Épületek/Lakóépület

Piros ház, Barcelonától nem messze

1/10

Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Alaprajz

?>
Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Alaprajz
?>
Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Metszet
?>
Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia
?>
Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia
?>
Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia
?>
Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia
?>
Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia
?>
Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia
?>
Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia
?>
Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia
1/10

Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Alaprajz

Piros ház, Barcelonától nem messze
Épületek/Lakóépület

Piros ház, Barcelonától nem messze

2022.02.15. 19:27

Projektinfó

Szerzők:
Arquitectura-G

Földrajzi hely:
Sant Antoni de Vilamajor, Katalónia, Spanyolország

Építészek, alkotók:
Arquitectura-G

Címkék:
lakóépület

La Casa en Sant Antoni de Vilamajor

URL:
Arquitectura-G

Tervezés éve:
2017

Építés éve:
2020

Bruttó szintterület:
250 m2

Stáblista

Tervezők:
Arquitectura-G 
Marta Alarcón

Statika:
Laia Marín i Sellares 

Fotó:
José Hevia

Az Arquitectura-G építésziroda a feltűnő piros színt választotta a Sant Antoni de Vilamajorban álló családi otthon megtervezésekor, az épület mégis harmonikusan illeszkedik buja hegyvidéki környezetébe. A minimalista anyaghasználat, az üveg és a beton felületek ridegségét a piros különböző árnyalatai ellensúlyozzák.

A 250 m2 alapterületű otthon a Barcelona közelében fekvő Sant Antoni de Vilamajor településen áll, egy erősen lejtő, remek kilátással és napfényes felső szakasszal rendelkező telken. Tömegalakítását tekintve visszafogott, tömbszerű, beton falainak és hatalmas üvegfelületeinek keménységét a külsőben és a belsőben egyaránt megjelenő piros ellensúlyozza. Az épület külsején a fém borítások, illetve a pillérek, a belső terekben pedig a kerámia burkolatok és a nyílászárók kaptak élénk színezést. Az építészek először zöldben képzelték el a házat, ám a vörösnek hála az épület elkülönül a körülötte álló fáktól és meleg hangulatot áraszt.

Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia
3/10
Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia



Az épület legjellemzőbb vonása a nappali és az éjszakai zónák éles elkülönülése, amit tovább hangsúlyoz a szerkezet felépítése. A telek mélyebben fekvő részével érintkező nappali területet nehéz falszerkezete határozza meg, a magasabban fekvő, megemelt éjszakai részt pedig könnyű, árkádos szerkezete, mely a garázsra, illetve pincére támaszkodik.

Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia
4/10
Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia

A nappali zóna lépcsőzetes elrendezése lehetővé teszi, hogy a funkciók térelválasztó falak nélkül is világosan elkülönüljenek, így biztosítva az átlátást a ház egyik végéből a másikba. A terek méretében is egyértelmű a hierarchia, amely meghatározza a különböző felhasználási módokat: dolgozószoba – étkező – konyha – nappali (a kicsitől a nagyig). Bár a nappali és a konyha-étkező egy légtérben található, a terem közepére helyezett WC blokk, melynek külső falán a konyhabútor húzódik, segít meghatározni az egyes funkciók pontos helyét.

Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia
6/10
Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia



Ezzel szemben az éjszakai egységben lineáris sémát találunk, és nincs hierarchia a hálószobák sorrendjében. Ezek a kétszárnyú ajtókkal ellátott szobák mind a nagy, közös helyiségbe vezetnek. A hálószobák falazata a nappali zóna betonból készült födémje fölé emelkedik, az ablakaik pedig a magasban nyílnak a jobb benapozás és a napközbeni használhatóság érdekében. Hálószobából összesen négyet alakítottak ki, melyek közül egy saját fürdővel is rendelkezik. A hálószobák között helyet kapott még egy közös fürdőszoba is, mely szintén a már említett nagyobb térből nyílik.

Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia
8/10
Arquitectura-G: La Casa en Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona környéke, Spanyolország. Fotó: José Hevia

A két zónát nem csak a szintkülönbség választja el egymástól, hanem vizuális megkülönböztetést is kapnak. Az éjszakai tér piros, míg a nappali fehér. A zónák érintkezésénél megjelenő, felülvilágítóként szolgáló vízszintes üvegsík egyértelműen kijelöli a határt a két téregység között, valamint megfelelő világítást biztosít a folyosónak. Ez a „vágás", mely a zöldtetőt is felfedi, egy tengelyt jelöl ki a házban, melyet pillérek sora emel ki. Ezek a pillérek a házon kívül is megismétlődnek, harmóniát teremtve az épület belseje és külseje között.

Arquitectura-G

Fordította, szerkesztette:
Paár Eszter Szilvia

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk