Design/Belsőépítészet

„Egy épület igazi értékmérője, hogy a használók hogy érzik magukat benne” – A TIBA Építész Stúdió új irodája

1/25

Fotó: Batár Zsolt

?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
1/25

Fotó: Batár Zsolt

„Egy épület igazi értékmérője, hogy a használók hogy érzik magukat benne” – A TIBA Építész Stúdió új irodája
Design/Belsőépítészet

„Egy épület igazi értékmérője, hogy a használók hogy érzik magukat benne” – A TIBA Építész Stúdió új irodája

2021.06.11. 08:31
MÉD

Projektinfó

A Design rovatot támogatja a 

Földrajzi hely:
Magyarország, Budapest, XI. kerület

Építészek, alkotók:
Honti Viktória, Király Zoltán, Schmolzer Eszter, Szmetana Dávid, Virágh Zoltán, Csépányi Diána

TIBA Építész Stúdió irodája

URL:
TIBA Építész Stúdió

Tervezés éve:
2018-19

Építés éve:
2019

Stáblista

Építésziroda: TIBA Építész Stúdió

Vezető tervező: Honti Viktória, Király Zoltán

Projekt menedzser: Schmolczer Eszter

Építész munkatárs: Csépányi Diána, Szmetana Dávid, Virágh Zoltán

Kert: s73 Kft.

Dosszié:

MÉD:

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, június elején átadták az Év Irodája Díjakat. A 2020-as versenyre nevezett irodák közül 25 került fel a shortlistre, ebből a mezőnyből hirdették ki a kategóriagyőzteseket. Cikkünkben a Design díjat elhozó TIBA Építész Stúdió irodáját mutatjuk be. 

A TIBA Építész Stúdió átfogó építészeti, generál tervezői komplex szolgáltatásokat nyújt. 2005-ös megalakulásuk óta az ország egyik vezető és külföldön is mértékadó irodájává váltak. Több emblematikus épület, terv és elismerés kötődik hozzájuk, ilyen például a Váci Greens iroda tömbjei, a Magyar Telekom és T-Systems új székháza, a kivitelezés előtt álló volt Svábhegyi Szanatórium rekonstrukciója és bővítése. Emellett az iroda színes portfoliójának hagyományosan részei a műemlék-felújítási munkák is, így a Párizsi Nagyáruház az Andrássy úton, ami azóta számtalan díjat, elismerést nyert. Saját irodájukkal kapcsolatban a legfontosabb szempontokról, a helyszínről és a megvalósításról ők maguk számoltak be az Építészfórumnak. Ahogy fogalmaztak: "Egy épület igazi értékmérője, hogy a használók hogy érzik magukat benne - mi nagyon jól!"

Fotó: Batár Zsolt
10/25
Fotó: Batár ZsoltA koncepció

A stúdió az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül. Ez természetszerűen egy új iroda iránti igény megfogalmazását is jelentette. Egy olyan térre volt szükségünk, amely támogatja a saját újra gondolt, hatékonyabb működésünket és képviseli azokat az értékeket és minőséget, amelyek tervezői munkánk során is fontosak. Ez ölt testet most új otthonunkban, a Gellért-hegy lábánál. A saját iroda projektünk egy olyan integrált pályázat, ahol a megrendelő, a tervező és a kivitelezést irányító csapat is ugyanaz volt: mi magunk. A munkatársak különböző erősségeiből adódó szinergiák kihasználásával egy olyan tér jött létre, amihez a személyes kötődésünk rendkívül erős, és támogatja a kibővült, megváltozott és továbbfejlesztett működésünket. 

Fotó: Batár Zsolt
1/25
Fotó: Batár ZsoltA tervezés során egy olyan szempontot is kiemelten kezeltünk, aminek a későbbi jelentőségét még mi sem láthattunk előre. Tudtuk, hogy a kollégák rugalmas, akár távoli, biztonságos munkavégzését is támogatni szeretnénk. Ez a korábbinál jelentősen nagyobb kapacitású IT infrastruktúrát feltételezett. Ennek is köszönhető, hogy a járványhelyzetben is fennakadások nélkül működünk.

Szakmai sarokpontokat jeleznek, inspirációt adnak és jó emlékeket őriznek az iroda korábbi tervezési munkáinak beépített lenyomatai. Ilyenek például a KAZA-TIBA collections saját tervezésű beton burkolatai, a Telekom székházba tervezett üveg tolóajtók és üvegfalak grafikái, a Váci Greens kültéri árkádjának álmennyezet prototípusa, valamint a Divatcsarnok és a Telekom székház fém falburkolatai. Több, a Stúdió előző irodájában lévő berendezési tárgy felhasználásával saját történetünk egy-egy időszakát is sikerült átmenteni.

Fotó: Batár Zsolt
8/25
Fotó: Batár ZsoltA Ménesi út - Bartoniek lépcső által határolt saroktelken álló épületegyüttes eredetileg (is) a lazarista rend tulajdona volt, a telken kápolna, rendház és fiúkollégium működött korábban. Egy lakóegységet és egy könyvtárat a szerzetesrend továbbra is fenntart itt, de a korábbi fiúkollégium 2 szintje évtizedek óta romosan állt. A Stúdió beköltözésével az alsó szinteket sikerült újrahasznosítani, sőt valószínűleg megóvni a teljes pusztulástól. Az utcafrontot is rendeztük, kiegészítettük a közvilágítást, kedvelt útvonallá téve a lépcsőt. Fontosnak tartottuk az épített környezet értékőrzése mellett a kortárs képző- és iparművészek támogatását is azzal, hogy az ő alkotásaik jelennek meg a mi tereinkben.

Fotó: Batár Zsolt
21/25
Fotó: Batár ZsoltA fenntarthatóság környezeti szempontjai legalább ilyen lényegesek voltak a tervezés és kivitelezés során. Meglévő épületet hasznosítottunk, így egy új építkezéssel nem növeltük carbon-lábnyomunkat. Kontrolláltuk a beépített burkolatok mennyiségét, törekedtünk arra, hogy az eredeti anyagokból, szerkezetekből minél többet megmentsünk: felújítottuk a poroszsüveg boltozatot, a téglafalakat, a műkő lépcsőt a kovácsoltvas korláttal és fa fogódzóval. Az újonnan beépített burkolatok részben újrahasznosított anyagokból készültek, illetve újrahasznosított anyaghányaddal rendelkeznek. Az energiatakarékos LED-es világításainkat munkaállomás csoportonként, akár mobiltelefonos alkalmazásról is állíthatjuk. A szaniterek víztakarékosak, programozható hűtés-fűtési rendszerünk megújuló energiaforrással működik (VRF/VRF levegőhűtőközeg-rendszer).

Fotó: Batár Zsolt
13/25
Fotó: Batár ZsoltA Szent Gellértről nevezett lazarista kápolna és rendház

Az alapító atya, Páli Szent Vince hatására a lazaristák missziós munkájukat 1851-ben kezdték az Osztrák-Magyar Monarchiában. Az első rendházukat Piliscsabán 1898-ban, majd 1909-ben és 1920-ban Budapesten hozták létre. A Ménesi úton épített ház 1926-tól a Magyar Tartomány központja. A többi magyarországi rendhez hasonlóan 1950-ben a lazarista rendet is feloszlatták, 82 tagja negyven éven keresztül szétszórattatásban élt. A Misszióstársaság 1990-ben kapta vissza működési engedélyét és ingatlanaikat.

Fotó: Batár Zsolt
3/25
Fotó: Batár ZsoltA budapesti rendház tégla burkolatú épületegyüttes, egy utcafronti rendházat és kápolnát, valamint egy híddal ezekhez csatlakozó négyszintes udvari, egykori fiúkollégiumot tartalmaz. Az udvari négyszintes épület felső két szintjét jelenleg a rend személyzeti és könyvtár funkciókra használják. Az alsó két szint szerkezetig visszabontva kihasználatlanul és üresen állt a 2006-os, legutóbbi felújítás óta.

Helyszín

A helyszín és az épület kiválasztása, a tervezés és a kivitelezés minden részlete a saját értékeink és szükségleteink pontos definiálásának köszönhető. A lokáció, az iroda és az irodában dolgozók szempontjai, valamint a felelős működés voltak a sarokpontok.

A Móricz Zsigmond körtér a főváros egyik súlyponti helye. A munkatársaknak és a partnereknek is könnyű, gyors megközelítést biztosít - érkezzenek akár tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy autóval. Azon kívül, hogy sok fontos és hasznos szolgáltatás van gyalogtávolságban, az iroda a szakmai vérkeringés ütőerének közelébe is költözött. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szent István Egyetem Tájépítészeti Kara mellett szomszédjai lettünk számtalan építész irodának, a Kortárs Építészeti Központnak, galériáknak, partnereinknek - megkönnyítve ezzel az együttműködéseket, a tehetséges pályakezdők támogatását és saját fejlődésünket. Köszönhetően a Gellért-hegynek, a Budai Arborétumnak, a Feneketlen-tónak és a környékbeli sportpályáknak, a központi lokáció ellenére sem kell lemondanunk a zöldterületekről. Saját kertünket - a biodiverzitásra ügyelve - a Gellért-hegy déli lejtőjének mediterrán mikroklímáját kedvelő tájazonos növényekkel telepítettük be.

Fotó: Batár Zsolt
2/25
Fotó: Batár ZsoltAz épületegyüttes mellett húzódik egy, a Ménesi utat és a Balogh lejtőt összekötő gyalogos átközlekedést biztosító lépcsősor. A központi épület és a hátsó épületszárny közötti hatalmas támfal kétszintnyi földet tart, ezzel leválasztva egy hátsó kertet és a hátsó épület alsó két szintjét. A kert tovább lejt a Szent Margit Gimnázium hátsó kertje felé, impozáns hátteret adva az épületből elénk táruló kilátásnak. Ehhez a hátsó kerthez és így a hátsó tömb alsó két szintjébe két kapun keresztül is bejuthatunk a már említett Bartoniek Géza gyalogos lépcsősorról.

Az épület

A hátsó épület alsó két szintje tehát teljesen elszeparálva, a lépcső felőli kerti bejáratokon zavartalanul, a lazarista funkciókat nem keresztezve közelíthető meg. Ehhez a két, jelentősen leromlott állapotban levő szint felújításához teljes belső rekonstrukcióra volt szükség.

A terek újrafogalmazásában megtartottuk az alapvető struktúrát, a vakolatlan téglafalakat, a lépcsőház szerkezetét, burkolatait, a korlátját felújítottuk. Az irodák és egyéb terek belső kialakítását viszont már a mai irányelvek szerint, a modern irodai élet szükségleteinek megfelelően terveztük meg. A földszinti padozatot hőszigeteltük, vízszigeteltük, a földszinti közlekedőket és a vizes helyiségeket nagyméretű gres burkolatokkal burkoltuk. A csupasz téglafalak tisztítás után megfelelő impregnálást kaptak.
Vakolatot és festést csak a kevésbé szép téglarakású részek és az ablakok bélletei kaptak. Ez utóbbi az ablakokból bejutó fény erősségét is növelni hivatott.

Fotó: Batár Zsolt
25/25
Fotó: Batár ZsoltA földszinten kapott helyet egy közösségi teakonyha, két tárgyaló, vendég vizesblokkok és egy nagy irodatér. Az emeleten a menedzsment irodája mellett még egy nagy irodatér, dokumentáló, vizesblokkok és melegítő konyha helyezkednek el. Minimális mennyiségű új válaszfalainkat gipszkarton válaszfalrendszerből építettük.

Gépészet

A számítógépek zavartalan működéséhez szükséges gépeket, eszközöket egyedileg gyártott szekrényekben rejtettük el. A gépészeti csöveink a padlószerkezetben futnak, ezzel biztosítjuk az eredeti poroszsüveg födém sértetlenségét. Az irodai hűtést és fűtést is a legkorszerűbb VRF levegőhűtőközeg-rendszer biztosítja. Ennek kültéri egységét az épület mögé rejtettük. A vizesblokkok szaniterei víztakarékosak.

Elektromos hálózatok

Az álló irodai lámpáink és a függesztett, sínes általános világításunk is korszerű, energiatakarékos LED-es fényforrásokkal rendelkeznek. A fényerősség és a kapcsolásuk is munkaállomás csoportonként, akár mobiltelefonos alkalmazásról is állíthatóak.

Fotó: Batár Zsolt
20/25
Fotó: Batár ZsoltBurkolatok

A földszinti közlekedők gres burkolata mellett, az irodai helyiségekbe padlószőnyeg került, míg a melegítőkonyha pvc burkolatot kapott. Az újonnan beépített burkolatok a fenntarthatóság jegyében újrahasznosított anyagokból készültek. Az emeleti közlekedőben kapott helyet a saját tervezésű Kaza – Tiba Collection, finombeton elemekből álló dekor falburkolatunk.

Bútorok

Bútoraink nagy részét az előző irodánkból költöztettük át, beépített bútorainkat egyedileg terveztük és kiviteleztettük, kiegészítő mobíliáinkat partnereinktől szereztük be.

Fotó: Batár Zsolt
17/25
Fotó: Batár ZsoltKert

Nagy hangsúlyt fektetünk az irodában dolgozók jóllétére, ezért fontosnak tartottuk a kert megfelelő kialakítását, felújítását is, melyhez a tájépítész partnereink hozzáértését kértük segítségül.

Szerk.: Nemes D. Nikolett

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk