Közélet, hírek

Várostervező „valóságshow” egy élhetőbb belvárosért

1/3

?>
?>
?>
1/3

Várostervező „valóságshow” egy élhetőbb belvárosért
Közélet, hírek

Várostervező „valóságshow” egy élhetőbb belvárosért

2006.05.16. 08:16

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Letölthető dokumentumok:

Építészek, a helyi politika, gazdaság és lakosság képviselői együtt tervezik újra a belvárosi Kammermayer teret

Tervezzünk és csináljunk együtt Belvárost! - "updated" cívilek képzése profi kommunikáció-manipulátorok által. Az ECORYS új kezdeményezésével a budapesti Kammermayer tér megújításához aktív együttmûködésre hív tervezőket, környéken lakókat, itt dolgozókat, boltosokat, vendéglátókat, turistákat, zöldeket és bárkit, akit a téma érdekel.

Érdeklődéssel várjuk az ECORYS gyakorlat-orientált projektjének alakulását, amelynek fejlődését - reméljük - lesz szerencsénk itt az Építészfórumon is követni. Reméljük, hogy az ötletgazdának sikerül igazi partnerséget kialakítania a felvázolt szereplők között és a projekt sikeres lesz, mintaként szolgálva más kicsi terek, városszegletek vagy akár nagyobb, összefüggő közterek saját erőből és összefogásból megvalósuló újjáéledéséhez. Hej, de szép is lenne! A mondás szerint aki nem kockáztat, annak esélye sincs nyerni, hát ezért jó, hogy most az ECORYS belevág és kezdeményez. S ha végül sikerül, akkor mit is nyerünk vele? Egy jó adag lokálpatrióta önbecsülést, meg azt, hogy nem kell mindig másra mutogatni és várni, sírni, hogy nincs pénz semmire. Sok kicsi hozzájárulás - lehet - sokra megy.

Az alábbiakban részleteket közlünk az ECORYS által összeállított együttműködési javaslatból. A részletes koncepció letölthető pdf formátumban. Bár kicsit hosszú és nem könnyű esti olvasmány, profi kommunikációtervezői munka.

"Az elmúlt dekádban átalakulóban lévő gazdasági-társadalmi viszonyok körülményei következtében a Belváros kereskedelmi vonzereje társadalmilag devalválódott és ennek következtében gazdaságilag – a gazdálkodó szervezetek szemszögébõl – kevésbé vonzó befektetési célponttá, telephely-helyszínné válik. A városmenedzselés jelen körülményei között, a szétaprózott kompetenciák és a reagáló mechanizmusok nem teszik lehetővé a történelmi városszövet hatékony megújítását, kitüntetett pontjainak vitalizálását. A Belváros egyes részei, közösségi terei menedzselés hiányában képesség-átlaguk alatt teljesítenek, teljesítményük potenciáljuktól elmarad. Az ECORYS Magyarország Consulting által megcélzott Kammermayer tér megújítási program, kitüntetett szerepet szán a közös tér élettel telivé tételének, a belvárosi tereknek - parkoknak a korszellemnek, új életminõségi elvárásoknak megfelelõ újjá-strukturálásának.

Az Ecorys teoretikus munkája mellett keresi azokat a lehetőségeket, helyszíneket ahol nagyon gyakorlati módon lehetne javítani a belváros mûködőképességén, sikeres mintaprojektekkel lehetne az elveket a gyakorlatba átültetni.

A Kammermayer tér körül folyó változások, az újra élettelivé váló környezet, a REevolutio ’06 nemzetközi, regionális ingatlanfejlesztési vásár és konferencia helyszínének közelsége, a Kammermayer tér mint közterületi helyszín bevonása, egyszerre jelent kihívást és lehetőséget a ma képességei alatt teljesítő tér megújítására. Az EMC kidolgozta a Kammermayer mintaprojekt lehetőségét, amely filozófiája szerint integrálni kívánja mindazokat a szereplőket, potenciális partnereket, akik a tér megújításáért tehetnek valamit. A lefolytatott előzetes tárgyalások eredményeként született a jelen ajánlat, munkajavaslat."


Az együttműködés tervezett szereplői:
Városvezetés – Fővárosi Önkormányzat és V. kerületi Önkormányzat
Lokális Gazdaság - Boltok, vendéglők, bankok, intézmények
Szakma helyi képviselői – Tervező irodák, főépítészi irodák

Építészek és nem-építészek együttgondolkozására az Ecorys javaslatában szerepel egy "Tervezői hétvége" is:

"Társadalmi szinten széles nyilvánosságot kell biztosítani a Kammermayer tér iniciáló fejlesztésének, megújításának, és mint a Belváros általános fejlesztésének eszközét kell bemutatni, és erre kell törekedni a tervezés során, illetve a gyakorlatban is. Ennek eszköze a „Tervezői Hétvége" eseménye, mely során a Kammermayer téren, mint fejlesztési helyszínen a teret használókkal együttesen, a szereplők bevonásával, a tervezői szakma széleskörű (tervező irodák, egyetemek) részvételével az igényeket és elvárásokat közösen fogalmazzuk meg. A helyszínen történő sokszereplős tervezés végeredményeképp kialakul az a társadalmilag, az önkormányzatok által, és a vállalkozók számára is elfogadható közterület megújítási program, mely alapját adja egy gyors tervezési építési engedélyezési eljárásnak és kivitelezésnek, azaz a Kammermayer tér és esetlegesen kapcsolódó közterületek megújulásának.

A tervezői hétvége azon esemény, ahol a haszonélvezők, a teret használók részvételével a tervezők a projektbrief alapján felvázolhatják a Kammermayer tér és a kapcsolódó utcák (Vitkovits utca) tervezési programját és építészeti kialakítást. A használók és a tervezők a helyszínen – a Kammermayer téren lévő Gerlóczy Kávéházban -, az értékválasztást együttesen formálva, lépésről-lépésre közelebb jutnak a legitim és elfogadható megoldáshoz, mely támogatottsága egyöntetű, hiszen együtt formáljuk azt. A Tervezők és Használók közötti párbeszédet  az EMC moderálja, megteremtve a leszűrhető igények és elvárások felismerését. Az ötletbörze eredményeképp létrejön az a fent említett fejlesztési program, mely már alkalmas a kidolgozásra és az műszaki tervek alapját képezi. 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk