Közélet, hírek

Megépülhet a svábhegyi szanatórium köré tervezett lakópark

1/10

Kép forrása: Eötvös12, www.eotvos12.hu

?>
Kép forrása:  Eötvös12,  www.eotvos12.hu
?>
Kép forrása:  Eötvös12,  www.eotvos12.hu
?>
Kép forrása:  Eötvös12,  www.eotvos12.hu
?>
Kép forrása:  Eötvös12,  www.eotvos12.hu
?>
Kép forrása:  Eötvös12,  www.eotvos12.hu
?>
Kép forrása:  Eötvös12,  www.eotvos12.hu
?>
Kép forrása:  Eötvös12,  www.eotvos12.hu
?>
Kép forrása: mandadb.hu
?>
Kép forrása: Eötvös12, www.eotvos12.hu
?>
1/10

Kép forrása: Eötvös12, www.eotvos12.hu

Megépülhet a svábhegyi szanatórium köré tervezett lakópark
Közélet, hírek

Megépülhet a svábhegyi szanatórium köré tervezett lakópark

2020.08.28. 15:42

Cikkinfó

Szerzők:
Pleskovics Viola

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Tiba Építész Stúdió

Címkék:
felújítás, nagyberuházás, rehabilitáció

Vélemények:
1

Az ódon, hajdan szebb napokat látott üdülőhely köré tervezett 107 lakásos beruházás megkapta nyáron az építési engedélyt, melynek keretében a Jakab Dezső és Sós Aladár tervezte két világháború közötti emléket is felújítanák. 

Az épület 1927-ben nyitotta meg kapuit a gyógyulni vágyók előtt, a Filmhíradó archívumában a fürdő fénykorában készített kisfilmre is rábukkanhatunk. Az együttes kidolgozásában több építész is részt vett, de a főépületet Jakab Dezső és Sós Aladár dedikálta.

A világválság csődje után üdülőszállóként egy új befektetővel tudtak ismét életet lehelni az intézménybe, ekkor kapott megbízást Hajós Alfréd is egy kültéri fürdő megtervezésére. 1934-ben élte fénykorát a helyszín, melynek a trianoni békeszerződés után elvesztett magaslati üdülőhelyek miatt még inkább felértékelődött szerepe a hazai turizmusban. Az együttes később főként szanatóriumként működött, 1998-ig a SOTE III. számú belgyógyászati klinikája volt, de az új évezred óta csak üresen állt, a cour de honneur-ös előépületét benőtte a növényzet, de volt, hogy forgatási helyszínként használták, például Stanislaw Lem írásának magyar filmfeldolgozásában, az 1 című filmben bukkantak fel belsőterei.

Kép forrása: mandadb.hu
8/10
Kép forrása: mandadb.hu

Tavaly kerültek napvilágra a hírek, miszerint egy 107 lakásos parkot szeretnének itt építeni, miután a Semmelweis Egyetem 2010-es értékesítése után végül a E10 Project Kft-hez került a 35 000 négyzetméteres terület. Eötvös12 projektnéven már rátalálhatunk a beruházás saját honlapjára is, ahol láthatóak a látványtervek, metszetek és alaprajzok is. A fejelsztő a White Star Real Estate és a Cain International. A tervező a Tiba Építész Stúdió, akik a védett főépületet felújítják és benne közösségi tereket, valamint lakásokat fognak kialakítani, a hat különálló épületben pedig szintén luxuslakások lesznek. Két mélygarázsról esik szó, valamint a hat új villaépület beépítése ellenére új fák ültetését is ígérik a parkba. A látványtervek szerint a főépület megmaradt faburkolatait is felújítják, vagy rekonstruálják. Úgy tűnik, elbontják a régi patkó alakú építményt, de megtartják a gloriett-szerű struktúrát, a Hajós Alfréd tervezte kültéri medence nem látható az oldalon közölt látványterveken.

Kép forrása: Eötvös12, www.eotvos12.hu
9/10
Kép forrása: Eötvös12, www.eotvos12.hu

A tulajdonos áprilisban kezdett száraz fák kivágásába a területen, ezek után a környzetvédelmi hatóság környezeti hatástanulmány készítéséhez kötötte az építési engedély kiadását később. A Pest Megyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya aztán megváltoztatta az elsőfokú határozatot, és később egy ilyen vizsgálat megléte nem lett kötelező, olvashatjuk a Nem kell lakópark a Svábhegyre nevezetű közösségi oldalon. Budapest Főváros Kormányhivatala, Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya júniusban adta ki végül az építési engedélyt.

Frissítés a Tiba Építész Stúdió közlése alapján: 

A projekthez valójában készült részletes környezetvédelmi hatástanulmány 2019-ben, és az az akkor hatályos jogszabályok értelmében Előzetes Vizsgálati Dokumentáció (EVD) formájában be is lett adva a Pest Megyei Kormányhivatal, Érdi Járási Hivatalába (az építési engedély benyújtását megelőzően). A hivatal a beadványt először elutasította, később a másodfokú hatóság megadta az engedélyt. Az elhúzódó eljárásban később megváltozott a jogszabályi környezet, ugyanis 2020.01.01-től a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 360/2019. (XII. 30) Korm. rendelet alapján a tárgyi projekt nagysága alapján már nem lett kötelező EVD beadása ehhez a projekthez.

Az építési engedélyezési eljárásnak kötelező része egy mindenre kiterjedő, nagyon részletes környezeti hatástanulmány, amelyet még a jogszabályban előírt kötelezettségen túl, a kerületi tervtanács kérésére egyéb, például közlekedés- és forgalomtechnikai, akusztikai mérésekkel és hatástanulmányokkal is kiegészítettek a tervezők.

Vélemények (1)
zolilepetit
2020.08.28.
21:19

Elnézve a látványterveket, a régi szanatórium ékessége nem kerül helyreállításra: az utolsó szintek díszei - központi rész tető díszei, manzárt jellegű legfelső emeleti lezárása örökre elveszik. A mostanság használatos modernitás jelszavával válik jellegtelenné az épület.

Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk