Épülettervek/Hallgatói terv

Zarándokszállás a bátai eucharisztikus kegyhelynél – Bocz Gabriella diplomamunkája

1/28

Báta, Eucharisztikus kegyhely, 2019-es felújítás és jelenlegi állapot. Tervező: Bocz Gabriella

?>
Báta, Eucharisztikus kegyhely, 2019-es felújítás és jelenlegi állapot. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Helyszín és megközelítés. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Rátalálás. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Eucharisztikus kegyhely fejlesztése, Báta. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Helyszínrajz és beépítési koncepció. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Zarándokszállás a bátai eucharisztikus kegyhelyen. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Zarándokszállás a bátai eucharisztikus kegyhelyen. Tervező: Bocz Gabriella
?>
E-E keresztmetszet. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Földszinti alaprajz. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Emeleti alaprajz és felülnézet. Tervező: Bocz Gabriella
?>
F-F hosszmetszet.Tervező: Bocz Gabriella
?>
Multifunkciós térfedés. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Zarándokszállás a bátai eucharisztikus kegyhelyen. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Zarándokszállás a bátai eucharisztikus kegyhelyen. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Apátsági múzeum és gyalogos feljárat. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Apátsági múzeum, utcafront. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Apátsági múzeum, C-C keresztmetszet. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Apátsági múzeum, A-A hosszmetszet. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Apátsági múzeum. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Apátsági múzeum. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Apátsági Múzeum. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Apátsági Múzeum, gyalogos feljárat. Tervező: Bocz Gabriella
?>
D-D keresztmetszet, gyalogos feljárat és az apátság egykori alaprajza. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Feljáró, általános szinti alaprajz, terepmetszet, feljáró keresztmetszet, múzeum és zarándokszállás keleti nézet. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Zarándokszállás és apátsági múzeum a bátai eucharisztikus kegyhelyen. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Zarándokszállás és apátsági múzeum a bátai eucharisztikus kegyhelyen. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Zarándokszállás és apátsági múzeum a bátai eucharisztikus kegyhelyen. Tervező: Bocz Gabriella
?>
Zarándokszállás és apátsági múzeum a bátai eucharisztikus kegyhelyen. Tervező: Bocz Gabriella
1/28

Báta, Eucharisztikus kegyhely, 2019-es felújítás és jelenlegi állapot. Tervező: Bocz Gabriella

Zarándokszállás a bátai eucharisztikus kegyhelynél – Bocz  Gabriella diplomamunkája
Épülettervek/Hallgatói terv

Zarándokszállás a bátai eucharisztikus kegyhelynél – Bocz Gabriella diplomamunkája

2020.08.26. 06:32
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Báta, Magyarország

Építészek, alkotók:
Bocz Gabriella

Báta Eucharisztikus Kegyhely, Msc diploma

Tervezés éve:
2020

Stáblista

Építész: Bocz Gabriella

Intézmény: PTE-MIK építőművész MA

Konzulensek: dr. Zilahi Péter, dr. Sztranyák Gergely, Sebestyén András

Talajmechanika konzulens: Gyöngyösi Tamás
Kutatás, előtanulmány: dr. Molnár Tamás, Sümegi József

Külső opponens: Dévényi Tamás
Belső opponens: dr. Kovács-Andor Krisztián

Dosszié:

MÉD:

A Klastromhegy lábától indul az a komplex fejlesztés, melyet Bocz Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója diploma témájának választott: a bátai Szent Vér-kegyhelyhez kapcsolódva több épületből álló településszöveti beavatkozást fogalmaz meg.

Diplomatervem helyszíne szülőfalum, Báta. A települést máig meghatározza ősi múltja és egyik legfőbb értéke, a Szent Vér-kegyhely. 1093-ban Szent László alapított apátságot a Klastromhegyen, ahová bencés rendi szerzeteseket telepített. A 14. században történt csoda hatására (Bátán Krisztusnak az Oltáriszentségből kiömlő Vérét tisztelik - a szerk.) Báta országos szintű zarándokhellyé vált. Az apátság a településsel együtt több ízben megsemmisült, mégis folyamatos megújulásának köszönhetően ma az ország egyetlen eucharisztikus kegyhelye. Dicső múltjának a 19. századi Szent Vér-templom állít emléket, valamint az apátság egykori alaprajzát jelölő műemléki didaktikus helyreállítás.

A diplomaterv a falu életét máig meghatározó zarándoklathoz kapcsolódva alkot építészeti programot, amely több épületből és építményből álló településszöveti beavatkozást fogalmaz meg. Egyszerre segítve az egynapot érintő tömeges zarándoklat folyamatát és a több napot átfogó kiscsoportos látogatók fogadását, elszállásolását. A beavatkozás négy fő építészeti elemből tevődik össze: a nagy tömegek fogadására is alkalmas érkezési térből, a zarándokszállásból, a szent hely megismerésére lehetőséget adó apátsági múzeumból, valamint egy új gyalogos feljáratból.

Helyszín és megközelítés. Tervező: Bocz Gabriella
2/28
Helyszín és megközelítés. Tervező: Bocz Gabriella

A helyszínválasztást a Klastromhegy környezetének analízise előzte meg. A kegyhely szűkös mellékutcai megközelítései és a kevésbé üdvös érkezési pozíciók egy új településszöveti feltárás gondolatát előlegezték meg. Emellett cél volt a tömeges zarándoklat idejére adott koncepció megfogalmazása, a zsákfalu szerkezetű település főútjának gépjármű-mentesítése. Ez alapján találtam rá arra a tengelyre, amely közvetlen a Klastromhegy lába mentén kínált helyet a korábban megfogalmazott funkcióknak. A tervezést tovább gazdagították a helyszín adta múltbeli értékek: az apátság egykori képét jelző didaktikus helyreállítás, mely hiányzó északi kolostorszárnya vetette fel a lehullott épületrész jelképes visszaemelését az új gyalogos fejárat képében. Szintén a helyszín adta ajándék az apátsági múzeum épülete, amit az eredeti faluképet őrző, ma üresen álló lakóház átiratában hozhattam létre. Egy alulhasznosított köztér-buszmegálló kapcsolatban a zarándokszállásnak és érkezési térnek leltem megfelelő pozíciót, rendezve a terület jelenlegi helyzetét.

A tervezési folyamat az építészeti léptékben definiálódott tovább, mely során mind a négy elem önálló koncepcióval egészült ki, szoros párhuzamot alkotva a szerkezetválasztással, a történelmi kontextussal és a meglévőségekkel. 
Mint új épület, kulcskérdés volt a szállás pozíciója, melynek telepítésével az eredeti faluképet jelentő, főútra merőleges hosszúházakat idézem meg. Átmenetet és lezárást adva a lakóházak sorában, hátteret biztosítva a térnek. Annak a térnek, amelynek korábban teljes környezete hátat fordított. A zarándokszállás matrac és kulcsosház formában puritán alvóhelyet kínál a látogatóknak. A fekvőhelyek mentén az épület határoló fala zárt, csupán a természetes szellőzést biztosító keskeny toló-emelő nyílások jelennek meg rajta. A fő felnyitás az épület gerincvonalában a két szintet átszakító felülvilágító. A záró traktusában helyet kapott konyha és az étkező a tér irányába nyit. 

Zarándokszállás a bátai eucharisztikus kegyhelyen. Tervező: Bocz Gabriella
6/28
Zarándokszállás a bátai eucharisztikus kegyhelyen. Tervező: Bocz Gabriella

Az érkező tér tervezésekor a jelenlegi köztér rendezése mellett az építészeti szándék a tömeges zarándoklat idején érkezők fogadására alkalmas felület létrehozása volt. A tér szerkesztése szimbolikával él. A homo viator, az úton járó ember fogadására a legmegfelelőbb ajándék a fedél és az ivóvíz. A nagykiterjedésű fedett tér központi eleme egy talált, fehérre mázolt artézi kút. A fedés a főút mentén a buszmegállónak ad helyet, a szállás mentén, mint tornác értelmezhető, a sétány mentén a belépés élményét teremti meg és ülőfelületet kínál. A templommal szemközt kibővül és maga alá fogad egy multifunkciós teret, amely forgatható paneljai szükség esetén teljes zárást adva magában rejtik a bútorzatot, vagy teljes nyitást biztosítva segítik a búcsújárás lebonyolítását. Az elvek alapja a zarándoklat gyakorlatában felfedezett kettősség, amely a kezdetektől meghatározta a tervezést, egészen a térfedés határolta belső kert, a rét megfogalmazásáig.

Zarándokszállás a bátai eucharisztikus kegyhelyen. Tervező: Bocz Gabriella
13/28
Zarándokszállás a bátai eucharisztikus kegyhelyen. Tervező: Bocz Gabriella

A térrel szemközt az apátsági múzeum kertje kitárt kaput mutat és magába engedi a sétányt. A múzeumépület újraértelmezésével cél volt az egykori lakóház szellemi és materiális megóvása. Kiemelten a településképi jelentőségű utcafronti homlokzat és góré megőrzése. Az átalakítás legfőbb elvét az adja, hogy a vályogtégla épület a továbbiakban mint burok megmarad. Hosszú tornácos ház formájában egy új magot enged magába, amely hőtechnikailag is eleget tesz a korszerű igényeknek és helyet ad mindazon funkcióknak, amelyek megkövetelik azt. A burkot a mag két temperált térre osztja, egy kiállító- és előadó teremre, illetve egy az apátságot ismertető térre.

Az út utolsó szakasza, a sétány vége, a gyalogos feljárat. A feljáró a didaktikus helyreállítás kiegészítéseként, mindvégig annak síkjában marad és úszik be a Kastromhegy oldalába. A felülvilágított akna rejtőzködve hidalja át a kritikus magasságot, magába rejtve a liftet és lépcsőt. A jelszerű, nyitott rámpán át a Lechner Lóránd tervezte hófehér templom és a településre néző látkép mentén lassan emelkedve elérjük utunk valódi célját: a Szent Vér Eucharisztikus Kegyhelyet. 

Bocz Gabriella


szerk.: Fürdős Zsanett

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk