/ ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó
Technológia

A Lenovo munkaállomásaival valósítja meg nemzetközi projektjeit a magyar építésziroda

1/5

Fotó: Kőrösi Tamás

Fotó: Kőrösi Tamás

Fotó: Kőrösi Tamás

Molnár Balázs. Fotó: Studio IN-EX

Margl István Fotó: Studio IN-EX

?>
Fotó: Kőrösi Tamás
?>
Fotó: Kőrösi Tamás
?>
Fotó: Kőrösi Tamás
?>
Molnár Balázs. Fotó: Studio IN-EX
?>
Margl István Fotó: Studio IN-EX
1/5

Fotó: Kőrösi Tamás

Fotó: Kőrösi Tamás

Fotó: Kőrösi Tamás

Molnár Balázs. Fotó: Studio IN-EX

Margl István Fotó: Studio IN-EX

A Lenovo munkaállomásaival valósítja meg nemzetközi projektjeit a magyar építésziroda
Technológia

A Lenovo munkaállomásaival valósítja meg nemzetközi projektjeit a magyar építésziroda

2022.04.22. 14:13

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Földrajzi hely:
Magyarország, Budapest

Építészek, alkotók:
Molnár Balázs, Margl István

Cég, szervezet:
Lenovo, Studio IN-EX

Miután a szakértő mérnököknek és építészeknek akár egy órát is várniuk kellett az építészeti modellek betöltésére, a magyar építésziroda, a Studio IN-EX úgy döntött, újra gondolja munkaállomás-környezetét és Lenovo ThinkStation hardverre vált. Mára a Lenovo eszközei teszik lehetővé az iroda építészei számára, hogy átlagosan egy percen belül töltsék be a modelleket, ami így nem csak hatékonyságukat, de a mérnökök elégedettségét is növelik.

A 2010-ben alapított Studio IN-EX építésziroda vezető szerepet tölt be az integrált építészeti és mérnöki szolgáltatások nyújtásában ipari, egészségügyi és kereskedelmi ügyfelek számára egyaránt. A magyarországi székhelyű vállalat Európában, a Közel-Keleten és Ázsiában is tevékenykedik, valamint építészeti innovációk lenyűgöző portfóliójával büszkélkedhet.

Új szintre emelt mérnöki precizitás

Akár egy németországi adatközpontot tervez a Studio IN-EX, akár egy új generációs irodaházat hoz létre Magyarországon, 150 szakemberből álló csapata fáradhatatlanul dolgozik, hogy az új épület minden részletét aprólékosan megtervezze és tesztelje.

A pontosság és a kiválóság biztosítása érdekében a Studio IN-EX minden megbízásnál rendkívül részletes virtuális tervet készít egy speciális épületinformációs modellező (BIM) szoftver segítségével. A BIM lehetővé teszi a legkülönbözőbb szakterületek mérnökei számára, hogy együtt dolgozzanak egy szerkezet virtuális modelljének létrehozásán. A BIM lehetővé teszi a Studio IN-EX számára, hogy az új épületek minden egyes aspektusának aprólékos részletességgel történő felvázolása mellett azt is szimulálja, hogy az épület hogyan viselkedik majd a valós körülmények között, például hogyan reagál a különböző időjárási tényezőkre, vagy, hogy felmérje az üzemeltetési költségeket.

"Mivel a BIM szerkezeti modellek hatalmas mennyiségű adatot tartalmaznak, nagy teljesítményű szervereket, hálózatokat és asztali munkaállomásokat igényelnek a megtekintés és a szerkesztés, illetve a gyors és hatékony megalkotás érdekében. A BIM-technológia gyors fejlődése miatt létfontosságú, hogy naprakészek legyünk a legújabb fejlesztésekkel, és, hogy megfelelő hardverrel rendelkezzünk a működésünk támogatásához." – mondta el Molnár Balázs, a Studio IN-EX vezérigazgatója.

Molnár Balázs. Fotó: Studio IN-EX
4/5
Molnár Balázs. Fotó: Studio IN-EX

A Studio IN-EX sok éven át minden építész és mérnök számára speciális munkaállomásokat épített, amelyek mindegyike egyedi komponensekből állt. Míg a BIM-műveletek ezeken a gépeken történő futtatása lehetővé tette a Studio IN-EX számára a szoros határidők betartását, a vállalat úgy látta, hogy a saját építésű munkaállomások nehezen tudják kezelni a legújabb BIM-szoftverfrissítéseket. A különböző specifikációkkal és garanciákkal rendelkező, több szállítótól származó gépek ráadásul jelentős eszközkezelési terhet jelentettek a vállalat néhány fős IT-csapata számára.

"Ahogy a BIM megoldások fejlődtek, a munkaállomásaink egyre nehezebben tudtak lépést tartani. Ennek eredményeként egyes mérnököknek akár egy órát is várniuk kellett bizonyos szerkezeti modellek betöltésére, ami lelassította az egyéni teljesítményüket és korlátozta a kollégákkal való együttműködésüket is. Hogy segítsük csapataink hatékonyabb munkáját és minimalizáljuk a várakozással töltött időt, a BIM-szoftverek teljesítményét lassító szűk keresztmetszetek kiküszöbölését tűztük ki célul." – tette hozzá Margl István, a Studio IN-EX informatikai igazgatója.

Fotó: Kőrösi Tamás
2/5
Fotó: Kőrösi Tamás

Az alapok megteremtése a nagyobb hatékonyságért

Annak érdekében, hogy az építészek hatékonyabban dolgozhassanak, a Lenovo javaslatára, a Studio IN-EX lecserélte a meglévő, önállóan összeállított munkaállomásait a Lenovo asztali és laptop megoldások teljes csomagjára.

"A Lenovo helyi értékesítési képviselője azzal az ajánlattal keresett meg minket, hogy cseréljük le meglévő rendszereinket egy olyan Lenovo hardvercsomagra, amelyet kifejezetten a vezető BIM-szoftverek teljesítménykövetelményeinek kielégítésére terveztek." – mondta el Molnár Balázs. "Nagy hatással volt ránk a bemutató, hiszen egyértelműen megmutatta, hogy a Lenovo vonzó áron tudja kielégíteni egyedi munkaállomás igényeinket."

A Studio IN-EX több mint 80 Lenovo ThinkStation P340 Tower-t választott ki, hogy lecserélje a meglévő asztali számítógépeit. Mindegyik eszköz a legmodernebb Intel® CoreTM i5-10500 processzorokkal, 64 GB RAM-os és NVIDIA GeForce GTX1660Ti grafikus kártyával rendelkezik az optimális teljesítmény érdekében. Ezenkívül a Studio IN-EX minden Tower mellé két Lenovo ThinkVision monitort is rendel.

"Amikor áttekintettük a Lenovo ajánlatát, a specifikációkat látva egyértelmű volt, hogy a Lenovo ThinkStation P340 Towers gépek képesek olyan teljesítményt és számítástechnikai kapacitást nyújtani, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a tervezési műveleteinket gyorsan, hatékonyan és eredményesen végezzük, miközben az energiafogyasztásunkat is csökkentjük" - mondta Margl István. "A Lenovóval kötött megállapodásunk révén pedig minden egyes gép memóriáját a garancia érvénytelenítése nélkül frissíthetjük. Ez a nagyfokú rugalmasság megkönnyíti számunkra, hogy hardverünket a BIM-megoldások változó igényeihez igazítsuk."

Margl István Fotó: Studio IN-EX
5/5
Margl István Fotó: Studio IN-EX

Mivel a senior projektmenedzserek gyakran járnak terepre ügyfelekkel találkozni, a Studio IN-EX úgy döntött, hogy ThinkPad L sorozatú és Lenovo ThinkPad L13 Yoga laptopokkal látja el őket, hogy útközben is hatékonyabban dolgozhassanak.

"A Lenovo ThinkPad L sorozatú laptopok tökéletesen megfelelnek a projektmenedzsereink számára, mivel az építészeti modellezéshez szükséges nagy teljesítményt és memóriát kompakt formában kínálják, amelyet útközben is magukkal vihetnek. Mi több, az érintőképernyő hihetetlenül hasznosnak bizonyult az együttműködési munkamenetek során - a mérnökök és építészek így gyors rajzok segítségével fedezhetik fel és magyarázhatják el a szerkezeti koncepciókat." – mondta el Molnár Balázs.

Jövőre kész munkakörnyezet

A Studio IN-EX mindössze két hét alatt 20 Lenovo ThinkStation P340 tornyot telepített az irodáiba, és a vállalat további 60 munkaállomás bevezetését tervezi az elkövetkező hónapokban. A Lenovo munkaállomásokra való átállás máris jelentősen növelte az alkalmazottak produktivitását. "A Lenovo ThinkStation P340 Tower használatára való áttérés drámaian csökkentette az építészek és mérnökök ki nem használt idejét." - mondta Molnár Balázs. "A munkatársaknak többé már nem kell egy órát várniuk a BIM-modellek betöltésére, mostanra elértük, hogy a modellek nyitási ideje átlagosan egy perc legyen. Ez nem csak a dolgozók elégedettségét növeli, de pozitív hatással van a csapat általános teljesítményére és hatékonyságára is."

A váratlan munkaállomás-leállások megelőzése érdekében a Studio IN-EX aláírta a Lenovo Premier Support garanciát a kezdeti hároméves időszakra. A megállapodás értelmében a Lenovo bármilyen probléma esetén megjavítja a Studio IN-EX munkaállomásait, és kicseréli a meghibásodott alkatrészeket.

"A hároméves garanciális szerződés igazi nyugalmat ad nekünk" – mondta el Margl István. "Ha bármilyen problémánk adódna, a Lenovo már a következő nap segítséget nyújt, illetve rendkívüli gyorsasággal tud akár hardvert is szállítani a magyarországi raktárakból. Végső soron ez segít megerősíteni üzletmenetünk folytonosságát és zavartalanul fenntartani működésünket éjjel-nappal. Ráadásul mivel minden munkaállomásunk ugyanazon a nagy teljesítményű Lenovo hardveren fut, az IT-csapatunknak is sokkal könnyebb a munkaállomás-környezetünk teljesítményének kezelése, frissítése és felügyelete."

A jövőre nézve a Studio IN-EX jelenleg új együttműködési területeket alakít ki központi irodáiban, amelyek célja, hogy a mérnökök és építészek még hatékonyabban ötletelhessenek és dolgozhassanak együtt.

"Alig várjuk, hogy a Lenovóval együttműködve tovább fejlesszük munkaterületeinket a nagyobb hatékonység és még eredményesebb kollaboráció támogatása érdekében. A Lenovo technológiájának köszönhetően könnyedén lépést tarthatunk a gyorsan fejlődő BIM szoftverekkel, így pedig több időnk marad arra, hogy az innovációra és az ügyfeleinknek nyújtott kiváló szolgáltatásokra összpontosítsunk." – mondta Molnár Balázs.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.