Programok

Szabad szemmel: BERLIN (tanulmányút)

1/1

?>
1/1

Szabad szemmel: BERLIN (tanulmányút)
Programok

Szabad szemmel: BERLIN (tanulmányút)

2014.03.11. 12:04

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Berlin, Németország

Cég, szervezet:
Építész Továbbképző

Esemény kezdete:
2014.04.10. 08:00
Esemény vége:
2014.04.15. 08:00

Vélemények:
3

Az Építész Továbbképző tanulmányútja Sylvester Ádám vezetésével április 10-15 között: Prága - Berlin - Potsdam - Drezda.

Közeledik a tavasz, az időjárás javulása az idei utazási idény indulását is jelzi. Tanulmányutunk Európa építészetileg egyik legizgalmasabb, az elmúlt két évtizedben leginkább átalakuló, fejlődő városába vezet. Berlin a 'fal' leomlása óta rengeteget változott és változik ma is. Évről évre találni újdonságokat, az útlezárások, a toronydaruk erdeje, a városban mindenhol feltűnő kék vízvezetékek jelzik a folyamatos átalakulást. Berlin történelme, hangulata egyedülálló, és ezt csak tovább gazdagítja a városban megtalálható világhírű kultúrális élet, múzeumok sora. Berlin ismerete nélkül a jelenkori Európa is csak részben érthető.

Minden utazással az a célunk, hogy résztvevőink minél magasabb szakmai színvonalon, minél több, érdekesebb élménnyel gazdagodjanak. Minden utat egyforma gondossággal szervezünk, de ha szabad ilyet mondani, Berlin városa (és az oda most ötödjére induló tanulmányutunk) egyike személyes kedvenceinknek is. A hat napos út során különbusszal mozogva alaposan bejárjuk Európa egyik legizgalmasabb városát, mely egyben Németország fővárosa is. Emellett egy napra kirándulunk Potsdamba, illetve az oda és vissza úton megállunk Prágában és Drezdában 2-3 órára.

Az utazás időpontja: 2014. április 10-15.
szakami vezető: Sylvester Ádám DLA

Tervezett program:

1 nap: utazás Berlinbe különbusszal, pihenő Prágában, ebédszünet

2. nap: vezetett és szabad városnézés (útvonal: Reischtag, kormányzati épületek, Magyar Követség, Unter den Linden, Friedrichstr., Checkpoint Charlie, Bebelplatz, Humbold Egyetem, Collegium Hungaricum)

3. nap: vezetett és szabad városnézés (útvonal: Főpályaudvar, Zsidó negyed, Múzeum sziget, Alexander Platz és környéke, Kreuzberg, Zsidő Múzeum, ...)

4. nap: vezetett és szabad városnézés (útvonal: Potsdamer Platz és környéke, Filharmónia, Nyugat-Berlin, Kurfürsterdamm, Olimpiai Stadion, Le Corbusier: Unité h'abitation, Charlottenburg, AEG)

5. nap: kitekintés Berlinből: vezetett és szabad városnézés Potsdamban, szabadidő Berlinben (pl. múzeumlátogatás)

6. nap: hazautazás, megálló Drezdában, szabadprogram a belvárosban.

Részvételi díj: 79700Ft/fő
mely tartalmazza:
- különbuszos utazást az egész út során
- elhelyezést középkategóriás szállodában, kétágyas szobákban, büféreggelivel
- szakmai idegenvezetést, segédanyagot, térképet
nem tartalmazza:
- az esetleges múzeumi és egyéb belépőket, tömegközlekedést
- napközbeni ellátást
csoportkísérő: Szendrei Zsolt

MÉK továbbképzési pontérték: 4 pont (2013/361)

További információ az Építész Továbbképző weboldalán.

Kérjük, amennyiben érdekli az utazás, mihamarabb jelezze ezt emailen vagy telefonon!

epitesztovabbkepzo@chello.hu
tel: 1/784-1791

 

Vélemények (3)
Pákozdi Imre
2014.07.12.
16:24

Az emúlt években sok időt töltöttem Berlinben, főleg Neukölln, Schöneberg, Mitte és Kreuzberg városrészekben. Az itt látottak alapján javaslom, hogy a magyarországi építész karok fogjanak össze egymással, a magyar és a német építészkamarával, a két ország egymás fővárosába delegált kultúrintézetével (Goethe ill. Collegium Hungaricum) valamint az itteni építészkarral és szervezzenek évente "Berlin-szemináriumot". Ez harminc-negyven magyar építészhallgató kéthetes berlini tanulmányútját jelentené, szakavatott építészek által irányított városnézési sorozattal a fókuszban. A városnézések egy-egy komolyabb épületre, egy-egy negyed tipikus házaira, városépítészeti sajátosságaira koncentrálhatnának. A közismert patronok: a Reichstag, a TV Turm, a Potsdamer Platz Sony Centere és a Zsidó Múzeum nem a "tananyag", hanem a szabadidős városnézések fakultatív anyaga lehetne, ellentétben pl. a Hackescher Markt vagy a tempelhofi repülőtér és környékének épületeivel, amelyeket viszont alaposan tanulmányoztatnék. "Fő műsoridőben" a XX. század első harmadában épült, a szecesszió és az art deco határán mozgó berlini ipari és irodaépületeket valamint az akkori városszerkezet-építési elveket mutatnám, másodsorban pedig a középület-építészet 1970-es, 80-as évektől itt tapasztalható reneszánszát. Az itteni középület-építészet ui. szerves folytatása a XX. század első harmadában dívónak: a díszes, mégis racionális, helyi art-deco hagyományoknak. (A kormányzati negyed épületei kötelező anyag, a követségek és tartományi képviseletek sora jutalomjáték lenne...) Harmadsorban a panelházak és egyáltalán: a hatvanas - hetvenes évek NDK-s és nyugat-berlini lakótelep-építészetének revitalizációját vizsgáltatnám. Nagyon sok jó példa van erre és az is tanulságos, ami javíthatatlanul rossz. Végezetül Berlin újraegyesítés utáni városszerkezeti sajátosságait elemezném, a szétesettség elleni heroikus küzdelmet, a lakható, sőt, jól élhető nagyváros talán sehol ennyire nem sikeres megvalósításának titkait. A legjobb diákoknak ínyec-kurzust indítanék, "régi épületek kortársi kiegészítése: sikerek és hibák" címmel... Vizsgázni pedig tégla-ornamentikából kellene, hogy a diákok ne csak a nagy összefüggésekre figyeljenek :-)

mB
2014.07.13.
07:03

@Pákozdi Imre: A Berlinnel való foglalatosságnak lassan évtizedes hagyománya van a BME Építész karán: Kerégyártó Béla (Bécs és Hollandia mellett) évente szervezett Berlin-kurzusokat a graduális és a posztgraduális képzésen (rendszerint berlini vendégelőadókkal), ezekhez mindig tartozott egy kirándulás is - illetve az itteni kutatások/együttműködések eredménye a Berlin átváltozásai című remek kötet.

Én magam is több ilyen útnak voltam a résztvevője, ahogy két ilyen szakmai utat én is szerveztem a Középülettervezési Tanszék égisze alatt a graduális képzés hallgatóinak:

Berlin 2010/2013

Pákozdi Imre
2014.07.13.
10:40

@mB: Nem tudtam, klassz :-)

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk