Épülettervek/Tervpályázat

Városháza Park térépítészeti tervpályázat

1/2

Forrás: Budapest Városháza

?>
Forrás: Budapest Városháza
?>
Forrás: Budapest Városháza
1/2

Forrás: Budapest Városháza

Városháza Park térépítészeti tervpályázat
Épülettervek/Tervpályázat

Városháza Park térépítészeti tervpályázat

2021.12.03. 18:09

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Cég, szervezet:
Budapest Főváros Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatalának Városépítési Főosztálya

Beadási határidő:
2022.03.21. 16:00

Vélemények:
2

Letölthető dokumentumok:

A Fővárosi Önkormányzat november 24-én nyílt tervpályázatot írt ki a Városháza Park felújítására. A térépítészeti pályázat a tervezőktől olyan összetett, rétegzett gondolkodást vár el, amiben az építészeti és tájépítészeti elgondolások segítik a tér közfórumként való működését, megfelelnek a kor igényeinek és reflektálnak a terület történeti aspketusaira. 

A pályázat célja Budapest szívében, a Városháza udvarán olyan karakteres városi közösségi tér, park létrehozása, amely a jövőben a főváros reprezentatív rendezvénytereként, közösségi fórumaként, pihenőkertjeként működhet. A terület megújítása, revitalizációja a védelem alatt álló épületek, köztéri elemek, természeti környezet értékeinek megőrzését is szolgálja, és példát mutat a klímaváltozás hatásaihoz alkalmazkodó közterületfejlesztéseknek. A pályázat során az Ajánlatkérő megoldásokat vár a tervezési területen az egyes területrészek optimális hasznosítására, a közpark környezetrendezésének magas színvonalú, egységes tájépítészeti koncepció alapján megvalósuló reprezentatív kialakítására.

A tervezési terület a Budapest V. kerület, Bárczy István utca, Károly körút, Gerlóczy utca és a Városháza utca által határolt tömbön belül, egy nagyságrendileg 190 x190 méter négyzet alakú telken a Budapesti Városháza három udvara. A tervezés során figyelembe kell venni az udvarok körül és az utcák túloldalán levő épületek által alkotott térfalakat és városszerkezeti elemeket. A tervezés során az I. és II. jelű udvarok távlati kialakítását annak feltételezésével kell kidolgozni, hogy az ún. pavilonszárnyak elbontásra kerülnek. A III. jelű udvar területén figyelembe kell venni a középkori városfal vonalát és javaslatot kell adni annak bemutatására. A III. jelű udvar területén figyelembe kell venni a Károly körúti telekhatár mentén hosszú távon tervezett épülettömbök kialakításának távlati lehetőségét. A Városháza Park kialakítása Budapest Zöldinfrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akciótervének, a Radó Dezső Tervnek egyik kulcsprojektje.

Forrás: Budapest Városháza
2/2
Forrás: Budapest Városháza

A pályázat célja, hogy a Városháza tömbjének területén olyan városi park és köztéregyüttes alakuljon ki, ami egyszerre biztosít zöldfelületet és új, attraktív városi teret a polgárok számára, amely megadja Budapest régóta hiányzó „Városháza terének" a 21.században értelmezhető funkcióit és reflektál a klímavészhelyzet okozta hosszútávú hatásokra. A Pályázó feladata, hogy – a BLKÉSZ 50%-os zöldfelületi arányra vonatkozó előírásának betartása mellett – javaslatot tegyen a városi "TÉR" és a "PARK" megfelelő arányára és elrendezésére, sokoldalú használatot lehetővé tévő kialakítására, továbbá, hogy javaslatot adjon a Városháza park kialakítására, a védelem alatt álló épületek, köztéri elemek, természeti környezet értékeinek megőrzésével. Cél a park köztér-együttesének magas színvonalú városépítészeti és tájépítészeti kialakítása, egy reprezentatív, zöldfelületekben gazdag városi tér létrehozása.

A park a nagyközönség számára nyitott, közfunkciót lát el. A park a Károly körút felől köztérként tárul fel, egyúttal azonban a Városháza "U" alakú homlokzatának előtereként is szolgál. Olyan városi park, találkozóhely tervezése a cél, ahol az emberek nem csak áthaladnak, hanem a legváltozatosabb funkciókkal tartósan is használják a klimatikus hatásokat figyelembe vevő, ökologikus szempontok alapján kialakított, élhető teret. A térről érhetők el a Városháza udvari szárnyainak megnyitandó földszinti helyiségei, elsősorban közfunkciókkal (vendéglátás, kulturális létesítmények, ügyfélforgalmi létesítmények, stb.). A Városháza keresztszárnyának kapuin érhető el a két belső udvar és a Városháza két bejárata. A III. udvar területét ferdén átszeli az egykori pesti városfal alapja – ennek gondos megőrzése, bemutatása, a tér szerkezetébe és a tájépítészeti kompozícióba illesztése a pályázat alapvető követelménye.

Tervpályázati kiírás megjelenése: 2021.11.30.
Helyszíni bejárás időpontja: 2021.12.09.
Kérdések beérkezésének határideje: 2021.12.31.
Kérdésekre adott válaszok közzétételének határideje: 2022.01.14.
Pályaművek feltöltésének és beérkezésének határideje: 2022.03.21.
Pályázat eredményének kihirdetése, a díjak átadása: 2022.04.29.
Díjazásban nem részesült pályaművek visszaadása: 2022.05.15.

A leendő Városháza Park területét most parkolásra használják. Ahogy Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a tervpályázat kapcsán tartott sajtóbejáráson elmondta, kezdetben volt olyan elképzelés is, hogy többszintes mélygarázs épülhetne ide, ám végül ezt elvetették, részben várospolitikai okok miatt, ugyanis csökkenteni szeretnék a belváros forgalmát. "Nem a Margitszigetet hoznánk be ide, hanem egy olyan városi teret, ahol a polgárok aktív tevékenysége is elképzelhető", fogalmazott Erő Zoltán budapesti főépítész, aki arról is beszélt, hogy a park létrehozását megelőzi a homlokzat műszaki helyreállítása, amely a jelenlegi formát fogja rögzíteni. 

Bardóczi Sándor főtájépítész szerint a belvárosi zöldterületek kapcsán látható, hogy hatalmas az igény rendezvényszervezésre, kitelepülésekre, amelyek a város azon zöld egységeit - például a Tabán, a Március 15. tér vagy az Erzsébet tér) teszik tönkre, amelyek nem alkalmasak erre a funkcióra. Ezért is kell most azt bemutatniuk a Városháza Park tervezőinek, hogy miként férhetnek el itt a kulturális funkciók amellett, hogy létrejön egy nagyobb zöldfelület is. 

Ugyancsak a parkkal kapcsolatos munkálatok előtt, külön projektként kerül sor a 2011 óta üresen álló egykori Merlin Színház épületének felújítására, újra használatba vételére, amely 2022 őszére meg is valósulhat. Korábban készültek ugyan a vendéglátó funkciót fókuszba helyező, jelentős átépítéssel operáló tervek az átalakítására, ám a jelenlegi vezetés koncepciója inkább az, hogy az épület maradjon egy közösségi-kulturális, befogadó jellegű tér. Emellett aktuális feladat még a Városháza Gerlóczy úti szárnyába (ahol az egykori Fővárosi Nyomda is működött) költöző Budapest Galéria kiállítóterének tervezése is. 

A Városháza Park tervpályázatára vonatkozó kiírás anyaga az oldalsávból letölthető.

További információk, dokumentumok a tervpályázatról az alábbi oldalon érhetők el:
https://www.oeny.hu/oeny/tpalya/adatlap/varoshazapark

Vélemények (2)
Zöldi Anna
2021.12.07.
20:20

Kedves J László, a Városháza Park tervpályázatának előkészítése - ahogy minden pályázaté - hosszú időt igényel, nagyon régóta folyt. Szakmai berkekben ez közismert volt, a Városháza körüli botrány, amit bejegyzése szerint követ, azt is felszínre hozta, hogy az ingatlannal kapcsolatban már 2020-ban részletes hasznosíthatósági tanulmány készült. Természetesen ezt is lehetett volna publikussá tenni, bár kétlem, hogy sokan olvasgatták volna. most nyilvános, de úgy tűnik, Ön sem onnan tájékozódott. A tanulmány következtetéseinek eredményeképp döntöttek a jelenlegi fejlesztési irányról, és ezt figyelembe véve írták ki a pályázatot. az első lépés - még a park munkálatainak megkezdése előtt a térre néző homlokzatok felújítása lesz, illetve a parkkal párhuzamosan a Gerlóczy utcai szárnyban a Budapest Galéria elhelyezése, amely komoly felújítást igényel, ennek tervezésére most folyik közbeszerzési eljárás. A botránynak a pályázathoz nincs köze, hacsak nem épp fordítva, a botrányt időzítették a pályázat kiírásának időpontjára. Időben ez így áll csak össze, vagy valóban véletlen egybeesés. Remélem, sikerült pontos információkkal szolgálnom

J Laszló
2021.12.07.
12:53

Ez egy nagyon szomorú történet. Most még nem lehet látni, hogy végül valóban lesz-e zöldítés a városháza táján. Remélem, végül mégiscsak lesz. A szomorú az benne, hogy egy mutyi leleplezése kellett hozzá, hogy ez megtörténhessen? (Csak halkan kérdezem, hogy a pályázat kiírásának a szövege és a hozzá szükséges előkészítő munka ilyen gyorsan valósult meg, vagy már régen kész volt, de eddig szándékukban sem volt közzé tenni?)

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk