Közélet, hírek

Vízisportközpont, Snøhetta-módra

1/6

A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk

A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk
A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk
A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk
A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk
A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk
A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk
?>
A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk
?>
A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk
?>
A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk
?>
A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk
?>
A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk
?>
A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk
1/6

A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk

Vízisportközpont, Snøhetta-módra
Közélet, hírek

Vízisportközpont, Snøhetta-módra

2020.02.03. 11:03

Cikkinfó

Szerzők:
Kovács Dániel

Földrajzi hely:
Esbjerg, Dánia

Építészek, alkotók:
Snøhetta, WERK

Nem, ez még nem a Déli Városkapu, amelynek tervezésén a világhírű norvég építésziroda innsbrucki fiókja dolgozik. A Snøhetta ezúttal egy délnyugat-dániai kisváros, Esbjerg vízisport-központjának tervezésére nyert megbízást, a dán WERK építészirodával közösen.

A meghívásos tervpályázatra, amelyet Esbjerg önkormányzata két alapítvánnyal közösen hirdetett, négy csoport kapott megbízást, amelyekben a 3xN, a Dorthe Mandrup, a Friis & Moltke Architects, valamint a Snøhetta vitte a prímet – utóbbi a dán WERK mellett az Oluf Jørgensen mérnökirodával állt össze a kihíváshoz. A város kikötőjétől északra fekvő területet feltöltéssel alakítják majd végleges formájára; itt kap helyet az első épületként az ún. Tengeri Központ, egyszerre a vízisportok kedvelőinek centrumaként, a hajókikötő központi épületeként, illetve információs helyszínként. 

A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk
1/6
A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk

Az épület így az újonnan beépülő terület ikonjának megtervezésére is szólt. Nem véletlenül nyert a WERK és a Snøhetta közös, „Lámpás" névre keresztelt koncepciója. Az ovális alaprajzú, fával burkolt épület közepén többszintes átrium nyílik. Az oszlopos földszint több szinten átjárható, de az emelet és a belső átrium is akadálytalanul megközelíthető több irányból.

„Az ovális forma mind a funkciót, mind a szimbolikát illetően következetesen alakított: a sportközpontnak nincs sarka, főhomlokzata vagy hátoldala – ikonikus, tömör, ragyogó világítótoronyként jelenik meg a tengerrel szemben, bármilyen időben" – fejtegette a zsűri tagja, Anne Mette Exner építész az eredményhirdetést követően. „A projekt egyszerre meglepő és innovatív. Az építészet költői és robusztus, erős identitással. Egyedinek ígérkezik" – tette hozzá egy másik bizottsági tag, Rasmus Kierkegaard a Smidt Hammer Lassen építészirodától. 

A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk
6/6
A WERK és a Snøhetta közös terve a dániai Esbjerg tengeri sportközpontjára. Render: MIR, via esbjergkommune.dk

Az építkezés a tervek szerint 2020 végén indul, és 2022 első hónapjaira készülhet el – így két év múlva már itt tölthetik az esbjergiek a nyarat. A háromezer négyzetméteres épület, illetve a kapcsolódó köztérrendezés bekerülési költségét 49,7 millió dán koronára teszik (2,25 Mrd HUF), ebből a pályázat 530 ezer koronás költségét, illetve további 11 millió koronát privát támogatók fedeztek. 
 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk