Épülettervek/Hallgatói terv

Volt honvédségi terület hasznosítása Tapolcán

1/18

helyszínrajz

?>
helyszínrajz
?>
alaprajz
?>
csomópontok
?>
keresztmetszet
?>
hosszmetszet
?>
déli homlokzat
?>
északi homlokzat
?>
keleti homlokzat
?>
nyugati homlokzat
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/18

helyszínrajz

Volt honvédségi terület hasznosítása Tapolcán
Épülettervek/Hallgatói terv

Volt honvédségi terület hasznosítása Tapolcán

2006.08.02. 11:15

Projektinfó

Földrajzi hely:
Tapolca, Magyarország

Építészek, alkotók:
Stricz Lajos Gábor

Letölthető dokumentumok:

"A terület fekvése, elhelyezkedése, domborzati viszonyai, faunája, és flórája kifogástalan. A hatalmas területen elhanyagolt, rossz állapotban lévő, omladozó épületek találhatóak." Stricz Lajos Gábor 2006. évi diplomamunkája

Készítette: Stricz Lajos Gábor
Konzulens: Papp Zoltán Tamás, Tapolca város főépítésze
3D: Hangya Péter 

 

Előzmények, feladat:

 

A terület fekvése, elhelyezkedése, domborzati viszonyai, faunája, és flórája kifogástalan. A hatalmas területen elhanyagolt, rossz állapotban lévő, omladozó épületek találhatóak. A tulajdonossal történt hosszadalmas egyeztetés következtében alakult ki a fejlesztési-, tervezési koncepció, amelyen a következők kerültek feltétel nélkül rögzítésre:

 
 
 
 
 
 
 

- A területen lévő zöldterületek, fák, bokrok, egyéb növényzet védettsége miatt, a növényzet védelme, megőrzése a legfontosabb. A flóra csorbítása minimálisra szorítandó vissza.
- A meglévő épületekről műszaki állapotfelmérési tervdokumentáció készítendő. A dokumentációban az épületek értékbecslését is el kell végezni.
- A hasznosítási program keretében a város turisztikai fejlődését kívánjuk elősegíteni, javítani, és nem utolsó sorban bővíteni. A fejlesztési ötletek keretbe foglalt programját külön jegyzőkönyv tartalmazza.
- A területen az előzetes elképzelések alapján három, illetve négy ütemben valósulna meg a teljes fejlesztési program. Az első ütemben a központi gyógyászati-kezelőépület, és a hozzá kapcsolódó szociális-, ellátó épületrészekkel. A gyógyászati épületben fizikoterápia, és plasztikai sebészet működne. Az új épületet a meglévő körletépületek adottságait kihasználva, logikusan központosan kell elhelyezni és kialakítani. Az új épület a meglévő körletépületekkel kerüljön összekapcsolásra, a szerves együtt dolgozás legyen biztosított.
- A második ütemben a kultúra, konferencia és szabadidőpark kialakítása valósulna meg, a központi blokktól keleti irányban. Itt szálloda-,turisztikai szolgáltató épületek, konferencia központ, szekcióépületek, szabadtéri színpad, rendezvényépületek, és színházi-, filmszínházi funkciók települnek.
- A harmadik ütemben a wellness, beauty, uszoda élmény-, és aquapark kerül kialakításra. A kialakuló egységhez szálloda-, turisztikai szolgáltató épületek kerülnek kialakításra. A vízfelület tervezett mértéke 20.000 m2. A harmadik ütemben kerülne felújításra a sportpálya, és a kapcsolódó atlétikai funkciók ellátó,-és kiszolgáló funkciója is. ( Az ingatlanon 2000. évben próbafúrásokat végeztek, mely fúrási jegyzőkönyvek alapján, az ingatlan alatti talajrétegek között, jó minőségű, és hőfokú termálvíz található. Feltárása, kutatása kötelező. )
- A negyedik és egyben az utolsó ütemben a meglévő sportreptér rekonstrukciója valósul meg, továbbá az ingatlan nyugati oldalán kerül kialakításra a nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas golfpálya. A sportrepülőtér kialakítása új valósítandó meg, hogy ezen reptér a közeljövőben ’fapados’ charter-járatokat tudjon fogadni.

 

 

A részletes ütemekre bontott fejlesztési koncepció elkészülte után, az első ütemben megvalósítandó központi gyógyászati kezelőépület építészeti megfogalmazására írt ki pályázatot Tapolca Város Önkormányzata, amely pályázatban a fenti kritériumok maradéktalan betartását irányozták elő.
A pályázatban maximum 3000 m2 alapterületű épület létesítését fogalmazták meg, amely épületben fizikoterápia-, és sebészeti részlegek kialakítását kérték. A létesítendő épületnek kapcsolatban kell lennie a környező meglévő volt körletépületekkel, amelyekben a fekvőbeteg ellátás kerül elhelyezésre. Kapcsolatot kell továbbá létesíteni a szociális-,ellátó épülettel is. A pályázati kiírás legfőbb pontja, a meglévő növényzet megóvása, és a legkisebb mértékű rongálása-, írtása volt.


 

 

 

 
 

 

Az épület kialakításának gondolatiságában szerepet játszott a növényzet védelme, a volt körletépületek szerves beintegrálása az új épület funkciójába, illetve az egyszerű letisztult formaképzés, és téralakítás. Első gondolatként – a védett növényzet miatt – azonnal kézenfekvővé vált, hogy az épületet el kell emelni a földfelszíntől. Az épülettömeget viszonylag koncentrált tömegű, pontszerű letámasztásokra felültetve, a meglévő növényzet mértéke nagyságrendileg nem csökken, a növényzet védelme, fenntartása megoldott. Az épület megemelése kapcsán dilemmát okozhatott volna az elemelés mértéke, de ez sem jelentett problémát, a következők miatt. A létesítendő gyógyászati kezelőépület 25-30 magasságú őshonos fenyők között kerül kialakításra. Az épület üzletpolitikai-, valamint gazdasági tekintetben is ’láthatóvá’ kell hogy váljon, nem szabad a fenyőlombok között úsznia. Egy magas építészeti elem létesítésével a figyelemfelkeltés, és helymeghatározás pontosan megtörtént, amely ’csőr’ mint tájékozódási pont is lesz a további ütemeket tekintve is.
Az épülettömeg formálásánál a tiszta, egyszerű, letisztult geometriai megoldásokat kerestem.

Szöveg+fotó: Stricz Lajos Gábor

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk