építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Az Interpret Europe Konferencia idei témája az Örökség és identitás

kezdés: 2018. március 23. CET 10:00vége: 2018. március 26. CEST 16:00
Mennyire befolyásolja identitásunkat a vasfüggöny? Megfejtette-e bárki is a magyarok szőlőhöz fűződő viszonyát? Hogyan képviseli a táj értékeit egy tájház a hétköznapokban? Ilyen kérdések merülnek fel idén, az Interpret Europe nemzetközi hálózat konferenciáján, amely 2018. március 23. és 26. között várható Kőszegen.

A kulturális és természeti örökség bemutatásával foglalkozó szakmák meghatározó nemzetközi fóruma soha nem volt még ennyire könnyen elérhető a magyar közönség számára. Az esemény szervezési jogának elnyerésével 2018-ban elsőként hívhatja magyar tag a nemzetközi szakmát "hazai pályára", a magyarországi résztvevők számára a korábbiaknál lényegesen kedvezőbb részvételi feltételekkel.

A Kulturális Örökség Európai évének kiemelt eseményére 150-200 résztvevő várható Európából és a tengerentúlról. A három nap eseményeit egy-egy nemzetközi hírű gondolkodó inspiratív előadása alapozza meg. Több mint 60 prezentáció és műhely boncolgatja majd, hogy a velünk együtt élő természeti, tárgyi és szellemi örökség hogyan ágyazható a jelenkori tapasztalatainkba és miként értelmezhető a jelen számára olyan szabadidős programokon keresztül, amelyek kíváncsiságot ébresztenek, kreativitásra és véleménynyilvánításra ösztönöznek, valamint közösségeket hoznak létre a múlt megtapasztalása révén.

Az előadók jelentkezését még 2017. december 15-ig várják a szervezők, a részletes felhívás és az absztraktokra vonatkozó követelmények a konferencia honlapján találhatók.

A konferencia programjában kiemelt szerepet tölt be a jelentős örökségi helyszínekre szervezett tucatnyi szakmai kirándulás, a helyszínek bemutatási koncepcióinak megismerése és közös elemzése. A szakmai túrák nagyszerű alkalmat adnak arra, hogy nemzetközi kreatív szakemberek szemüvegén keresztül lássuk saját értékeinket és ötleteket kapjunk azok bemutatásához.

A konferenciára regisztrálni ezen az oldalon lehet 2018. március 15-ig. A korai jelentkezők kedvezményes részvételi díja 2018. február 15-ig érvényes.

A konferencia fő meghívottjai:

 • Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős biztosa
  A konferenciát Navracsics Tibor nyitja meg

 • Prof. Dr. Miszlivetz Ferenc, a kőszegi Institute of Advanced Studies (IASK) alapító igazgatója, 2012 óta a társadalomtudományok UNESCO bizottságának elnöke

 • Dr. Constanze Itzel, a brüsszeli House of European History alapítója, tanácsadója és kurátora

 • Kenan Malik író, tudománytörténész, vallásfilozófus
  Könyvei, esszéi, rádiós és televíziós dokumentumsorozatai a fajok kultúrtörténetével, identitáspolitikával, multikulturalizmussal, migrációs etikával foglalkoznak

A szervezők:

 • Interpret Europe
  Az Interpret Europe nyitott szakmai hálózat, mely 2000-ben alakult azzal a céllal, hogy erősítse az örökség bemutatásával foglalkozó civil szervezetek, oktatási intézmények, szolgáltatók és szakemberek között párbeszédet, és ezáltal a természeti és kulturális örökség értékközpontú közvetítését. Az Interpret Europe mára 47 országból származó 500 tagjával területének egyik meghatározó hálózata.

 • KÖME
  A Kulturális Örökség Menedzserek Egyesületét (KÖME) 2012-ben alapították különféle kulturális területeken tevékenykedő fiatal szakemberek azzal a céllal, hogy hiánypótló platformot biztosítsanak a kulturális és természeti örökség területén érdekelt szakterültek közötti párbeszéd számára és növeljék az örökségi értékek ismertségét, társadalmi beágyazottságát. A szervezet fő célkitűzése az örökség védelme mellett annak fenntartása és társadalmi hasznosítása, és speciális hazai és regionális témák mentén szerveződő erős szakmai hálózat létrehozása. A KÖME 2013 óta az Interpret Europe hálózat tagja.

 • iASK
  A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (Institute of Advanced Studies Kőszeg) a tudományágak együttműködésére épülő Intézet, amely egyedülálló módon ad lehetőséget a kutatók közötti állandó eszmecserére, egyben szervezeti kereteket is biztosít a tudományos eredmények hasznosítására. Az intézet a közreműködő tudósok, oktatók, szakemberek új generációját hozta és hozza létre, akik a fenntartható megoldásokról kreatív és felelősségteljes módon gondolkodnak a globális átalakulások korában.

Időpont: 2018. március 23. és 26. között
Helyszín: Kőszeg

 

vélemény írásához jelentkezzen be »