építészet : környezet : innováció

munka-jaj [23]

More than expected

"Napok óta halogatom a MUT és az MTA közös konferenciájáról készülő beszámoló megírását, a legutóbbi Bardóczi cikk és az arra érkező Haussmann komment azonban felülírta az egyéb teendőket és kedvteléseket, és mindennél időszerűbbnek érzem, hogy dokumentáljam a...

Keleti válasz

Az 1980-as évek végi, 90-es évek eleji időszakot a japán építészet új aranykorának is szokás nevezni. Ezt a „pre-bubble” időszakot a látványos és szokatlan épületek túltermelése, a városi komplexumok nagyarányú építése jellemezte - elsősorban a nagyvárosokban.

A Carter-doktrína

A gazdasági válságok történetében érdekes színfoltot jelent az 1973-as első és az 1979-es második olajválság korszaka, és annak az épített környezetre gyakorolt hatása.
Krízisépítészeti sorozatunkban
az energiatakarékos építészet kezdeteit vizsgáljuk a Carter-korszak...

Kihajózás előtt

„A szaksajtóban összesen 120 magyar építész neve forog interjúkkal, tervekkel, publikációkkal. Hol vannak a többiek? Mit gondolhat a többi 9000?” – provokált Wesselényi-Garay Andor az építészregatta szakmai programjának kerekasztal-beszélgetésén.

Építészet krízis idején

Nem hiszem, hogy a mostani gazdasági válság hatásait csereszabatosan lehet összehasonlítani a korábbi globális válságokéval, de bizonyos mértékig a történelem ismétli önmagát. Nézzük hát mit kezdett akkor (1929–1933 között) az építész társadalom önmagával?
Új...