| CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Épülettervek/Tervpályázat

24 díjazott pályamű a Fiatalok Feketén Fehéren pályázaton

1/1

Fiatalok Feketén Fehéren

Hirdetés
?>
Fiatalok Feketén Fehéren
1/1

Fiatalok Feketén Fehéren

24 díjazott pályamű a Fiatalok Feketén Fehéren pályázaton
Épülettervek/Tervpályázat

24 díjazott pályamű a Fiatalok Feketén Fehéren pályázaton

2017.12.08. 09:42

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

Cég, szervezet:
MÉSZ

A kétévente megrendezett Fiatalok Feketén Fehéren pályázatra idén 53 pályamű érkezett be, melyek közül a Bíráló Bizottság 24 pályaművet díjazott. Az elismertek között van pl. a batlab architects által tervezett zuglói házbővítés, a Kovács D. Barna koncepcióján megvalósuló Portus Home vagy a Paradigma Ariadné által megálmodott Frankfurti Könyvvásár magyar standja. 

A pályázat célja

A fiatal magyar építészek és tájépítészek legjobb eredményeinek bemutatása. Felmérni, hogyan működnek együtt, folytatják a hagyományokat, járulnak hozzá egy hely, vagy közösség karakteréhez. Az f_f_f 2017. Reischl Gábornak, a MÉSZ néhai elnökének, kezdeményezésére 2006-ban elindított és kétévente megrendezett program folytatása.


A pályázat lebonyolítása

Az elektronikus úton megrendezett pályázatot a Kiíró 2017. szeptember 15-én hirdette meg, a beadási határidő 2017. november 15. volt. A honlapon a pályázatkezelő felületre 63 pályázó regisztrált, a pályázók a kérdéseikre választ, a sikeres feltöltésről visszaigazolást kaptak. A határidőre 53 pályamű érkezett be, a pályázatban 93 alkotó vett részt. A bírálók a beadást követően a pályaműveket elektronikus úton megtekinthették. Eredményhirdetésre 2017. december 8-án, a pályázatokat bemutató kiállítás megnyitójára 2018. február 6-án kerül sor a MÉSZ Székház Kós Károly termében.


A Bíráló Bizottság

 • Markó Balázs DLA építész, a SZIE–Ybl Miklós Építéstudományi Kar dékánja
 • Kovács Csaba építész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézet megbízott igazgatója, a Magyar Építőművészek Szövetsége Elnökségének tagja
 • Nagy Csaba építész, a Magyar Építőművészek Szövetsége Elnökségének tagja
 • Huszár András építész, a Hello Wood társalapítója
 • Szloszjár György tájépítész, az Év Tájépítésze 2014-ben
 • Greg András építész, az f_f_f 2015 pályázat egyik nyertese
 • pályázati titkár: Borsos András építész


A Bírálat

A Bíráló Bizottság egy alkalommal (teljes létszámban) 2017. november 28-án ülésezett. Megállapította, hogy a beadott pályázatok érvényesek, a beadott pályaműveket áttekintette, értékelte és döntött mely pályázatok részesülnek díjazásba. A Bíráló Bizottság 24 pályaművet díjazott. A döntésről jegyzőkönyv készült.


Értékelés

Összességében jó minőségű pályaművek kerültek bírálatra, a beadott anyagok közel fele díjazásban részesült. A bírálat során a zsűri találkozott néhány egyértelműen díjra jogosult alkotással, több jó színvonalú építészeti, tájépítészeti díjazásra érdemes pályaművel. A bírálat során megkülönböztetett egyértelműen díjazni, illetve mérlegelésre javasoltat és díjazásban nem részesülőket. A Bizottság szívesen látott volna több kert- és tájépítészeti anyagot, és volt olyan építészeti intézettel bíró egyetem, ahonnan nem érkezett pályamű. A munkák megmutatták a pályázó fiatalok viszonyát az épített környezethez, a tájhoz, nagyvárosi, kertvárosi, környezethez, az alkotók kiemelten vizsgálták az ember természethez való viszonyát. A bizottság látott igazodást a nemzetközi építészet mintáihoz és találkozott olyan példával is ahol új megközelítésben mutatkoztak meg a hazai sajátosságok. Volt pályamű például falusi „kockaház" megújítására, műemléki felújításra, védett vízparti helyre.

Díjazásra érdemesnek találta a zsűri azokat a megoldásokat, amelyek friss válaszokat adtak a csak Magyarországra vagy egy-egy sajátos hangulattal rendelkező kiemelt helyre vonatkozó építészeti kérdésekre. Ilyenek voltak a természethez közeli, például vízparti vagy erdei alkotások, ipari vagy műemléki környezet felújítása, történeti tér újraértelmezése, de ilyennek és beválogatásra érdemesnek találta a zsűri az emberek találkozóhelyének, vásárcsarnoknak, vasútállomásnak minőségi építészeti megoldását is. Kiemelkedett a mezőnyből a lombházak épületegyüttese, az Olajgyári kémény környezetének rehabilitációja, a lipcsei könyvvásári magyar standja. Nem volt könnyű helyzetben a zsűri mikor tervet kellett összemérnie megépült alkotással vagy alkotóközösségi munkával, hiszen az építés során számos olyan kérdést is kezelni kell, amit tervezéskor nem.

A díjazott pályaművek változatos műfajokat képviselnek. Kiemelkedően sok az építőközösség munkáját bemutató és beválogatott pályamunka. Van a városi térrel foglalkozó terv, közösségi épület, alkotóműhely, családi ház, fiataloknak készített épületek és belsők. Található példa természetbe simuló alkotásra, kapcsolatra kulturális élettel, ipari rehabilitációval, vasúti közlekedéssel. A hagyományokhoz és az épített örökséghez való viszony több terv szerzőjét foglalkoztatta. A tervek a világra nyitottak, sok készült közülük Magyarországtól távoli helyszínre vagy a határon túlra, és a mintákat is a világ építészetéből hozzák.

Több olyan pályamű is díjat kapott, amit korábban más fórumon is publikáltak, de jellemzően ez az anyag ad első alkalommal bemutatkozási lehetőséget a fiatal építészeknek, tájépítészeknek nemcsak a digitális médiában, de nyomtatott formában is. A vándorkiállíásnak köszönhetően az egyetemi városokba országszerte is eljutnak a pályaművek. 

Reméljük, hogy a következő „Fiatalok Feketén Fehéren" program során a pályázók száma eléri a százat és az FFF2017 pályázók díjazottjai közül is minél többet köszönthetünk a MÉSZ tagjai sorában. Köszönjük a részvételt minden pályázónak és gratulálunk a díjazottaknak!

 

A pályázat nyertesei

 1. N.E.S.T. - Stégre épített szakralitás
  építész tervező: Dr. Kósa Balázs

 2. Házbővítés Zuglóban
  építész tervező: Batizi-Pócsi Gergő, Batizi-Pócsi Péter

 3. Termelői Piactér Mezőszilason
  építész tervező: Borbás Renáta

 4. Újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális rendezvényközpont
  építész tervező: Bun Zoltán PhD

 5. Szerpentin, Erzsébet szigeti fejlesztés, Komárom-Duna Múzeum és Konferencia Központ
  építész tervező: Csémy Krisztián

 6. Ember • Madár • Növény • Ház – Az Olajgyári Kémény és Környezete
  építész tervező: Cseh András DLA, Csikár Ottó, Frühwald Evelin, Pócza Krisztina, Rendi András Mihály, Victor Pérez Sanchez, Virginia Martinez Navarro

 7. Budajenői Műemlék Magtár felújítása és helyreállítása
  építész tervező: Csóka Balázs

 8. tér-köz-pont - A nápolyi Piazza del Mercato rehabilitációja
  építész tervező: Czigány Kata 

 9. Kerekítés
  építész tervező: Élő József, Bálint Eszter, Csuzi Barbara, Farkas Fanni, Kulicskó Edina, Lazúr Eszter, Pati Barbara, Truhlig Noémi

 10. Lombházak Síkfőkúton
  építész tervező: Fábián Gábor

 11. Fertődi Rendezvényközpont, A Jószágkormányzói (Tiszttartói) épületegyüttes belső udvara
  építész tervező: Massány Edina

 12. Newill Academy Általánis Iskola, Koforidua, Ghána
  építész tervező: Funk Bogdán, Szelecsényi Balázs, Nusszer Diána, Cserháti Csinszka, Németh Roland, Vadász Orsolya

 13. Balokány Fürdő
  építész tervező: Kovács Gábor

 14. Harmóniát találni a régivel...
  építész tervező: Jaskó László, Vági Péter

 15. PortusHome Vendégház
  építész tervező: Kovács D. Barna

 16. ...jó nekünk itt lennünk... //Márk 9:5//
  építész tervező: Köninger Szilárd, Tátrai Ádám, Stein Júlia

 17. Kaposvári vasútállomás műemléki helyreállítása
  építész tervező: Markó András

 18. 2017-es Frankfurti Könyvvásár - Magyar stand
  építész tervező: Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Smiló Dávid

 19. Új Lőtér Zalaapátiban
  építész tervező: Szigony János Gergely

 20. Humán Komplexum
  építész tervező: Szintén Bianka

 21. Prosthesis
  építész tervező: Tóth Arnold, Pál Attila

 22. Kilátó, terasz és játszóhely
  építész tervező: Hajdu Veronika, Sztranyák Gergely

 23. Balettcipő készítő műhely
  építész tervező: Völgyesi Péter Zoltán

 24. Csend legbelül - A lipcsei könyvvásár magyar pavilonja
  építész tervező: Salát Zalán Péter, Sztranyák Gergely DLA, Sztranyák Zsófia, Zilahi Péter DLA

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Gül Baba utca // Egy hely + Építészfórum

2024.01.30. 16:22
8:55

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

Nézőpontok/Történet

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény // Egy hely + Építészfórum

2024.01.16. 11:41
9:03

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.