Nézőpontok/Kritika

Bábszínház

1/3

1/3

Bábszínház
Nézőpontok/Kritika

Bábszínház

2009.07.31. 12:17

Cikkinfó

Szerzők:
Zsuppán András

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Egeraat, Erick van

Vélemények:
5

Lopakodva becsempészni az első, ”tabutörő” magasépületet Budapest történelmi belvárosába, a kerületi főépítész és a tervtanács készséges közreműködésével, a megbízó fővárosi önkormányzat borítékolható támogatásával, nagyobb kihívás, mint az egész Városháza Fórum?

3/3

Erick van Egeraat 2008 októberében megnyerte a Városháza Fórum építésére kiírt tervpályázatot - egy torony nélküli, a barokk Városháza-tömb építménymagasságához illeszkedő, a környező történelmi városszövetbe belesimuló tervvel. Az általa megálmodott épületet számtalan fórumon bemutatták a nyilvánosságnak, látványterveit nézegetjük, ízlelgetjük idestova nyolc hónapja. Nemcsak a szűkebb szakmai közönség ismerhette meg, hanem bloggerek, újságírók, fórumozók közvetítésével mindenki, akit a kortárs építészet ügye, Budapest városképének alakulása érdekel. Ízlésbeli kérdés, hogy értesülhettünk, hogy ez a tornyocska 65 méter magas kilátótoronnyá növekedett, és ez a változás a központi tervtanácson ”csont nélkül” átment. Sőt, túlságosan kicsinek találták.

Több mint tíz éve folyik arról - sokszor rendkívül éles, indulatos - vita, hogy Budapesten építhető-e magasház, és ha igen, akkor hol. Abban többé-kevésbé konszenzus volt, hogy semmiképpen nem a történelmi belváros területén. A világörökségi védelem alatt álló panorámát - a Bazilika házak tengere felett felett lebegő kupolájával, és a sűrű szövetből tűszerűen kiemelkedő keskeny barokk templomtornyokkal - szentnek és sérthetetlennek hittük. Végülis ez Budapest esszenciája, a látvány, ami a Halászbástyáról elénk tárul.

Finta József tíz éve járja a maga kálváriáját az Árpád híd mellé tervezett

2/3

Mit jelent nyertes tervet készíteni egy rangos építészeti tervpályázatra? Egeraat esetében sem arról van szó, hogy áthelyeztek néhány lépcsőházat, vagy finomítottak az épületgépészeten: egy 65 méter magas torony jelentős, lényegi változás. Nem volt benne a pakliban. Egeraat azzal érvel, hogy az eredeti belvedere ”nem látta el igazán feladatát: nem adott valódi hangsúlyt az épületegyüttes számára.” Vajon ezt 2008 őszén, amikor a rajzasztal mellett üldögélt, még nem látta? Esetleg közben rájött, hogy lopakodva becsempészni az első, ”tabutörő” magasépületet Budapest történelmi belvárosába, a kerületi főépítész és a tervtanács készséges közreműködésével, a megbízó fővárosi önkormányzat borítékolható támogatásával, nagyobb kihívás, mint az egész Városháza Fórum?


Zsuppán András
Vélemények (5)
marianna
2009.08.03.
16:18

Félretolva a személyeskedést, próbáljuk magunk elé képzelni egy ilyen tervzsűri hangulatát: a " híres építész " lenyűgöző prezentációval, a nálunk használt szakmai szóhasználatnál érzékenyebb, árnyaltabb előadásmóddal, és feltételezem, talán elegánsabb öltönyben szórja a mannát. A magyar zsűrorok csak úgy szomjazzák minden szavát, hiszen az egészet körüllengi a progresszivitás egyfajta hamis illúziója. Azután sorban egymás után röhejes elragadtatásuknak adnak hangot. Miről is szólt az eredeti terv? Az egyik utcasarok modernista elemekkel operáló homlokzatából  sikerült eljutni egy Balázs Misi formavilágát idéző másik utcasarokig. Azért ez nem kis teljesítmény! Csak a torony hiányzott, meg az óra, meg a lánc... Sebaj, a nulladik napon Szalóki Ági a Quimbyvel lép fel együtt és lesz Kaukázus is. Szerencsére jelen van azért ebben a városban a valós szellemi progresszió is.

Varga Titanilla
2009.08.03.
08:45

Cselovszki, Cselovszki .. Hol is találkoztam már ezzel a névvel? Ja, megvan : Molnár utca ! Emlékszünk még a befalazott lakókra? Úgy látszik, van akinek mindent szabad ...

kid_
2009.07.31.
17:52

Ha átmegy a torony a zsűrin,és megépül,onnantól szabad a vásár a belváros tornyosításával kapcsolatban.

hihetetlen,ez tényleg hun...

kemtam
2009.08.01.
11:16

@kid_: Nem a torony a baj, hanem hogy mutttttyilandban élünk. És hogy ahány tervtanács, annyiféle szabályrendszer. És ez undorító!

epiteszikon
2009.07.31.
17:34

Gusztustalan.

Undorító.

Politika.

Zsebpénzek.

A Tisztelt Kamaránk azért tényleg léphetne már egyszer egy úgy, hogy a tisztességnek / szakmaiságnak újból lenne értelme.

De mi megint csak nézünk, csak nézünk, beszélgetünk, valaki kaszál, egy önkormányzat talán tönkremegy ha belekezd....de csak mennek a dolgok maguktól..

S ahogy Egerat Úr leléptet és visszatért az is hagy kívánni valót maga után.

Úgy látom Ő ezt 100% hogy megcsinálja, mert szerintem mások jobban akarják, "érdek" nélkül.

És igen Kis Péter terv zseinális volt. És amit Vele tettek (megint romvédés, romkerttourist).. Szomorú.  Fintáét-,,,vele nem vagyok elfogult, de az EEA féle seggnyalást (zsebpénzleosztás) sztem már neki is durva lehet, Pedig Ő ügyes.

Ikon

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk