Közélet, hírek

Renzo Piano nyerte el az idei Sonning díjat

1/2

?>
?>
1/2

Renzo Piano nyerte el az idei Sonning díjat
Közélet, hírek

Renzo Piano nyerte el az idei Sonning díjat

2008.10.07. 09:39

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Piano, Renzo

A világhírű olasz építész, Renzo Piano vehette át Dánia legmagasabb kulturális kitüntetését, a Sonning díjat, melyet kétévente adományoznak az európai kultúra kiemelkedő képviselőjének.

1/2

A világhírű olasz építész, Renzo Piano vehette át Dánia legmagasabb kulturális kitüntetését, a Sonning díjat és a vele járó több mint 100 ezer fontos jutalmat a Koppenhágai Egyetemen.

A zsűri méltatásában kiemelte, hogy Renzo Piano épületei által otthagyta kézjegyét szerte a világban. „Építészete hibátlan, kitűnő és egészen kivételes szintézise, finom és ritka ötvözete művészetnek, építészetnek és a mérnöki tudományoknak. Ez megnyilvánul munkáiban, Európa olyan jeles épületeiben, mint a párizsi Georges Pompidou Központ, a berni Paul Klee Múzeum, a római Parco della Musica hangversenyterme, a berlini Postdammer Platz beépítési terve, vagy egyik legújabb munkája, a londoni Shards felhőkarcoló.

Miközben munkái egyszerre képviselnek stílust, anyagot és korunk legfrissebb technológiai vívmányait, Piano téveszthetetlenül egy európai ember, mélyre nyúló gyökerekkel az olasz hagyományokban, építészettörténetben és filozófiában. Intellektuális kíváncsisága és problémamegoldó technikája elegáns szerkezeteiben és konstrukcióiban érhető tetten."

A Sonning díjat (Sonningprisen), melyet Carl Johan Sonning dán író alapított, kétévente adományozzák az európai kultúra legkiemelkedőbb képviselőjének.
A korábbi díjazottak között van Albert Schweitzer (1959), Bertrand Russell (1960), Alvar Aalto (1962), Arthur Koestler (1968), Simone de Beauvoir (1983), Vaclav Havel (1991) és Heller Ágnes (2006).

forrás: a Kopenhágai Egyetem honlapja.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk