörű fényekkel. A fényfoltok új rétegek a térben – meghatározóan szépek. De még ebben a fényözönben is rejtőzködő, alig kiolvasható a tetőszerkezet és annak szerkesztési rendje. Chipperfield itt szakít az előzményekkel: Stüler kéthéjú tetőzete helyett tisztán szerkesztett, keleti hagyományokat beemelő konstrukciót tervez. Ami a választásban meglepő, az a felismerhető előkép: a Bauwelt szakírója szerint ezzel Shin Takasuga vasúti alvóházára utal, mely a hetvenes években árnyalt módon értelmezte újra a japán építészetben oly meghatározó tetőzetet, annak finoman kimódolt szerkezetét és meglehetősen határozott jelentéstartalmát (a tető, mint védőpajzs). De ha jobban belegondolunk, ez az érzékenyen átírt előkép szellemiségében nem áll oly távol Stüler történeti előképeket feldolgozó módszerétől – igaz, ez más megfontolások mentén született döntés.

Karácsony Tamás

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk