Épülettervek/Örökség

Pasztorációs központ kialakítása Veszprém egykori piarista épületegyüttesében

1/8

Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Alaprajz, További rajzok a mellékletekben érhetőek el, Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Nyugati homlokzat, További rajzok a mellékletekben érhetőek el, Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

?>
 Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects
?>
 Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects
?>
 Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects
?>
 Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects
?>
 Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects
?>
 Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects
?>
Alaprajz, További rajzok a mellékletekben érhetőek el, Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects
?>
Nyugati homlokzat, További rajzok a mellékletekben érhetőek el, Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects
1/8

Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Alaprajz, További rajzok a mellékletekben érhetőek el, Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Nyugati homlokzat, További rajzok a mellékletekben érhetőek el, Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Pasztorációs központ kialakítása Veszprém egykori piarista épületegyüttesében
Épülettervek/Örökség

Pasztorációs központ kialakítása Veszprém egykori piarista épületegyüttesében

2023.08.09. 07:27

Projektinfó

Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben

URL:
Robert Gutowski Architects

Tervezés éve:
2021-2022

Építés éve:
2022-2025

Stáblista

Építtető: Veszprémi Főegyházmegye

Dr. Udvardy György, érsek

Vörös Tamás DLA, főépítész

                                                                                  

CASTELLUM Vagyonkezelő Igazgatóság

műszaki projektvezető: Pém Attila

műemléki projektvezető: Vavra Áron

projektmenedzser: Fogl Attila



Építészet: Robert Gutowski Architects

Felelős tervezők: Bollók Gáspár, Ivanics Éva, Gutowski Robert

Építészet és belsőépítészet: Boronkay Gábor, B. Iszak Zsuzsanna, Dely-Steindl Barnabás, Fekete Tünde, Haász Ferenc, Horváth Hanna, Juhász Ákos, Kaknics Péter, Kovács Eszter, Kovács Hunor László, Sipos Kornél, Szokolay Béla Ákos, Takács Norbert, Tóth Bence, Varga Panna

Építéstörténet, épületkutatás: G. Lászay Judit, Simon Anna, Rácz Miklós, Gömöry Judit, Csomortány Levente

Festő-restaurátori kutatás: Novák Judit, Kemény Marianne

Fa-restaurátori kutatás: Pák András

Kő-restaurátori kutatás: Sütő József

Fém-restaurátori kutatás: Vecsey Ádám DLA

Régészet: Hegyi Dóra, Kristóf Virág

Tartószerkezet: Dr. Hegyi Dezső, Dr. Ther Tamás, Dr. Móczár Balázs, Fábián Károly, Ther Péter

Fanyagvédelem: Nyáry Péter

Épületszerkezetek: Horváth Sándor, Lampért Dávid

Akusztika: Arató Éva

Épületgépészet: Lakner László, Dr. Bera József

Konyhatechnológia: Rátonyi Árpád, Gauland András

Épületvillamosság: Turi Ádám, Fenyvesi Péter, Csia Sándor, Nagy Olivér, Kerek Gyula, Majzik Viktor, Balogh Géza, Kovács-Gere Zoltán

Tűzvédelem: Bertók Szablocs, Kőrösi Kitti

Költségvetési kiírás: Trautwein István

Felvonó: Kinder György

Geodézia: Király Tamás, Pataki László

Dosszié:

Letölthető dokumentumok:

"A volt piarista épületegyüttes az egyik legnagyobb léptékű épített örökségünk a veszprémi vár területén. Elsősorban tágas boltozatos tereivel nyűgözött le minket. A házban máig érezhető a piarista alapítók lelkülete, akik racionális gondolkodásra neveltek, mellette a transzcendens valóságra is nyitottá tették a diákokat."

Történeti áttekintés
A piarista tanítórend Volkra Ottó János püspök hívására érkezett Veszprémbe. Első saját iskolájukat a mai piarista templom helyén 1731-ben, majd ettől délre, a rendház jelenleg is álló, egykori déli szárnyát építették fel. Később, az északi bővítés terveit Tietharth József készítette, a keleti szárny 1769-ben készült el. A piarista telkek korabeli helyszínrajza meglehetősen pontosan ábrázolja a rendház akkor már álló déli szárnyát, a mai templom helyén álló, korábbi gimnázium épületét és a későbbi gimnázium telkét, amelyet az utca felől kerítés határolt íves kapuval. A gimnázium építését 1773 áprilisában kezdték meg. A hivatkozott források megemlítik, hogy a korábbi várfalat le kellett bontani, és az iskola alépítményeként új várfalat kellett építeni, amely komoly anyagi terhet jelentett. Az építkezést Osvald Gáspár piarista szerzetes, építőmester felügyelte. A ház 1778-ra épült meg, amit a bejárati kapu kőkeretének felirata is jelez.

Az 1848-as szabadságharc idején a gimnázium katonai célokat szolgált, az oktatás kényszerűen máshová települt át. A katonaság, a szabadságharc leverése után is, Veszprémben és a gimnázium épületében maradt, amelynek állapota emiatt leromlott. A piaristák az ingatlant végül 1852-ben kaphatták vissza ismét. A rendházat és a gimnáziumot összekötő szárnyat, a mai főlépcsőháztól északra eső épületrészt és a rendház keleti szárnyára is kiterjedő második emeletet 1893-ban építették. A még hiányzó, megfelelő kialakítású rajzterem és díszterem biztosítására, egy gazdagon díszített, új épületszárny épült Schmahl Henrik tervei alapján a telek déli végében.

Nyugati homlokzat, További rajzok a mellékletekben érhetőek el, Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects
8/8
Nyugati homlokzat, További rajzok a mellékletekben érhetőek el, Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Az iskola 1948-as államosítása után a gimnázium jogutódja az 1950 óta Lovassy László nevét viselő állami gimnázium lett, amely húsz évig működött a Vár utcai ingatlanban. Ezt követően, a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola használta az épületet 2008-ig, amit annak állagromlása miatt kellett elhagynia. Az iskola azóta használaton kívül, üresen áll.

Térszervezés és anonim építészet
A piarista együttes, a várnegyedben egyedülálló módon, nagy méretű udvarral kapcsolódik a Vár utcához. Az udvart az utcától elválasztó kerítés már a történeti forrásokban is fellelhető. Több kapu is nyílik a közterület felé, az utca szűkössége így kevésbé érezhető: a hosszan elhúzódó kerítés alkotta térfal helyett több, kisebb falszakasz képez határvonalat, tágas kapuival belépésre invitálva az érkezőt. A szemközti Kis-Szeminárium épülete előtti térbővület szintén ezt a játékot követi, de a megmaradó kerítésfalak, épületek biztosítják, hogy az utca karaktere megmaradjon.

Alaprajz, További rajzok a mellékletekben érhetőek el, Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects
7/8
Alaprajz, További rajzok a mellékletekben érhetőek el, Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Az épületegyüttesben további két udvar is található, amelyek teljesen különböző karakterükkel kapcsolódnak a belső terekhez. A keleti várfal kertjeinek összekapcsolására a több ingatlanon egyszerre zajló átalakításokkal nyílt lehetőség. Ennek utolsó eleme a piarista épület várfal felé eső kertje, amely elsősorban a gyermekek és családok kikapcsolódását szolgálja játékos kerti elemekkel. Egy átjáróval kapcsoljuk össze a keleti kertek sorát a Vár utcával határos egykori iskolaudvarral, az udvar pedig a kapcsolódó rendezvényi és parkoló funkciók szerint tagolódik. A rendház kolostorudvara megmarad intimebb térnek, amely az elmélyülés, kis létszámú összejövetelek családias hangulatát teremti meg.

A ház homlokzataira az ismétlődés jellemző, amely jól tükrözi az eredeti rendházi, iskolai funkcióból fakadó belső térszervezést. Az épület külső megjelenése csupán ott módosul, ahol a Szent Imre Templom csatlakozik. A templom felújításának tervezésével megbízott építésziroda a két épület közötti kapcsolat tekintetében rekonstruálja az 1769-es állapotot. Számos kényszermegoldást elkerülnek ezzel a döntéssel, és a templom sziluettje is szebben kirajzolódik. Erre a döntésre reagálunk mi magunk is a nyaktag melletti tető kontyolásával, így a ház tömege a zavaró hatású tűzfalszerű megjelenés helyett saroképület jelleget ölt.

A valamikor egy kézben lévő épületegyüttes új esélyt kap a nagyszabású felújítással, hogy a háború utáni szétdarabolt állapot helyett az eredeti térsorok egymásra találhassanak. A megbízó olyan tervezési programot alakított ki, amely lehetőséget biztosít, hogy az új funkciók igazodjanak az eredeti térstruktúrához; ily módon is hangsúlyozva a barokk boltozatos terek, térkapcsolatok nagyvonalúságát.

A bejáratot a ritmikusan ismétlődő nyílások sorából a régi díszes kőkeret jelöli ki. A recepció mellett kapott helyet a liftet, vizesblokkot, lépcsőt magába foglaló kiszolgáló terület, amely egy XIX. századi épületrészben helyezkedik el: ily módon a függőleges közlekedési és gépészeti mag nem sért barokk boltozatokat, és feltárja a házat a pincétől a padlásig.

 Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects
1/8
Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

A tervezett felújítás után az épületet sokféle, vegyes felhasználás jellemzi majd: levéltári funkciók, kutatószobák, kiállító- és rendezvényterek, étkező, a Mária Rádió új stúdiója, irodai, szállás és üzemeltetési funkciókat rendeztünk el az eredeti térrendszerhez igazodva. Az érsekség családok, fiatalok és lelki gondozók számára szervez majd továbbképzéseket, lelkigyakorlatokat a rendezvényterületen, de külsős események, esküvők lebonyolítására is alkalmas a tervezett kialakítás. A levéltári terület csupán a kutatók számára látogatható, azonban a zárt kolostorudvart és a kerengő egy részét a földszinten megnyitottuk a közönségforgalomnak is. A kiállítóterek az egykori boltozatos tantermek helyét foglalják el. A szállásnak kialakított helyiségek a legfelső szinten helyezkednek el, ahol nincsenek boltozatos terek, az alaprajzi szervezés könnyebben tagolható kisebb egységekre.

 Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects
6/8
Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

Az 1902-ben épült déli szárnyban lévő díszterem jelenleg az egész várnegyed egyik legnagyobb helyisége, így a későbbiekben előadótérként, konferenciateremként működik. Ugyanezen szárny földszintjén a rendezvényeket kiszolgáló étkező-kávézó található, amelynek melegítőkonyháját az alagsorban alakítottuk ki. A meglévő ablakok helyett három új, nagy méretű teraszajtó biztosítja az udvar és a terem közvetlen kapcsolatát.

 Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects
3/8
Pasztorációs központ kialakítása a veszprémi egykori piarista épületegyüttesben, Tervezők: Robert Gutowski Architects

A téralakításban, a részletképzésben és a bútorozásban az eredeti terekhez igazodó egyszerűségre törekedtünk. Fontosnak tartjuk a homlokzatok megőrzését, tiszteletben tartva az épület karakterét, az egykori piarista alapítók szellemi örökségét. Építészetünk szinte anonim, alkotói vágyainkat az otthonosság megteremtésében éljük meg.


Ivanics Éva
Gutowski Robert

 

 

A veszprémi várhegy felújításainak projektbemutatóit ebben a dossziéban gyűjtjük össze.
Szerk.: Pleskovics Viola

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.