Épületek/Lakóépület

”VAUBAN” mintalakótelep Freiburgban

1/6

?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/6

”VAUBAN” mintalakótelep Freiburgban
Épületek/Lakóépület

”VAUBAN” mintalakótelep Freiburgban

2002.07.26. 12:26

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Koncz Ágnes

Demokratikus alternatíva a luxus lakóparkok mellett

Az alternatív lakótelep ötletének megfogalmazódása

A hidegháború elmúltával nemcsak a kelet-európai országokban indult fellendülés. Az 1990-es évek elején a fölöslegessé váló francia, kanadai, amerikai megszálló csapatok kivonulása után Németország nyugati felében rengeteg katonai jellegű épitmény, kaszárnya került át a helyi önkormányzatok tulajdonába. Mindez akkor, amikor sok német egyetemi városban, így Freiburgban is igen nagy hiány mutatkozott a megfizethető bérlakások terén. Az 1970-1980-as évekbeli berlini épületmegszállók ideológiájától indíttatva egyetemistákból álló kis közösség formálódott, akik az üresen maradt kaszárnyaépületek egy részét saját munkával felújították és újkori "kommunákat", lakóközösségeket hoztak létre.

2/6

Noha a városi önkormányzat nem áll a modellprojekt mellé, a kezdeményezők mégis elérik, hogy tartományi szinten anyagi és eszmei támogatókat nyernek. Csökkentendő a kollégiumi férőhelyek mizériáját, az egyetem is beszáll a tervezési fázisba, és a zöld ellenzékiekkel karöltve ráveszik a várost, hogy nyilvánítsa kiemelt lakóövezetté az egész volt katonai területet. A jól működő demokráciának köszönhetően azonban ilyen nagyságrendű várospolitikai döntést és beruházást csak a lakosság hozzászólásával lehet végrehajtani - és a freiburgi családok hallatták szavukat. A várostervezők munkáját egy igen elhivatott, kis laikus csapat támogattta, kritizálta - társadalmi munkában!

4/6

Szociológiai összetétel

Szakmai fölmérésekre támaszkodva következetesen ügyeltek a lakosság sokszínűségére. 2006-ig három ütemben összesen kb. 2000 lakás készül el 5000 lakos részére, és 600 munkahely teremtődik. A polgári csoportoknak köszönhetően túlnyomórészt nem a tőkeerős spekulánsok, hanem egyedi építtetők és lakószövetkezetek kaptak építési telkeket. A meghirdetett telkekre többszörös túljelentkezés mutatkozott - a város lakossága igen hamar magáévá tette az új demokratikus gondolatokat, és sok család ebben a lakótelepformában találta meg számítását. Nem vidékre menekültek a nyomasztó városi létforma elől, hanem a várost alakították át saját életükhöz, víziójukhoz. Így alakult ki egy alternatív városnegyed, mely igen sok előremutató "zöld" és demokratikus jegyet hordoz.

1/6

Autómentes övezet, esővíz-hasznosítás, természetvédelmi megfontolások, passzívházak csaknem fűtés nélkül, ökologikus víz- és szennyvízháztartással.

Autómentes övezet

Talán ez volt a legtöbb család vezérelve: olyan lakótelepre költözni, ahol a gyerekek, biciklik a meghatározók az utcaképben, nem pedig az "autólavina". A lakóknak el kellett kötelezniük magukat, hogy sem a sor-, sem a társasházak nem rendelkeznek saját garázzsal. És a családok tódultak! Az épületek ugyan megközelíthetőek gépkocsival, de csak rövid ki- és berakodás engedélyezett. Mivel a tömegközlekedés igen jól kiépített, és a városközpont biciklivel 15 perc alatt megközelíthető, így sok meggyőződéses antiautós költözött ide. A telep rendelkezik több közös parkolóházzal, amit a gépkocsitulajdonosok kötelező, 13.000 eurós garázsbeugrójából finanszíroztak. Közkedvelt az egyetemi városokban egyre inkább teret hódító "car-sharing" is, mint a mobil életforma alternatívája.

Energiahasznosítás

Gázalapú távfűtés, plussz alternatív energiaforrások, például faforgácsalapú távhő-szolgáltatás, mint a bútor- és épületasztalosipar hulladékterméke. A Feketeerdő közelsége magyarázza ezen energiaforrás előnyeit.
Elszórva találhatók napelemes házak is, mivel azonban Freiburg másik kiemelt épitési programja a szolárépítészet, így az eziránt érdeklődő építtetők az ún. Szolárlakótelepre összpontosították figyelmüket. (Következő cikkem témája ennek bemutatása lesz, a szerző.)

Kultúra, szociális viszonyok

A szociálisan fogékony, alternatív gondolkodású lakosság saját igényeire szabta a lakóterek kulturális és infrastrukturális ellátottságát is - saját iskola, óvoda, fórum, honlap, kiállítóterek, pékség, kisebb boltok stb. -, valamint sok-sok játszótér és a telepen élő szociális munkások segítik a harmonikus egymásmellettélést.

6/6

Építészeti arculat

A tervezési irányelvekben megszabott városi karakter, a szigorúan betartandó párkánymagasság és az épületek közel egyidejű kivitelezése ellenére minden egyes objektum magán viseli építésztervezője kézjegyét. Meghatározó a Bauhaus és az ökologikus faalapanyagú építészet, tarkítva néhány pionírkarakterű high-tech épülettel (lásd a képeket).
Az egyedi építtetők sorházas beépítése mellett többlakásos, szintmegosztott társasházak és befektetők által finanszírozott, jó minőségű bérlakások az uralkodók. A Vauban modell-lakótelep elnyerte az idei Dubai Award 2002 "Best Practice" díját.


Szöveg és kép: Koncz Ágnes, Freiburg
 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk