Közélet, hírek

A Napur és konzorciuma tervezi az új Néprajzi Múzeumot

1/12

az új Néprajzi Múzeum - forrás: Liget Budapest

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

?>
az új Néprajzi Múzeum - forrás: Liget Budapest
?>
Néprajzi Múzeum
?>
Néprajzi Múzeum
?>
Néprajzi Múzeum
?>
Néprajzi Múzeum
?>
Néprajzi Múzeum
?>
Néprajzi Múzeum
?>
Néprajzi Múzeum
?>
Néprajzi Múzeum
?>
Néprajzi Múzeum
?>
Néprajzi Múzeum
?>
Néprajzi Múzeum
1/12

az új Néprajzi Múzeum - forrás: Liget Budapest

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

A Napur és konzorciuma tervezi az új Néprajzi Múzeumot
Közélet, hírek

A Napur és konzorciuma tervezi az új Néprajzi Múzeumot

2016.05.17. 10:37

A Napur Architect Kft. építésziroda (Ferencz Marcel, Détári György, Ferencz István, Bodonyi Csaba, Rudolf Mihály, Őrfi József, Papp Dávid) és az Exon 2000 Kft - (Szántó László) tervét találta egyhangúlag a legjobbnak a nemzetközi zsűri, így ők tervezethetik az új Néprajzi Múzeum épületét az Ötvenhatosok terére. A tervek szerint 2019-ben készül el a Néprajzi Múzeum minden szakmai és látogató igényt kielégítő, új otthona.

Az új múzeummal nem csak egy újabb emblematikus épülettel gyarapodik a főváros, hanem 140 év után végre a gyűjteményéhez méltó otthonba költözhet a több százezer műtárgyat őrző intézmény. 

A nyertes terv és a díjazottpályaművek ezen a linken találhatók. 

A 1. helyezett pályamunkát a Napur architect Kft. - Ferencz Marcel DLA vezető tervező, Détári György DLA tervezőtárs, Ferencz István DLA, Bodonyi Csaba DLA, Rudolf Mihály DLA, Őrfi József, Papp Dávid - valamint az Exon 2000 Kft., Szántó László vezető szerkezettervező készítette. 

A zsűri döntése értelmében a 2. helyezett a Sauerbruch Hutton terve, a 3. helyezett pedig a BIG – Bjarke Ingels Group pályaműve lett.


Néprajzi Múzeum
2/12
Néprajzi MúzeumA Városliget Zrt. az elmúlt év végén nemzetközi építészeti tervpályázatot írt ki a Néprajzi Múzeum új épületére. A meghívásos pályázaton a zsűri 13 jelentős nemzetközi és magyar építészirodaterveit értékelte. A leendő múzeum építészeti minősége és megoldásai mellett a zsűri a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (például a várható látogatói élményt és múzeumtechológiai megoldásokat) a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia) a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot, zöld területi szempontokat, a Városligettel való kapcsolatot vagy az épület megközelítését) és a várható költségeket is értékelte. A Bírálóbizottság nemzetközi és magyar tagjai által egyhangúan nyertesnek választott pályamű ezek alapján tökéletesen illeszkedik a Városliget és a Dózsa György út közötti környezetbe, tiszta vonalvezetésű,  emblematikus épület, amely nemzetközi szinten is jelképpé válhat. A pályamű múzeum-működési szempontból messzemenően kielégíti a Néprajzi Múzeum technológiai és gyűjteményi igényeit, és fenntarthatósági szempontból is az egyik legmagasabbra értékelt terv.

Az építészeti tervpályázatnak köszönhetően végre méltó körülmények közé kerülhet a most az egykori Kúria szűkös és múzeumnak alkalmatlan épületében működő intézmény. Az 1872-ben alapított Néprajzi Múzeum a néprajztudomány, az európai etnológia, a kulturális antropológia első számú magyarországi intézménye, múzeumtudományi műhelye, amely soha nem működött egy múzeum számára tervezett, így a gyűjtemény bemutatására igazán alkalmas épületben. Az intézmény új, korszerű épületbe való költözése lehető teszi majd, hogy a közönség elől eddig elzárt, raktárban pihenő műtárgyak egy jelentős részét végre állandó kiállításon és korszerű módon mutathassa be az intézmény, amely az új múzeumépülettel „hazatér" a Városligetbe. Először ugyanis itt, a Ligetben, a millenniumi kiállításon mutatkozott be széleskörűen a néprajzi gyűjtemény, majd 1906 és 1924 között a városligeti Iparcsarnok üresen álló épülete adott otthont a Néprajzi Múzeumnak.


Néprajzi Múzeum
3/12
Néprajzi MúzeumA nemzetközi építészeti felhívásra összesen 13 iroda nyújtott be pályázatot (Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft, Bernard Tschumi Architects, BIG – Bjarke Ingels Group, Budapest University of Technology and Economics + Balázs Mihály, COOP HIMMELB(L)AU Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH, Dominique Perrault Architecte, EAA Emre Arolat Architecture, Középülettervező Zrt., Napur Architect Kft, Sauerbruch Hutton, Architecture-Studio, gmp International GmbH, Zaha Hadid Limited)

A most elbírált pályázatnak köszönhetően újabb kiemelkedő értékű középülettel gyarapodhat a főváros. A Liget Budapest Projekt keretében eddig két új épület megvalósításáról született döntés, melyeket világhírű japán építészek terveznek. Az elbontandó, volt Hungexpo irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házát Sou Fujimoto, a Petőfi Csarnok helyén felépülő Új Nemzeti Galériát pedig a Pritzker-díjas SANAA építésziroda tervezi.


Néprajzi Múzeum
11/12
Néprajzi MúzeumAz évtized végére minden elemében megújuló Városligetben nem csak új intézmények épülnek, hanem a régi épületek is megújulnak, egyben rehabilitálják és nagy mértékben bővítik a Liget zöldfelületét is. A park és az épített környezet kapcsolata kiemelt fontosságú a Városliget megújulását szolgáló Liget Budapest Projekt megvalósításában, így a Liget beépítettsége az előírt 7 százalék alatt marad, a park zöldfelülete pedig a mostani 60 százalékról több tízezer négyzetméterrel, 65 százalékra nő majd.

forrás: Liget Budapest


Vélemények (9)
Kruppa Gábor
2016.11.24.
08:48

http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/korea/national-library-sejong-city-s270913-1.jpg

piripócs
2016.05.18.
14:04

Gratulálok Napuréknak!Még akkor is, ha nem tudom mi a cikibb a Vár vagy a Liget.Az a baj a(z itthoni) tervpályázatokkal, hogy mire megépül, valami egészen más lesz belőle! Nemzeti, Bálna, Dagály… Van egyáltalán ellenpélda? Ezért -Bardóczi kollégával ellentétben- én nem azért aggódom, hogy ez az épület túl nagy (amúgy az, szerintem is), hanem hogy ne zsugorodjon felismerhetetlenné. (Ahogy Mljet is írta.)Bár sajnos a Ligetet ez a zsugorítás sem menti majd meg. Sőt! Hiszen valamit építeni kell majd: ha minőségre nem fussa, akkor legalább a beígért m2 legyen meg. :(

Pákozdi Imre
2016.05.18.
13:22

"a Liget beépítettsége az előírt 7 százalék alatt marad, a park zöldfelülete pedig a mostani 60 százalékról több tízezer négyzetméterrel, 65 százalékra nő majd." Bathó Tivadar senki által nem cáfolt számításai szerint ez a Városligetre schwartz auf weiss nem igaz, hiszen a Városligeti ingatlan beépítettsége 5,70%-ról 7,14%-ra nő. A zöldfelület 65%-ra növekedése pedig csakis a Városliget Z-VI-os övezetére lenne igaz és amennyire ott igaz vóna, ott is csak a vízfelületekkel és a füves tetőborításokkal való huncutkodás eredményeképpen lenne az. A lényeg ugyanis: a Z-VI-os övezetben, ahol egyáltalán a zöldfelület 60%-ról 65%-ra növekedéséről szó lehetne, a növekedés 40%-a a vízfelület növekedéséből, további 15%-a pedig a betonaljú tetőkertek építéséből adódna. Mit is csinálnak éjjel, mit is tesznek nappal, mit is művelnek minden nap?

Mljet
2016.05.18.
13:15

ÜGYMENET

2014. december 19.

"a 11 tagú, magyar és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes...tervei alapján épülhet meg a 2018-ra teljesen megújuló Városligetben." (ligetbudapest.org)

 2015. január 14.

"A Néprajzi Múzeum pályázatáról Finta Sándor elmondta, a pályázók ott kevesebb expresszív gondolatot fogalmaztak meg; a győztes Vallet de Martinis DIID Architectes terve is vállaltan pragmatikus épület, amely a funkciókat a kiírásban meghatározott módon elhelyezi el. Így a földszintre kerül az időszaki kiállítótér, fölötte kap helyet az állandó kiállítás, legfölül pedig az irodák. Finta Sándor kiemelte az épület közepébe tervezett, a parkba vezető áttörést, valamint azt, hogy az új múzeum nem éri majd el a környező házak magasságát. Rostás Zoltán, a Városliget Zrt. stratégiai igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Kemecsi Lajos múzeumtechnológiai szempontból ezt az épületet találta a legjobbnak, de a zsűri által szakértőnek felkért múzeumtechnológiai fejlesztő cég is hasonló véleményen volt." (MTI)

2015. június 25.

"Több fordulót követően megszületett a megállapodás szerdán a Liget Budapest fejlesztésért felelős Városliget Zrt. és a Néprajzi Múzeum tervpályázatán győztes francia tervezőcsapat, a Vallet de Martinis és a DIID iroda között a tervezői szerződésben rögzítendő feltételekről. A Néprajzi Múzeum tervpályázatát követő közbeszerzési eljárás során, melynek célja a szerződéses feltételek tárgyalásos rendezése volt, az egymástól igen távol lévő kiinduló álláspontok közelítése érdekében a francia félnek jelentősen át kellett strukturálnia eredeti ajánlatát - közölte az MTI-vel a Városliget Zrt. csütörtökön. Az első eljárás eredménytelenné nyilvánítását követően a Városliget Zrt. új közbeszerzési eljárás megindításáról döntött, azonos feltételekkel. Ez utóbbi eljárás tárgyalásai zárultak le sikerrel szerdán. A Városliget Zrt. tájékoztatása szerint a szerződéskötés két héten belül várható, majd azt követően indul a Néprajzi Múzeum igényeinek megfelelően alakított, részletes tervezési folyamat.Az engedélyezési tervek jövő év elejére készülnek el, a kivitelezés 2016 első felében kezdődik, majd az épület 2018 márciusában nyílik meg a látogatók előtt az Ötvenhatosok tere Ajtósi Dürer sor felőli végén." (MTI/Magyar Hírlap)

 2015. október 27.

"A Néprajzi Múzeum – amelynek tervezését a nemzetközi tervpályázaton a francia Vallet de Martinis építésziroda nyerte el korábban – pedig odébb tolódik. A miniszteri biztos rámutatott, hogy a leendő épület természetesen marad az Ötvenhatosok terén, a parkoló területén, de a pontos helyszínről még a fővárossal egyeztetnek. Így azonban, mivel a nyertes terv „nem tolható el”, új tervpályázatot is kiírnak" (Magyar Hírlap)

2015. december 29.

"A Néprajzi Múzeum új épületének tervezésére 2014-ben már lezajlott egy építészeti tervpályázat, melyből a francia Vallet de Martinis és a DIID építésziroda terve került ki győztesen, ám a Városliget megújítását és fejlesztését szolgáló Liget Budapest projekt végleges struktúrájára vonatkozó kormánydöntés alapján a Néprajzi Múzeum tervezési területe új helyszínre, az Ötvenhatosok terének középső szakaszára került, ezért új tervpályázat kiírására van szükség." (museum.hu)

2016. május 17.

"A Napur Architect Kft. építésziroda által vezetett konzorcium... tervét találta egyhangúlag a legjobbnak a nemzetközi zsűri, így ők tervezhetik az új Néprajzi Múzeum épületét az Ötvenhatosok terére. A Városliget átfogó és komplex megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt részeként a tervek szerint 2019-ben készül el  a Néprajzi Múzeum minden szakmai és látogató igényt kielégítő, új otthona." (ligetbudapest.org)

KÉRDÉS

Lesz-e néhány hónap múlva egy újabb, "a Városliget megújítását és fejlesztését szolgáló Liget Budapest projekt végleges struktúrájára vonatkozó kormánydöntés"?

Garay Klára
2016.07.29.
19:42

@Mljet: Reméljük, hogy lesz! Hiszen ez a gigantikus épület a túloldalról is bezárja a Dózsa György utat és a Rákóczi úthoz teszi hasonlóvá! Nebbienre hivatkozni egyenesen kegyeletsértés!

Pákozdi Imre
2016.05.17.
18:46

Nagyon jól sikerült terv. Azáltal, hogy az épület szimmetrikus a Városligeti fasorra, a nyereg fölött átlátást enged a Rondóra.

Kiváncsi vagyok a további képekre. Az eddig nyilvánosságra került kevés látványtervi elem alapján ez lehet az első és egyetlen olyan épület a félrekoncipiált és a budapesti közönség által egyértelműen elutasított Liget Budapest projekt keretében, amely jótáll magáért és amelynek a fekvése sem zavarja túlságosan a Városliget egészét. A homlokzat kusza, vonalmintás díszítésének ötlete pedig remélhetőleg elkopik az idők folyamán.

bardóczi
2016.05.17.
22:26

@Pákozdi Imre: Részben egyetértve ezzel, bizony az épület jelentős zsugorításra vár: a sok étterem, kávézó, gyerekfoglalkoztató és shop között elveszni látszik a múzeum. (Egy múzeum maga, teljes területén a gyerekfoglalkoztató, vagy megette a fene az egészet.) 297 m fesztávolságával ez az épület hosszabb lenne a Parlamentnél, léptékben pedig közel egyező méretű az ország legnagyobb paneles lakóházával, az óbudai faluházzal. Gigantikus. Ebbe bizony jó sok szőttes elfér.

Rendkívül szimpatikus, ahogyan kezeli az 56-os emlékművet és ahogy köztérré teszi azt, ami most nem az, és még az is szimpatikus, ahogy zöldtetővel andalít, amit a metszetek viszont sajnos nem támasztanak alá. Finom a homlokzati ornamentika. Óvatosan rákérdeznék még, hogy az esetben, ha néhány kiskorú megmássza itt majd a 22 méter magasra felvezető műdombot (melyik ne tenné?), és sikerült átverekedni magát az összes kalászos búzamezőkön, akkor majd a tetején lehet egy kicsit taigetoszosdit játszani? Vagy e nép rajzához ez hozzátartozik? Mindezek mellett ez az első épület ebben a Városliget tervpályázat cunamiban, amely megsejtett valamit a Ligetből és viselkedni is akar ebben a környezetben, nem csak uralkodni felette. Egyáltalán nem meglepő, hogy ez a nemzetközi építészirodák zömének egyáltalán nem sikerült.A pályázati tanulságok alapján ellenben kérem (és ezt nagyon komolyan kérem) hogy minden építész és látványtervező képzésben ezentúl minden egyes gólyával napi 100-szor írassák le: a fák gyökérben végződnek. Ez a tudás ugyanis láthatóan elveszett, lelkiismeret nélkülien demagóg az a rajz, ami fákat biggyeszt a vasbeton födémre némi igencsak vékony földtakarás (lásd metszetek) mellett. Spec faktosok még 50-szer írják hozzá, hogy Magyarországon állami és önkormányzati kezelésű ingatlanokra nem tervezünk tetőkertet, mert ezeknek se pénzük, se igényük, se akaratuk, se tudásuk azt fenntartani, és ez bizony nagyon-nagyon drága és egyáltalán nem fenntartható, ökológikus vagy bármi egyéb zöld jelszóval jellemezhető dolog.

Ha a Városligetből lebontásra kerülne a Petőfi Csarnok és a Hungexpo, Ha a Nyugatihoz (Podmanicky utca) áthelyeznék a Közlekedési Múzeumot, s mindezek helyén a történeti park (értsd: zöldfelület) visszahódíthatná 130 éve követelt (erőszakkal elorozott) jussát, azt a huszadrangú színház blődséget meg végre elfelejthetnénk, a Galériát pedig nem próbálnánk ide bepasszírozni a Liget közepébe, akkor ez a ház, ez a koncepció egy léptékében csökkentett formában nálam is zöld utat kaphatna. De csak akkor.

Lazzlo
2016.05.18.
09:04

@bardóczi: A Biodóm és a Közlekedési Múzeum se maradjon ki a felejtésre váró sorból!

bardóczi
2016.05.18.
09:51

@Lazzlo: Benne van.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.