Design/Belsőépítészet

„Egy épület igazi értékmérője, hogy a használók hogy érzik magukat benne” – A TIBA Építész Stúdió új irodája

1/25

Fotó: Batár Zsolt

?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
?>
Fotó: Batár Zsolt
1/25

Fotó: Batár Zsolt

„Egy épület igazi értékmérője, hogy a használók hogy érzik magukat benne” – A TIBA Építész Stúdió új irodája
Design/Belsőépítészet

„Egy épület igazi értékmérője, hogy a használók hogy érzik magukat benne” – A TIBA Építész Stúdió új irodája

2021.06.11. 08:31
MÉD

Projektinfó

A Design rovatot támogatja a 

Földrajzi hely:
Magyarország, Budapest, XI. kerület

Építészek, alkotók:
Honti Viktória, Király Zoltán, Schmolzer Eszter, Szmetana Dávid, Virágh Zoltán, Csépányi Diána

TIBA Építész Stúdió irodája

URL:
TIBA Építész Stúdió

Tervezés éve:
2018-19

Építés éve:
2019

Stáblista

Építésziroda: TIBA Építész Stúdió

Vezető tervező: Honti Viktória, Király Zoltán

Projekt menedzser: Schmolczer Eszter

Építész munkatárs: Csépányi Diána, Szmetana Dávid, Virágh Zoltán

Kert: s73 Kft.

Dosszié:

MÉD:

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, június elején átadták az Év Irodája Díjakat. A 2020-as versenyre nevezett irodák közül 25 került fel a shortlistre, ebből a mezőnyből hirdették ki a kategóriagyőzteseket. Cikkünkben a Design díjat elhozó TIBA Építész Stúdió irodáját mutatjuk be. 

A TIBA Építész Stúdió átfogó építészeti, generál tervezői komplex szolgáltatásokat nyújt. 2005-ös megalakulásuk óta az ország egyik vezető és külföldön is mértékadó irodájává váltak. Több emblematikus épület, terv és elismerés kötődik hozzájuk, ilyen például a Váci Greens iroda tömbjei, a Magyar Telekom és T-Systems új székháza, a kivitelezés előtt álló volt Svábhegyi Szanatórium rekonstrukciója és bővítése. Emellett az iroda színes portfoliójának hagyományosan részei a műemlék-felújítási munkák is, így a Párizsi Nagyáruház az Andrássy úton, ami azóta számtalan díjat, elismerést nyert. Saját irodájukkal kapcsolatban a legfontosabb szempontokról, a helyszínről és a megvalósításról ők maguk számoltak be az Építészfórumnak. Ahogy fogalmaztak: "Egy épület igazi értékmérője, hogy a használók hogy érzik magukat benne - mi nagyon jól!"

Fotó: Batár Zsolt
10/25
Fotó: Batár Zsolt



A koncepció

A stúdió az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül. Ez természetszerűen egy új iroda iránti igény megfogalmazását is jelentette. Egy olyan térre volt szükségünk, amely támogatja a saját újra gondolt, hatékonyabb működésünket és képviseli azokat az értékeket és minőséget, amelyek tervezői munkánk során is fontosak. Ez ölt testet most új otthonunkban, a Gellért-hegy lábánál. A saját iroda projektünk egy olyan integrált pályázat, ahol a megrendelő, a tervező és a kivitelezést irányító csapat is ugyanaz volt: mi magunk. A munkatársak különböző erősségeiből adódó szinergiák kihasználásával egy olyan tér jött létre, amihez a személyes kötődésünk rendkívül erős, és támogatja a kibővült, megváltozott és továbbfejlesztett működésünket. 

Fotó: Batár Zsolt
1/25
Fotó: Batár Zsolt



A tervezés során egy olyan szempontot is kiemelten kezeltünk, aminek a későbbi jelentőségét még mi sem láthattunk előre. Tudtuk, hogy a kollégák rugalmas, akár távoli, biztonságos munkavégzését is támogatni szeretnénk. Ez a korábbinál jelentősen nagyobb kapacitású IT infrastruktúrát feltételezett. Ennek is köszönhető, hogy a járványhelyzetben is fennakadások nélkül működünk.

Szakmai sarokpontokat jeleznek, inspirációt adnak és jó emlékeket őriznek az iroda korábbi tervezési munkáinak beépített lenyomatai. Ilyenek például a KAZA-TIBA collections saját tervezésű beton burkolatai, a Telekom székházba tervezett üveg tolóajtók és üvegfalak grafikái, a Váci Greens kültéri árkádjának álmennyezet prototípusa, valamint a Divatcsarnok és a Telekom székház fém falburkolatai. Több, a Stúdió előző irodájában lévő berendezési tárgy felhasználásával saját történetünk egy-egy időszakát is sikerült átmenteni.

Fotó: Batár Zsolt
8/25
Fotó: Batár Zsolt



A Ménesi út - Bartoniek lépcső által határolt saroktelken álló épületegyüttes eredetileg (is) a lazarista rend tulajdona volt, a telken kápolna, rendház és fiúkollégium működött korábban. Egy lakóegységet és egy könyvtárat a szerzetesrend továbbra is fenntart itt, de a korábbi fiúkollégium 2 szintje évtizedek óta romosan állt. A Stúdió beköltözésével az alsó szinteket sikerült újrahasznosítani, sőt valószínűleg megóvni a teljes pusztulástól. Az utcafrontot is rendeztük, kiegészítettük a közvilágítást, kedvelt útvonallá téve a lépcsőt. Fontosnak tartottuk az épített környezet értékőrzése mellett a kortárs képző- és iparművészek támogatását is azzal, hogy az ő alkotásaik jelennek meg a mi tereinkben.

Fotó: Batár Zsolt
21/25
Fotó: Batár Zsolt



A fenntarthatóság környezeti szempontjai legalább ilyen lényegesek voltak a tervezés és kivitelezés során. Meglévő épületet hasznosítottunk, így egy új építkezéssel nem növeltük carbon-lábnyomunkat. Kontrolláltuk a beépített burkolatok mennyiségét, törekedtünk arra, hogy az eredeti anyagokból, szerkezetekből minél többet megmentsünk: felújítottuk a poroszsüveg boltozatot, a téglafalakat, a műkő lépcsőt a kovácsoltvas korláttal és fa fogódzóval. Az újonnan beépített burkolatok részben újrahasznosított anyagokból készültek, illetve újrahasznosított anyaghányaddal rendelkeznek. Az energiatakarékos LED-es világításainkat munkaállomás csoportonként, akár mobiltelefonos alkalmazásról is állíthatjuk. A szaniterek víztakarékosak, programozható hűtés-fűtési rendszerünk megújuló energiaforrással működik (VRF/VRF levegőhűtőközeg-rendszer).

Fotó: Batár Zsolt
13/25
Fotó: Batár Zsolt



A Szent Gellértről nevezett lazarista kápolna és rendház

Az alapító atya, Páli Szent Vince hatására a lazaristák missziós munkájukat 1851-ben kezdték az Osztrák-Magyar Monarchiában. Az első rendházukat Piliscsabán 1898-ban, majd 1909-ben és 1920-ban Budapesten hozták létre. A Ménesi úton épített ház 1926-tól a Magyar Tartomány központja. A többi magyarországi rendhez hasonlóan 1950-ben a lazarista rendet is feloszlatták, 82 tagja negyven éven keresztül szétszórattatásban élt. A Misszióstársaság 1990-ben kapta vissza működési engedélyét és ingatlanaikat.

Fotó: Batár Zsolt
3/25
Fotó: Batár Zsolt



A budapesti rendház tégla burkolatú épületegyüttes, egy utcafronti rendházat és kápolnát, valamint egy híddal ezekhez csatlakozó négyszintes udvari, egykori fiúkollégiumot tartalmaz. Az udvari négyszintes épület felső két szintjét jelenleg a rend személyzeti és könyvtár funkciókra használják. Az alsó két szint szerkezetig visszabontva kihasználatlanul és üresen állt a 2006-os, legutóbbi felújítás óta.

Helyszín

A helyszín és az épület kiválasztása, a tervezés és a kivitelezés minden részlete a saját értékeink és szükségleteink pontos definiálásának köszönhető. A lokáció, az iroda és az irodában dolgozók szempontjai, valamint a felelős működés voltak a sarokpontok.

A Móricz Zsigmond körtér a főváros egyik súlyponti helye. A munkatársaknak és a partnereknek is könnyű, gyors megközelítést biztosít - érkezzenek akár tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy autóval. Azon kívül, hogy sok fontos és hasznos szolgáltatás van gyalogtávolságban, az iroda a szakmai vérkeringés ütőerének közelébe is költözött. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szent István Egyetem Tájépítészeti Kara mellett szomszédjai lettünk számtalan építész irodának, a Kortárs Építészeti Központnak, galériáknak, partnereinknek - megkönnyítve ezzel az együttműködéseket, a tehetséges pályakezdők támogatását és saját fejlődésünket. Köszönhetően a Gellért-hegynek, a Budai Arborétumnak, a Feneketlen-tónak és a környékbeli sportpályáknak, a központi lokáció ellenére sem kell lemondanunk a zöldterületekről. Saját kertünket - a biodiverzitásra ügyelve - a Gellért-hegy déli lejtőjének mediterrán mikroklímáját kedvelő tájazonos növényekkel telepítettük be.

Fotó: Batár Zsolt
2/25
Fotó: Batár Zsolt



Az épületegyüttes mellett húzódik egy, a Ménesi utat és a Balogh lejtőt összekötő gyalogos átközlekedést biztosító lépcsősor. A központi épület és a hátsó épületszárny közötti hatalmas támfal kétszintnyi földet tart, ezzel leválasztva egy hátsó kertet és a hátsó épület alsó két szintjét. A kert tovább lejt a Szent Margit Gimnázium hátsó kertje felé, impozáns hátteret adva az épületből elénk táruló kilátásnak. Ehhez a hátsó kerthez és így a hátsó tömb alsó két szintjébe két kapun keresztül is bejuthatunk a már említett Bartoniek Géza gyalogos lépcsősorról.

Az épület

A hátsó épület alsó két szintje tehát teljesen elszeparálva, a lépcső felőli kerti bejáratokon zavartalanul, a lazarista funkciókat nem keresztezve közelíthető meg. Ehhez a két, jelentősen leromlott állapotban levő szint felújításához teljes belső rekonstrukcióra volt szükség.

A terek újrafogalmazásában megtartottuk az alapvető struktúrát, a vakolatlan téglafalakat, a lépcsőház szerkezetét, burkolatait, a korlátját felújítottuk. Az irodák és egyéb terek belső kialakítását viszont már a mai irányelvek szerint, a modern irodai élet szükségleteinek megfelelően terveztük meg. A földszinti padozatot hőszigeteltük, vízszigeteltük, a földszinti közlekedőket és a vizes helyiségeket nagyméretű gres burkolatokkal burkoltuk. A csupasz téglafalak tisztítás után megfelelő impregnálást kaptak.
Vakolatot és festést csak a kevésbé szép téglarakású részek és az ablakok bélletei kaptak. Ez utóbbi az ablakokból bejutó fény erősségét is növelni hivatott.

Fotó: Batár Zsolt
25/25
Fotó: Batár Zsolt



A földszinten kapott helyet egy közösségi teakonyha, két tárgyaló, vendég vizesblokkok és egy nagy irodatér. Az emeleten a menedzsment irodája mellett még egy nagy irodatér, dokumentáló, vizesblokkok és melegítő konyha helyezkednek el. Minimális mennyiségű új válaszfalainkat gipszkarton válaszfalrendszerből építettük.

Gépészet

A számítógépek zavartalan működéséhez szükséges gépeket, eszközöket egyedileg gyártott szekrényekben rejtettük el. A gépészeti csöveink a padlószerkezetben futnak, ezzel biztosítjuk az eredeti poroszsüveg födém sértetlenségét. Az irodai hűtést és fűtést is a legkorszerűbb VRF levegőhűtőközeg-rendszer biztosítja. Ennek kültéri egységét az épület mögé rejtettük. A vizesblokkok szaniterei víztakarékosak.

Elektromos hálózatok

Az álló irodai lámpáink és a függesztett, sínes általános világításunk is korszerű, energiatakarékos LED-es fényforrásokkal rendelkeznek. A fényerősség és a kapcsolásuk is munkaállomás csoportonként, akár mobiltelefonos alkalmazásról is állíthatóak.

Fotó: Batár Zsolt
20/25
Fotó: Batár Zsolt



Burkolatok

A földszinti közlekedők gres burkolata mellett, az irodai helyiségekbe padlószőnyeg került, míg a melegítőkonyha pvc burkolatot kapott. Az újonnan beépített burkolatok a fenntarthatóság jegyében újrahasznosított anyagokból készültek. Az emeleti közlekedőben kapott helyet a saját tervezésű Kaza – Tiba Collection, finombeton elemekből álló dekor falburkolatunk.

Bútorok

Bútoraink nagy részét az előző irodánkból költöztettük át, beépített bútorainkat egyedileg terveztük és kiviteleztettük, kiegészítő mobíliáinkat partnereinktől szereztük be.

Fotó: Batár Zsolt
17/25
Fotó: Batár Zsolt



Kert

Nagy hangsúlyt fektetünk az irodában dolgozók jóllétére, ezért fontosnak tartottuk a kert megfelelő kialakítását, felújítását is, melyhez a tájépítész partnereink hozzáértését kértük segítségül.

Szerk.: Nemes D. Nikolett

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk