Közélet, hírek

Közraktárak, Gázgyár, Városháza Fórum: három fejlesztésről döntöttek

1/14

Demszky Gábor és Gegesy Ferenc

?>
Demszky Gábor és Gegesy Ferenc
?>
a Közraktárak jelenleg
?>
Közraktárak
?>
Közraktárak
?>
Közraktárak
?>
Közraktárak
?>
Közraktárak
?>
Közraktárak
?>
Közraktárak
?>
"Közraktárak belső idill"
?>
?>
?>
?>
1/14

Demszky Gábor és Gegesy Ferenc

Közraktárak, Gázgyár, Városháza Fórum: három fejlesztésről döntöttek
Közélet, hírek

Közraktárak, Gázgyár, Városháza Fórum: három fejlesztésről döntöttek

2008.06.27. 12:41

Az elmúlt néhány napban, olyan nagy projektekről született bizottsági, illetve közgyűlési döntés, amelyek meghatározóak lesznek Budapest kulturális arculatával összefüggésben - mondta Demszky Gábor, főpolgármester a pénteki, Közraktárakba szervezett sajtótájékoztatón.

Demszky Gábor és Gegesy Ferenc
1/14
Demszky Gábor és Gegesy Ferenc

A Kiemelt Fejlesztések Bizottsága az elmúlt napokban három fejlesztésről is döntött. A főpolgármester a jövő Budapestjéről beszélt a pénteki sajtótájékoztatón.

„Az elmúlt néhány napban olyan nagy projektekről született bizottsági, illetve közgyűlési döntés, amelyek meghatározóak lesznek Budapest kulturális arculatával összefüggésben."- mondta Demszky Gábor, főpolgármester a pénteki, Közraktárakba szervezett sajtótájékoztatón. A Kiemelt Fejlesztések Bizottsága (KFB) három fejlesztésről döntött: a Városháza Fórumról, a Gázgyárról és a Közraktárakról. A főpolgármester hozzátette, hogy mindhárom projekt a magán- és a közszféra összefogásával valósul meg, átformálva Budapest összképét.
A Városháza Fórum kapcsán a KFB döntést hozott arról a 20 pályázóról, akik résztvehetnek a Városháza-tömb fejlesztési tervpályázatán. A pályázat eredményhirdetésére idén ősszel kerül sor.

Az építészeti tervpályázat, mint ismeretes, a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületét, a Városháza Parkot, a Merlin Színházat, a Belvárosi Tűzőrséget és a Főpolgármesteri Hivatal parkolóit is magába foglaló területet érinti. „Kiírtuk a tervpályázatot, arra a Városháza Fórum elnevezésű projektre, amelynek lényege, hogy az épület hátsó traktusán, ahol jelenleg egy közpark van, mélygarázs valósul meg, és ezzel együtt egy szolgáltató-, kulturális intézmények befogadására alkalmas, több tíz ezer négyzetméter nagyságú terület. Ez a terület, mint a város agórája fog működni. Itt a város a legfontosabb rendezvényeit tartja majd. Felmerült az a lehetőség is ezzel kapcsolatban, hogy maga a Városháza is átköltözik majd ebbe az új iroda együttesbe."- mondta a főpolgármester.a Közraktárak jelenleg
2/14
a Közraktárak jelenleg

Közraktárak
3/14
Közraktárak

Közraktárak
4/14
Közraktárak

Közraktárak
5/14
Közraktárak

Közraktárak
6/14
Közraktárak

Közraktárak
7/14
Közraktárak

Közraktárak
8/14
Közraktárak

Közraktárak
9/14
Közraktárak


A Gázgyárral kapcsolatban, Demszky Gábor elmondta, hogy a főváros elidegeníti, értékesíti a Gázgyárnak egy meghatározó, nagy területét, ahol a Graphisoft magánegyetemet létesít. „A magánegyetemmel, az IT parkkal és a biotechnológia parkkal - folytatta a főpolgármester - a főváros egy csodálatos, új városrésze jön létre. Azt is lehet mondani, hogy egy CEU-szerű magánegyetem jön itt létre, a meglévő kutató-fejlesztő intézmények mellett, és ezeknek a szomszédságában egy olyan kulturális intézmény blokk, amely több múzeum, több színházterem befogadására alkalmas." A 20 ezer négyzetméteres terület eladásából származó bevételt a főváros a kulturális blokkra fordítja: „Mindenekelőtt a terület kármentesítésére, majd sorban a rekonstrukciókra, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ezek az épületek az eredeti formájukban álljanak."

A harmadik fővárosi projekt a 2010 nyarára elkészülő Közraktárak. „Szerettük volna 2009 végére befejezni, de a bürokrácia megint bizonyított. A Közraktár utca felőli oldalán, 20 méter hosszan kezdődik meg a telekalakításhoz nélkülözhetetlen bontás. Ténylegesen le kell bontani egy sarkot. Erre adott bontási engedélyt az elmúlt napokban a helyi hatóság. A főváros bizottsága pedig a napokban aláírta az ún. birtokbaadási jegyzőkönyvet, ez lehetővé teszi, hogy a bontás megkezdődjön." - mondta a Közraktárakról a főpolgármester.

A főváros megtartja tulajdonában ezt az épületegyüttest, de 25 éves üzemeltetési és hasznosítási szerződést kötött, a Porto Investment Hungary Kft. pályázatát elfogadva. „A területen 23 ezer négyzetméternyi épületegyüttes jön létre, a felszín alatt pedig 250 parkolóhelyet fognak kialakítani. Egy 21. századi kulturális-szórakoztató központ várja majd az idelátogatókat." A főpolgármester hozzátette még, hogy három méter széles teraszsor egészíti ki a projektet, amely a Közraktárak mentén nyúlik majd végig, a Duna-parti korzó és az épületek között. Minden tizedik négyzetméteren zöld felület lesz, és a Nehru-park hasznosításáról is szeretnének megállapodni a Porto Investmenttel, hiszen összetartozik a kettő. Ám erről még három félnek kell egyeztetni, a fővárosnak, a kerületnek és a befektetőnek. „Ez az egész Duna-parti szakasz, amely a világörökség része, egy új metrómegállóval, a Szabadság híd megújításával, a műegyetemi díszkivilágítással teljesen új életet kap ez a városrész."


"Közraktárak belső idill"
10/14
"Közraktárak belső idill"

11/14

12/14

14/14

13/14


A közlekedési problémákkal kapcsolatban Demszky Gábor elmondta, hogy ennek megoldását nagyon fontosnak tartja: „Sokat kell még dolgoznunk azon, hogy jól megközelíthető legyen ez az ingatlan. A metró megfelelő gyalogos kiszolgálást fog biztosítani, ugyanakkor meg kell oldani, hogy a metró felől ez az ingatlan jól megközelíthető legyen, ez a következő évek fontos témája lehet."

A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján a főpolgármester a jövő Budapestjét barátságosabbnak, sokoldalúbbnak látja, használható közterekkel, amelyek városminőséget teremtenek.

képek és beszámoló: Biczó Gabriella

Vélemények (1)
rokon
2008.06.29.
10:16

A kiemelt fejlesztések bővítési listájában három tétellel szerepel a Budapest Szíve program

A kormány szerdai ülésén 12, összesen 27 milliárd forint értékı beruházást nyilvánított kiemelt fejlesztési projektté, amelyekből így már mintegy 350 van, majdnem 1.800 milliárd forint beruházási értéken. A most elfogadott fejlesztések:1. Kreatív Innovációs Központ Kecskemét (KIKK) - A terv szerint 1,4 milliárd forintos beruházással kutatás-fejlesztési központ épül a városban egy használaton kívüli katonai bázison. A projekt célja a magas hozzáadott értékı iparágak megtelepedésének ösztönzése a dél-alföldi régióban.2. A CS-2-0-0 jelı csapadékvíz csatorna építése Kecskeméten - A 476 millió forintos fejlesztést az indokolja, hogy a jelenlegi csatorna bizonyos részeken túlságosan szık, rossz állapotban van, vagy balesetveszélyes.3. Vizek mennyiségi és minőségi védelmének fejlesztése a Duna-völgyben - A 3,2 milliárd forintos beruházás célja a Homokhátság elsivatagosodásának megelőzése.4. Ipari-logisztikai kapacitások feltárását biztosító új út építése Tornyospálcánál - A Záhony térségében fekvő község önkormányzatának útfejlesztési projektje, amely a település mellett kiépített, normál és széles nyomtávú vasútvonallal egyaránt ellátott ipari-logisztikai terület intermodalitását kívánja erősíteni. A projekt a keleti határvidék gazdasági fejlődését szolgáló infrastruktúra-csomag részét alkotó elképzelés, amely azt célozza, hogy Záhony és vonzáskörzete legyen "Európa keleti kapuja". 5. Kastélysziget Kulturális és Turisztikai Központ Edelény - Az edelényi L,Huillier-Coburg-kastély felújítása a Cserehát és a Galyaság turisztikai vonzerejének erősítése céljából. A projektgazda a Mıemlékek Nemzeti Gondnoksága.6. Tisza-tavi Ökocentrum - A Hortobágyi Nemzeti Park északi szegletében fekvő Poroszlónál a Tisza-tó környéki élővilág bemutatására alakítanak ki az ökoturizmus fejlesztését célzó látogatóközpontot.7. Pro-Novum 2010 - Befektetés-ösztönzés és üzletfejlesztés az ITD Hungary Nonprofit Közhasznú Zrt. által.8. A Velencei-tó Kapuja - A projekt sétányok, korzók, rendezvényterek kialakításával járul hozzá a Velencei-tó turisztikai vonzerejének és az ott élők életminőségének a javításához.9. Szob-Nagybörzsöny kisvasút teljes, turisztikai célú helyreállítása - II. ütem - A börzsönyi kisvasút felújításának első üteme is európai uniós támogatással valósult meg.10. Budapest Szíve Program - A belváros új főutcájának kiépítése projekt, I. ütem11. Budapest Szíve Program - A hídfőterek és az új pesti korzó kiépítése, I. ütem 12. Budapest Szíve Program - Reprezentatív kaputérség kiépítése, I. ütem

A budapesti belváros tehermentesítését és élhetőbbé tételét célzó Budapest Szíve Program első ütemének három jelentős beruházásához a közel 7 milliárd forintos európai uniós támogatás mellett a Főváros és a Belváros 2 milliárd forint saját erőt biztosít. A munka jövőre kezdődik és az első eredmények már 2010-ben láthatók lesznek.

Kiemelt fejlesztési projektnek azokat a beruházásokat vagy programokat nevezik, amelyek stratégiai fontosságuk miatt nem pályázati úton, hanem kormánydöntés alapján kaphatnak uniós támogatást. A javaslattételt - vagyis azt, hogy miként lehet kiemelt projektnek jelölni egy fejlesztési elképzelést -, illetve a jelöltek közüli választás módját speciális eljárásrend szabályozza. A kiemeléssel a legfőbb cél az, hogy minél gyorsabban megvalósuljanak a projektek.forrás: mti

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk